Kako okrepiti ljubezen do sebe

Ljubezen je najlepše, najbolj intenzivno in najbolj prijetno čustvo, ki ga lahko doživimo kot ljudje. - KAJA STRNIŠA

Kako okrepiti ljubezen do sebe - Foto: Osebni arhiv

In čeprav vsi stremimo k občutkom ljubezni, prepogosto pozabimo na ljubezen, ki jo negujemo do sebe. Ljubezen do sebe predstavlja samospoštovanje, zavedanje lastne vrednosti in skrb zase. Izraža se v dejanjih, ki podpirajo naše psihološko, fizično in duševno delovanje. 

Ko imamo sami sebe radi, se bolj zavedamo svojih potencialov in notranjih moči, lažje sprejmemo stvari, ki nam pri sebi niso všeč, imamo več sočutja do sebe in drugih, bolj živimo v skladu s svojimi vrednotami, bolj sledimo vsem svojim željam ter vzpostavljamo kvalitetnejše medsebojne odnose. 

Na drugi strani pa pomanjkanje ljubezni do sebe vpliva na našo samopodobo, odnose z drugimi, na to, kako se odražamo na delovnem mestu, kakšen odnos imamo s svojim telesom ter na našo sposobnost soočanja z različnimi življenjskimi težavami. 

Osebe, ki se srečujejo s pomanjkanjem ljubezni do sebe, svojo vrednost pogosto pogojujejo z nečim zunanjim. Verjamejo, da si bodo bolj všeč in da se bodo boljše počutile, ko "jih bo ljubil nekdo drug", "ko bodo spremenile nekaj na svojem videzu", "ko bodo DOBILE boljše službo, boljšo plačo, idealnega partnerja" itd. 

Toda ljubezen ima vedno izvor v naši notranjosti. 

Če želimo doživeti ljubezen do sebe v vsem svojem potencialu, je dobro, da se posvetimo sebi in vsemu, kar smo. 

RAZLOGI POMANJAKNJA LJUBEZNI DO SEBE

Izvori pomanjkanja ljubezni do sebe so sicer različni. Razlog lahko tiči v odnosu, ki smo ga imeli s svojimi starši. Predvsem v otroški dobi. Če so bili starši do nas pretirano kritični, se to lahko tudi v odrasli dobi kaže v obliki nizke samopodobe in pomanjkanja ljubezni do sebe. 

Velik vpliv imajo tudi  ZAVRNITVE, ki smo jih doživeli v življenju. S strani vrstnikov v mladosti ali s strani prvih ljubezenskih partnerjev. 

Tudi zavrnitve v odrasli dobi so lahko boleče in v kombinaciji z drugimi dejavniki vplivajo na našo predstavo o sebi. 

Na odnos, ki ga imamo sami s sabo močno vplivajo tudi travmatične življenjske izkušnje, ki lahko pustijo posledice, ki se izrazijo tudi v negativnem odnosu do sebe. 

Obenem vsak izmed nas skozi življenjsko dobo izoblikuje določena prepričanja o sebi, svetu in drugih. Prepričanja ustvarjajo našo realnost in se kažejo tudi v tem, kako doživljamo sami sebe.  

KAKO LAHKO NEGUJEMO IN KREPIMO LJUBEZEN DO SEBE? 

1. Zavedanje lastne vrednosti.

V biološki osnovi smo vsi enaki, zato je čisto vsak izmed nas vreden ljubezni in spoštovanja. To ne pomeni, da  smo "popolni", da nimamo določenih pomanjkljivosti, da ne delamo napak, in da se vedno odlično počutimo. Sploh ne. 

Pomeni, da čutimo ljubezen do sebe, KLJUB stvarem, ki nam pri sebi niso všeč, ali ki v našem življenju ne gredo najboljše.

2. Krepitev samopodobe.

Pomembno je, da se spomnimo svojih prednosti, kvalitet, dosežkov in stvari, ki so nam pri sebi všeč. 

Tako bolj verjamemo vase, lažje dosegamo cilje, si bolj zaupamo, imamo več energije ter se na sploh boljše počutimo.

3. Postavljanje omejitev.

Pomembno je, da znamo reči NE in postaviti omejitve stvarem, ljudem, okolju in aktivnostim, ki nas fizično, mentalno in čustveno izčrpavajo ali nam kakorkoli škodujejo. 

Tako znotraj sebe čutimo večjo pomirjenost, si odpremo prostor za kvalitetnejše odnose ter imamo več energije, da se lahko posvetimo stvarem, ki so nam v življenju najbolj pomembne. 

4. Odgovornost za svoje življenje.

Pomeni, da ne čakamo, da se spremenijo zunanji dejavniki, da se bomo počutili boljše znotraj sebe. 

Da v svoj vsakdan vpeljemo navade, ki nam bodo prinašale dobre notranje občutke, da se obkrožimo z ljudmi, ob katerih se počutimo dobro, da se vprašamo, kakšen pogled na svet želimo imeti in da spremenimo tisto, kar nam škoduje in nas zadržuje, da bi se znotraj sebe resnično dobro počutili.

5. Izogibanje pretirani samokritičnosti.

Temnejša plat prevzemanja odgovornosti za svoje življenje je, da smo lahko do sebe preveč strogi in zahtevni. 

Dobro je, da prepoznamo notranjega kritika, ki nas skuša prepričati, da nismo vredni, da nismo dovolj dobri ter da se naučimo, da ga ne poslušamo preveč.

6. Tehnike globokega sproščanja.

Pomagajo nam pri opazovanju svojih misli, samozavedanju, zaznavanju ter posledično tudi sprejemanju sebe in sveta, katerega del smo.

Lahko se posvetimo meditaciji, čuječnosti, vizualizaciji ali medicinski hipnozi.

Vse te tehnike nam omogočijo, da resnično sprostimo telo, se znebimo napetosti, umirimo miselni ustroj in naredimo prostor za sproščenost, lepe misli in več ljubezni do sebe in drugih.

IDEJE, KAKO LAHKO NEGUJEMO LJUBEZEN DO SEBE 

-          Večkrat na dan si lahko povemo, da se imamo radi. Lahko si napišemo na list papirja, si povemo v ogledalo ali preprosto zašepetamo vsakič, ko se nam v misli prikradejo negativni scenariji.

-          Ko se zbudimo ali preden zaspimo, si zapišemo stvari, za katere smo pri sebi hvaležni.

Na primer: Hvaležen/na sem si za to, da sem danes opravila vse naloge. Hvaležen/na sem svojemu telesu, da je zdravo. Hvaležen/na sem za to, da živim. Hvaležen/na sem, da lahko delam tisto, kar imam rada. Itd.

-          Spodbudne besede.

Spodbudne besede nam lahko pomagajo, da spremenimo perspektivo, pogled nase ter se znebimo omejujočih misli, pretirane samokritičnosti in negativnih besed, ki prepogosto okupirajo naše možgančke.

Spodbudne besede so lahko: Rad/a imam to, kar sem. Verjamem vase in v svoje sposobnosti.

Imam veliko notranje moči. Zaupam si. Všeč sem si tak/a, kot sem. Itd.

-          Škatla/kozarec ljubezni do sebe

V škatlo ali kozarec za vlaganje lahko vsak dan na listek napišemo stavek: "Rad/a se imam, ker ....", vsak konec meseca ali po enem letu, lahko obrnemo kozarec na glavo in se spomnimo vseh 365 razlogov, zakaj se imamo radi.

 

Odgovori na naslednja vprašanja:

10 stvari, ki so mi pri sebi všeč: 

10 stvari, na katere sem pri sebi ponosen/na: 

10 načinov, kako lahko izrazim ljubezen do sebe: 

Stvari, ki sem jih v življenju že premagal/a : 

Stvari, ki sem se jih o sebi naučila v zadnjih letih: 

Prijazne besede, ki izkazujejo lep odnos, ki ga imam do sebe:

Poslušajte tudi ELLE pokdast s Kajo in Branko Strniša, kjer govorita tudi o tem, kako situacija s covid-19 vpliva na naše duševno zdravje in kako se spopasti s tesnobo.

Za več nasvetov in pomoč obiščite BRST Psihologija.

Napisala Kaja Strniša, diplomirana politologinja in magistrica komunikologije ter solastnica podjetja BRST psihologija.

Skupaj s psihologinjo in psihoterapevtko vedenjko kognitivne terapije Branko Strniša ljudem pomaga na poti do boljšega počutja, radosti in veselja.

Je ustvarjalka YouTube kanala in bloga BRSTOLOGIJA, kjer s svetom deli različne zanimivosti s sveta psihologije, duševnega zdravja in dobrega počutja.

Fotografija: Osebni arhiv

Preberite še: ELLE Teden duševnega zdravja: Vse bo še dobro

Najbolj brano