Kulturni napovednik, od 28. novembra do 5. decembra

28. 11. 2007

V ljubljanskem Cankarjevem domu do nedelje (2. novembra) poteka že 23. knjižni sejem. Letos je vstop prost, zato organizatorji namesto lanskoletnih 25 tisoč obiskovalcev tokrat pričakujejo kat 40 tisoč knjižnih moljev. Izkoristite mnogotere ugodnosti, ki so jih ob tej priložnosti pripravili slovenski založniki in si privoščite kakšno knjižno poslastico.

V soboto (1. decembra) se bo zaključil 23. festival gejevskega in lezbičnega filma, že v ponedeljek (3. decembra) pa se pričenja Festival animiranega filma, ki bo v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal do 9. decembra. Animateka bo letos nudila tudi retrospektivo najboljših animiranih filmov iz nekdanje Jugoslavije, nastalih med letoma 1951 in 1990, ki bo brez dvoma zanimiva poslastica.

Ne pozabite - 1. decembra obeležujemo dan boja proti AIDS-u. V mestih po Sloveniji bodo delili brezplačne kondome in rdeče pentlje. Pripnite si jo na plašč in izkažite podporo boju proti tej neozdravljivi bolezni ter ozaveščanju o virusu HIV.

FILM

Od četrtka (29. novembra) dalje si lahko v zatemnjenih kinodvoranah po Sloveniji ogledate odlično dramo oz. triler Michael Clayton z Georgeom Clooneyjem v glavni vlogi. Ljubitelji (in ljubiteljice) akcijskih filmov si bodo z veseljem ogledali triler Hitman - Agent 47, tisti, željni grozljivk, pa bodo dih zadrževali ob novi različici oziroma preddelu znane franšize Noč čarovnic. Ne pozabimo tudi na film Beowulf, animirano domišljijsko pustolovščino, ki bo na ogled tudi v dvoranah XpanD.

GLASBA

V četrtek (29. novembra) bo ljubljansko Cvetličarno MediaPark zatresla sedaj že kultna skupina Laibach, ki se sicer odpravlja na novo turnejo po Evropi. V Kopru lahko v petek (30. oktobra) prisluhnete skupini Sedef, ki se je specializirala v interpretiranju sevdalink, istega dne pa bosta v portoroškem klubu Tivoli koncentrirala Gušti & Polona. V soboto (1. decembra) bo v ljubljanski diskoteki Fun Factory rojstni dan praznovala naša najbolj znana transseksualka Salome. Ob tej priložnosti bodo plošče vrteli različni DJ-ji iz Slovenije in Italije. V soboto se lahko odpravite tudi v Halo Tivoli na veliki koncert legendarne slovenske punk skupine Pankrti. V Cankarjevem domu bodo začetek adventa obeležili z belgijskim ansamblom za staro glasbo Il Fondamento, čigar člani so mojstri avtentičnih interpretacij in igrajo na kopije zgodovinskih glasbil.

ODER

V soboto (1. decembra) si lahko MGL-u ogledate Molierovo komedijo Ljudomrznik, v kateri nastopajo Gregor Čušin, Tanja Ribič, Gaber K. Terseglav, Uroš Smolej in drugi.

ELLE priporoča

  • Od 28. novembra do 2. decembra v Cankarjevem Domu v Ljubljani - 23. knjižni sejem.

  • Od 29. novembra dalje v kinematografih po Sloveniji - film Michael Clayton. Napeta drama, ki je predpremierno prikazovanje doživela na nedavno zaključenem LIFFu, se ponaša z odličnim scenarijem in igralci (poleg Georgea Clooneyja nastopajo tudi Tilda Swinton, Tom Wilkinson in Sidney Pollack).
  • 29. novembra ob 21. uri v Cvetličarni MediaPark - koncert skupine Laibach. Skupina, ki je na slovenskih tleh skorajda že institucija, bo v okviru svoje že četrte letošnje evropske turneje predstavila album Volk.

Fotografije promocijski material