Lea Mihevc: Od kod, dekle, si ti doma, ponovno na odru Cankarjevega doma

21. 3. 2023
Lea Mihevc: Od kod, dekle, si ti doma, ponovno na odru Cankarjevega doma (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Uspešna predstava, ki je ob premieri požela obilo pohval, se zopet vrača v Cankarjev dom.

Avtorski projekt Lee Mihevc Od kod, dekle, si ti doma, ki je bil premierno uprizorjen 27. oktobra 2022 v Klubu CD, se 12. maja ponovno vrača v Cankarjev dom.

Predstava, ki je bila uvrščena v tekmovalni program 53. Tedna slovenske drame (kjer je že razprodana), je glasbena pripoved o razpetosti: med med dvema celinama, med dvema krajema in med dvema osebama – med dvema jazoma. Lea Mihevc želi občinstvo očarati, ga zapeljati in zabavati, a hkrati postaja vse bolj jasno, da je to, kar predstavlja, lažno. Njena intima tako prodira na površje, sesuva strogo začrtano strukturo koncerta ter s tem izriva podobo, ki jo igralka predstavlja sebi in drugim.

Avtorski projekt Lee Mihevc (ideja in izvedba) in Nika Žnidaršiča (dramaturgija) je nastal v koprodukciji z AGRFT v okviru magistrskega programa Dramska igra, smer Gledališko petje.

O predstavi: 

Z glasom in različnimi glasbenimi žanri avtorica in izvajalka išče morebitne odprtine v uveljavljenih formah, pričakovanjih, tudi klišejih. Sopostavlja vrsto dualnosti, jih povezuje, razlikuje in razrešuje. Raziskuje, kaj je njeno in kaj pripada drugim. Kaj v igralskem – kot tudi človeškem – smislu pomeni biti (na voljo)? Kdaj, če sploh, izgine potreba po pripadanju? Pripoveduje o (morda lažnih?) dogodkih in se iz postavljene mlade ženske spreminja v vse svoje obraze, med drugimi tudi v negotovo dekle. Išče svoj glas, svojo pesem in s tem odgovor na vprašanje od kod, dekle, si ti doma.

»Ob obsežnem simbolno nabitem ter glasovno in interpretativno na visoki ravni izvedenem naboru skladb Lee Mihevc je zaznati jasno nalaganje čustvenih ploskev in razpiranje intimnih premislekov, ob izvedbi pa se znotraj glasbe kot nosilke emocije izriše zaokrožen dramaturški lok, ki ga med skladbami trgajo govorjene avtobiografske izpovedi.« (Kaja Novosel, Kritika, 3. novembra 2022)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lea Mihevc (@leamihevc)

Lea Mihevc je leta 2021 diplomirala iz Dramske igre na AGRFT pod mentorstvom Jerneja Lorencija in Branka Jordana – v vlogi Susn pod režijo Doriana Šilca Petka v predstavi Mislila sem, da bo konec sveta drugačen. Med študijem je v režiji Dragana Živadinova v predstavi H genotipu Hamlet nastopila v vlogi Gertrude. Predstava je bila uvrščena v spremljevalni program Borštnikovega srečanja.

Pred študijem je pet let živela v New Yorku, kjer je končala dvoletni študij igralske tehnike Meisner v studiu Williama Esperja. Trenutno končuje magistrski študij gledališkega petja na AGRFT, snema literarne oddaje na RTV Slovenija, igra v tv-serijah (Ja, Chef!), kot gostja pa tudi v SNG Maribor (Hiša Bernarde Alba, Vanja, Sonja, Maša in Špik ter Elektri pristoji črnina) in v Anton Podbevšek Teatru (Krvava svatba). V Cankarjevem domu se je prvič predstavila v predstavi Preblizu (Jaša Koceli, 2021).  

Vstopnice za izbrano prireditev, ki bo potekala 12. 5. 2023 ob 20. uri najdete tukaj.

Fotografije Urša Premik, Željko Stevanić IFP/Arhiv CTF UL AGRFT in IG

Video Lea Mihevc/Vimeo

Preberite še: Ta slaba prehranjevalna navada škoduje rasti vaših las: Izogibajte se tej pijači, če ne želite tvegati drastične izgube las

Priporočamo tudi: 6 trendov modnih oblek za pomlad in poletje 2023, od slip obleke do obleke s kapuco