ADELE - Vse, kar potrebuje, je klavir

9. 12. 2011
Adele

Ko je v londonski areni zapela Someone Like You, je vzela dih 16 tisoč ljudem. In doživela stoječe ovacije.

Ugriznila se je v palec, da bi zadržala jok. Ko je leta 2008 izdala svoj debitantski album, je bila Adele stara le 19 let. Že takrat ni bilo niti kančka dvoma, da bo postala zelo pomemben člen britanske glasbene produkcije. Danes marsikdo meni, da je nova Amy Winehouse.

Njen drugi album, naslovljen 21, je v pričakovanju novega projekta še vedno zelo aktualen, singli, kot sta otvoritveni Rolling In The Deep in po radijskih valovih odmevni Set Fire To The Rain, pa budijo željo po prihajajočih vokalnih presežkih danes 23-letne Londončanke. Če ji bo le uspelo spet zapeti.

Proti koncu jeseni se je Adele namreč ponovno oglasila na svojem uradnem blogu in potožila o ponavljajočih se težavah z glasom. Te so jo prvič začele resneje nadlegovati spomladi, ko je bila zaposlena z ameriško turnejo. »Ko sem bila v Minneapolisu, sem zjutraj opravila klic po Skypu in med njim se mi je glas nenadoma kar ugasnil,« se spominja Adele. »Bilo je, kot bi mi čez grlo padla zavesa.«

Diagnoza: notranja krvavitev glasilk. Šov v Minneapolisu je bil po posvetu z zdravnikom odpovedan, šele novembra pa je uspešno prestala operacijo na grlu. Občutljivi Adele, ki je priznala, da pred nastopi še vedno pogosto bruha zaradi nervoze, so težave z glasom seveda nakopale na glavo dodatno paniko. A načrti z albumom se za zdaj nadaljujejo.

Novi projekt, ki bo v času, ko tole prebirate, zelo verjetno že potoval proti prodajnim policam, bo po besedah Adele veliko bolj oseben, brez kiča in pompa, kot nekakšen dnevnik njenih razmišljanj, prepletenih v poznane soul melodije. »Brez velike produkcije, bolj akustičen, s poudarkom na klavirju.« Klavir je tudi vse, kar Adele potrebuje, vse drugo je ob takšnem glasu le nepotreben kič.

Mimogrede, Adele je danes ena od najbolje plačanih mladih glasbenic v Veliki Bri­taniji; bojda je vredna kon­kretnih šest milijonov funtov. Na prvem mestu britanske lestvice je njen album 21 ostal kar 11 tednov in s tem dosežkom je prehitela prejš­njo rekorderko Madonno (9 tednov na prvem mestu). Njen singel Rolling In The Deep si je na YouTubu ogledalo že skoraj 162 milijonov ljudi. Verjamemo, da ste tudi vi med njimi.

Darijo Hrib
fotografije promocijsko gradivo