Kulturni napovednik, od 9. do 23. aprila

9. 4. 2008

V Ljubljani so se ob 90-letnici ustanovitve prvega slovenskega baletnega ansambla začeli Baletni dnevi, ki se bodo sklenili 26. aprila. V sklopu prireditve so organizatorji za 12. aprila pripravili posebni dogodek, saj si lahko takrat na Gospodarskem razstavišču ogledate baletni trening in vajo za predstavo Mozart vs. Schumann.

To pa ni edina plesna prireditev, ki se bo odvijala v prihodnjih dneh, saj bo v Klubu Cankarjevega doma od 10. do 13. aprila potekal Tango festival, ki bo v obliki začetnih delavnic in tango kavarne nudil tudi brezplačne dogodke.

FILM

Čeprav je v Ljubljani svoja vrata nedavno zaprl Kinodvor, si lahko filmoljubci vseeno ogledajo marsikater zanimiv film. V slovenski Kinoteki bo tako potekala retrospektiva filmov iz Irske, na redni spored v kinematografe po Sloveniji pa 10. aprila prihaja zanimiva romantična komedija Katera je prava z Ryanom Reynoldsom in "našo malo mis" Abigail Breslin v glavnih vlogah. 17. aprila bo premiero doživela kriminalna drama z oskarjevcevm Kevinom Spaceyjem 21 - Razpad Las Vegasa, hladne pa vas ne bo pustil tudi celovečerec Kralji ulice, v katerem igrajo Keanu Reeves, Hugh Laurie in Forest Whitaker. Od 10. do 13. aprila v Cankarjevem domu ne zamudite prikazovanj filma Lady Chatterley, ki je v Franciji prejel kar pet cezarjev.

GLASBA

V Klubu Cankarjevega doma bo 14. aprila potekal avtorski večer elektroakustične glasbe Bojane Šaljić Podešva. 17. aprila bodo v ljubljanski Cvetličarni godli Riblja čorba, v znanem rock klubu pa ta mesec poteka tradicionalni Orto fest, ki nudi kar nekaj koncertnih priboljškov. 10. aprila bodo tako na oder Orto bara stopili Melodrom, 12. aprila pa Murat in Jose. V Kulturnem centru Laško bo medtem 19. aprila v okviru festivala Štunf nastopila še vedno popularna Neisha.

ODER

14. aprila v Cankarjevem domu ne gre zamuditi nastopa Kraljevega baleta iz Kambodže. Na istem prizorišču si lahko 19. aprila udeležite glasbene predstave Lare Jankovič Kot jaz - Posvečeno Edith Piaf, 18. in 25. aprila pa bo na sporedu monokomedija Borisa Kobala Marko Pokorn: Kdo vam je pa to delu?

14. aprila bo v MKC pri Rdeči ostrigi v Škofji Loki premiero doživela gledališka predstava V samoti bombažnih polj. S priredbo dramskega besedila Francoza Berbarda-Marie Koltesa želi Teater Frnikula ustvariti močno multidisciplinarno gledališko predstavo z ostrino, ki je šokantna, sveža in gledalce sili k razmišljanju.

RAZSTAVE

Še do 18. aprila si lahko v prvem preddverju Cankarjevega doma ogledate razstavo enega najprodornejših slovenskih fotoreporterjev Jureta Eržena z naslovom Zgodovina prihodnosti. Na Dunaju si lahko medtem do 18. maja v galeriji Westlicht ogledate razstavo pozabljenih dokumentarnih fotografij svetovno znanih fotografov agencije Magnum Photos. Razstava Obraz časa je sestavljena iz reportažnih slik osmih fotografov.

Fotografije promocijski material