"Med karanteno sem izvedela, da me vara, in zaprosila za ločitev" (iskrena izpoved Slovenke)

Kako se soočiti z ločitvijo v karanteni?

Lifestyle, 12. 6. 2020
"Med karanteno sem izvedela, da me vara, in zaprosila za ločitev" (iskrena izpoved Slovenke) - Foto: Profimedia

Pogostost ločitev v času karantene po svetu je vsekakor narasla, ameriški mediji pa so ta pojav poimenovali kar "quaranvorces". Preko svetovnih medijev smo skoraj tedensko lahko brali o razhodih zvezdnikov, karantenskim ločitvam pa se nismo izognili niti v Sloveniji. Zakaj je do njih prišlo in kako se z njimi soočajo ženske? Dve ELLE bralki sta nam zaupali svojo izkušjo. 

Anjina zgodba

"Bila sem presenečena, da se najini pogledi na življenje kar naenkrat tako razlikujejo."

»Nenadoma so me vse njegove geste začele motiti,« pove Anja, ki je petletno resno razmerje končala v času, ko je s fantom več mesecev preživljala vsak trenutek dneva. Čeprav sta skupaj živela že več let, se je njen pogled na razmerje drastično spremenil takoj, ko se ni več imela možnosti umakniti na samo in izkoristiti časa zase.

Pred karanteno sta se zaradi natrpanih urnikov videla le zvečer, po napornem dnevu pa sta se pogovarjala o vsakodnevnih dogodkih preden sta zaspala in naslednji dan nadaljevala s svojimi obveznostmi. Že pred karanteno je občasno dvomila o kompatibilnosti s partnerjem, a je vedno iskala izgovore, da se s problemom ni soočila.

"V karanteni sva debatirala o temah, ki jih nikoli prej nisva odprla. Vsak po svoje je ugotovil, kako različna sva postala v zadnjem času, kako se spreminjajo najine vrednote in da si v življenju želiva drugačnih stvari".  Njena zveza se je končala ob koncu karantene, Anja pa dodaja, da ji ob razhodu ni bilo pretirano hudo predvsem zato, ker je spoznala, da pravzaprav živi s človekom, ki ga ne pozna.

"Na začetku sem bila presenečena, da se najini dolgoročni pogledi na življenje kar na enkrat tako razlikujejo" pove. Ob retrospektivnem razmisleku je prišla do zaključka, da ji je karantena pravzaprav koristila in jo naučila, da si bo v prihodnosti vzela več časa za resne partnerske pogovore. Njena utrujenost pa ne bo več razlog, da se jim izogiba.

Vsem, ki se soočajo z dvomi o svojem trenutnem razmerju svetuje, da se iskreno pogovorijo s seboj in razmislijo o tem, kam jih vodi trenutna veza. Na razhod dolgoletnih partnerjev ne glede kot "sramotno", temveč pogumno dejanje in sprejemanje zahtevnega dejstva, da se z nekom ne ujameš več tako, kot si se v začetku razmerja - "to je povsem človeško".

Mojčina zgodba

 "Počasi dojemam, da sem svoja oseba in da se lahko počutim lepo tudi brez partnerja"

Mojca je po koncu karantene vložila zahtevek za ločitev in pove, da svoji odločitvi še vedno ne more verjeti. "V karanteni sva z možem preživela več časa skupaj, kot kadarkoli in nehote sva se pogovarjala o preteklosti". Začela je opažati partnerjeve reakcije na določene situacije in postopoma izvedela, da ji je bil v dolgoletni zvezi večkrat nezvest. "Če se karantena ne bi zgodila, mi svojega početja vsekakor ne bi priznal".

Svoje začudenje ob moževem priznanju težko opisuje, čutila je razočaranje in tesnobo. "Ne morem reči, da sem bila šokirana, ta beseda ni dovolj močna za opis čustev, ki so takrat privrela na plano. Nemudoma sem sledila notranjemu čutu in sprejela težko odločitev, za katero sem bila prepričana, da je zame boljša dolgoročno". Takoj, ko se je sprostila možnost za selitev je odšla na svoje in pravi, da se težko navaja na samsko življenje po dolgoletnem partnerstvu.

V oporo so ji družinski člani in prijateljice, ki jih Mojca nujno potrebuje, saj se ob njih nenehno spominja, da je sprejela pravo odločitev. "Težko je ponovno najti sebe, ko si toliko let življenje delil z nekom, za katerega si mislil, da ga poznaš. Počasi dojemam, da sem svoja oseba in da se lahko počutim lepo tudi brez partnerja."

Ženskam, ki se soočajo s podobno situacijo svetuje, naj se stalno opominjajo, da so same sebi dovolj in si zaslužijo le najboljše. Pravi, da je odločitev najhujši del procesa, a če ste v njo popolnoma prepričane, je kasneje ne boste obžalovale.  Iz izkušenj pove, da jo je pred zlomom rešila podpora bližnjih, ob katerih je čutila sprejemanje in ljubezen, kar je v časih ločitve po njenem mnenju najpomembneje. 

Pripravila: Ina Podkoritnik

Fotografije: Profimedia 

Preberite še: "S fantom spiva v ločenih spalnicah" (resnična izpoved naše 25-letne novinarke)

Priporočamo tudi: To je razlog, zakaj ljudje varajo (+ iskrena izpoved Eve Longorie)

Najbolj brano