Krompirjevo mleko: Kaj je ta nova trendovska še "bolj zdrava in zelena" zelenjavna pijača?

Zdi se, da je leto 2022 leto, ko bomo skromni krompir lahko uradno okronali za najbolj vsestransko korenasto zelenjavo. To je stavek, za katerega nismo mislili, da ga bomo kdaj napisali - vendar je krompirjevo mleko zagotovo novi hit.

Lifestyle, 11. 4. 2022
Krompirjevo mleko: Kaj je ta nova trendovska še "bolj zdrava in zelena" zelenjavna pijača? - Foto: Instagram

Ja, prav ste prebrali, in ne, to ni tiskarska napaka. Zdi se, da bo mleko iz pravega krompirja izpodrinil ovseno mleko z vrha lestvice rastlinskih napitkov in postal veganska, brezmlečna alternativa, ki jo bodo izbrali vsi. Že dolgo ne živimo več v času, ko so vegani ali osebe z alergijo na mlečne izdelke s težavo iskali ustrezne mlečne nadomestke za jutranji napitek. Po mandljih, soji, rižu in konoplji ... lahko zdaj iz krompirja pripravljamo napitke, ki jih dodajamo kavi, latte in vsem našim najljubšim receptom...Bi krompirjvo mleko tudi sami okronali kot obetavno novo in vsekakor privlačno možnost?

Krompirjevo mleko "Dug", ki so ga razvili znanstveniki na Univerzi Lund na Švedskem, ima po trditvah proizvajalca četrtino manjši ogljični odtis kot kravje mleko, za njegovo proizvodnjo se porabi polovica zemljišč, potrebnih za proizvodnjo ovsenega mleka, in potrebuje 56-krat manj vode kot mandljevo mleko.

Ne spreglejte:

Mleko ima zagotovo zelene reference, vendar ali je pijača na osnovi krompirja res zdrava in hranljiva alternativa mleku?

Krompirjevo mleko je narejeno na podoben način kot ovseno, mandljevo in kokosovo mleko, pri čemer se krompir odcedi in združi z vodo skupaj z nekaj drugimi sestavinami, da nastane kremasta tekočina. Vemo, da se sliši precej nenavadno, vendar je gojenje krompirja za planet bolj koristno, saj zavzema približno polovico manj zemlje kot pridelava ovsa, v primerjavi s pridelavo mandljev pa potrebuje veliko manj vode.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Sustainable World (@a_sustainableworld)

Nutricionisti, ki so razvili krompirjevo mleko trdijo, da so krompirjeve beljakovine resnično hranljive - podobne mleku in jajcu.

Študije namreč kažejo, da krompirjeve beljakovine vsebujejo visoke koncentracije aminokislin - gradnikov beljakovin v telesu, vključno z levcinom, ki je ključen za obnavljanje celic in obnovo mišic.

Krompir je tudi zelo trajnosten, pravijo strokovnjak. Raste po vsem svetu na tleh, ki niso najboljše kakovosti, ne porabi veliko vode in ima velik pridelek, zato je njegov vpliv na okolje veliko manjši kot pri drugih pridelkih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by the green jar™️ (@thegreenjarshop)

Za izdelavo tega mleka, uporabijo čisti posušeni krompir in ga pred toplotno obdelavo zmešajo z drugimi sestavinami, vključno z grahovimi beljakovinami in vlakni cikorije. Ključna sestavina pa je olje oljne ogrščice, ki pomaga, da se tekočina obnaša kot mleko. Kravje mleko je emulzija - mešanica drobnih kapljic, suspendiranih v maščobi -, kar pomeni, da ga lahko stepemo v peno za kapučino ali vmešamo v čaj, ne da bi se ločilo. Če rastlinskim beljakovinam dodamo olje, nastane podobna vrsta emulzije.

Krompirjevo mleko: kakšne so prednosti?

Prednosti krompirjevega mleka so številne. Predvsem z ekološkega vidika, saj krompir v nasprotju z nekaterimi oljnicami ne potrebuje veliko za svojo rast. Zaradi tega lahko govorimo o bolj trajnostnem pridelku. Kar zadeva prehrano, je pijača z nizko glikemično obremenitvijo idealna za ohranjanje telesne teže. Druga prednost krompirja je, da je odličen antioksidant. Krompir vsebuje skoraj vsa hranila, ki jih potrebujemo. To pomeni, da lahko živite skoraj samo od krompirja! So odlična mešanica beljakovin, vitaminov, mineralov, vlaknin in ogljikovih hidratov. Dodati morate le vitamina A in D, ki ju v krompirju ni. 

Krompirjevo mleko vsebuje več beljakovin kot nekatera rastlinska mleka: v 100 ml nesladkanega krompirjevega mleka je 1,3 g beljakovin, v primerjavi z 0,4 g v nesladkanem mandljevem mleku in 0,2 g beljakovin v ovsenem mleku.

Krompir zmanjšuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, sladkorne bolezni in bolezni srca, poleg tega pa izboljšuje nadzor krvnega sladkorja in splošno zdravje prebavnega sistema. Krompir vam lahko celo pomaga bolje spati! Škrob v krompirju pa lahko izboljša vašo prebavo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doshi Vegan Bags & Accessories (@doshishop)

Če ste ambiciozni, lahko poskusite pripraviti svoje krompirjevo mleko kar doma! Priprava vam bo vzela približno 30 do 40 minut, potrebujete pa zgolj nekaj preprostih sestavin, med drugim krompir, vodo, po želji lahko dodate mandlje, med in izvleček vanilje.

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@shaninamshaik

Preberite še: Selena Gomez iskreno spregovorila o tem, ZAKAJ je ni več na Instagramu

Priporočamo tudi: Ana Ziherl Mali: "Na izgled naše kože vpliva popolnoma vse."

Najbolj brano