Kako izboljšati spanec?

Od uspavanja do bujenja ...

Lifestyle, 29. 9. 2016

Spanec

Priprava

Posvojite navade, ki vam bodo pomagale zaspati hitreje in vam podaljšale spanec. Na primer: redna vadba, ne da bi se pri tem izčrpali. Redna vadba zjutraj ali popoldne bo omogočila, da boste lažje zaspali, medtem ko ima vadba pred spanjem nasprotni učinek. Nastavite nežnejši alarm.

Zbudijo naj vas pomirjujoči zvoki ali poskusite prebujanje s svetlobo, ki se stopnjuje, ko se bliža čas bujenja. Izogibajte se alkoholu, kofeinu in cigaretam, ki v prekomerni količini krajšajo spanec. Vsaj eno uro pred spanjem se izogibajte uporabi elektronskih naprav. Močna svetloba lahko zmede možgane in jih pretenta, da je dan. Tudi če zaspite, vaš spanec ne bo globok. Poskusite vizualizirati sanje, ki jih želite sanjati. Če se zbudite sredi noči, se sprostite in si poskusite predstavljati nadaljevanje sanj.

Okolje

Poskrbite, da je vaša postelja udobna. Prepričajte se, da izboljšuje vaše spanje in ga ne ovira. Prilagodite temperaturo. Pretoplo okolje povzroča težave z nespečnostjo.

Čas

Poskusite se vsak dan zbuditi ob isti uri. Namesto da zavlečete svoj spanec ob prostih dnevih, si popoldne raje privoščite kratek počitek, ki ne zmoti vašega običajnega urnika spanja.

Preberite še: Se sprašujete, kako spati bolje in se na ta način ubraniti težavam s kožo?

Priporočamo tudi članek: 10 najboljših nasvetov za perfektno partnersko zvezo (po mnenju ljubezenskih strokovnjakov!)

Najbolj brano