Ana Malalan, avtorica priročnika Superojenje

3. 12. 2011
Ana Malalan, avtorica priročnika Superojenje

Kaj je krojenje in kako lahko izdelate svojo najljubšo obleko, vas nauči priročnik Superkorjenje oblikovalke Ane Malalan. Nastala je slučajno, po njenem prvem supertečaju krojenja, ko je opazila, da ima precej slikovnega gradiva in idej, ljudje pa željo po ustvarjanju.

Ste kot posledico gospodarske krize zasledili večjo željo, da bi ljudje sami začeli izdelovati oblačila?
Ne. Gospodarska kriza pri tem ne igra nikakršne vloge. Ljudje se vračajo k izdelovanju, ker so naveličani iskanja izdelkov med neskončnimi policami. V današnji pretirani ponudbi so ti izgubili vsako vrednost, vse novo je že jutri staro. Danes lahko kadarkoli kdorkoli kupi karkoli, zato nekaj pomeni le tisto, kar naredimo sami, naj bo to obleka, beležka ali namizna svetilka; le predmet, pridobljen z lastnim znanjem in trudom, se lahko povzdigne nad vso ponudbo.

Zanimivo je, da ste študirali arhitekturo, ukvarjate pa se z modnim oblikovanjem in s tečaji šiviljstva. Kako to?
Ne poznam veliko ljudi, ki bi se ukvarjali prav s tistim, kar jim narekuje izobrazba, pa tudi šole niso edini način pridobivanje znanja – posebno ko govorimo o strokah, ki zahtevajo veliko izkušenj, prakse. Po izobrazbi sem modna oblikovalka in absolventka arhitekture, pa vendar se zadnje čase ukvarjam predvsem s poučevanjem krojenja in šivanja in pri tem tudi najbolj uživam.

Med drugim ste uvedli šfitness ali šiviljski fitnes.
Šfitness deluje kot vsak drugi fitnes, le da namesto mišic ogrevate šivalne stroje. (nasmeh) Ob tem so na voljo strokovnjaki, ki svetujejo in pomagajo pri šiviljskih ugankah. Tako lahko z nakupom dnevne, tedenske ali mesečne karte dobite dostop do šivalnih strojev, likalnikov in preostalih orodij ter do strokovnjakov. Šfitness je namenjen predvsem tistim, ki šivanje že poznajo in bi ga radi nadgradili oziroma za šivanje nimajo pravih pogojev. Šfitnessa se lahko udeležite v Izdelovalnici pri Anselmi v prvem nadstropju Židovske ulice 6 v Ljubljani, med tednom od 11. do 20. ure, ob koncih tedna pa po dogovoru.

Sama znam le vtakniti nit v šivanko in si prišiti gumb. Kaj menite, koliko časa bi potrebovala, da bi si po vaši knjigi ukrojila in zašila ozko krilo?
Knjiga pokriva področje krojenja, ne pa tudi šivanja, čeprav je nekaj napotkov tudi za korake po izrisu kroja. Za izris kroja za krilo bi z majhnim ali celo nikakršnim predznanjem potrebovali nekaj ur, tri ali štiri. Knjiga je namreč zasnovana za popolne začetnike in napisana zelo poljudno. Če ste spretni, bi lahko krilo sešili v dveh dneh.

Hermina Kovačič
foto promocijsko gradivo