“Fotografiranje svojega obroka resnično spodbuja hujšanje,” pravi znanost

Kako všeč vam je ideja, da bi svoj obrok pred jedjo fotografili in ne samo za Instagram? Si težko predstavljate, da ne bi kar takoj planili po hrani? Preverite, kaj predlagajo strokovnjaki. 

Lifestyle, 21. 3. 2022
“Fotografiranje svojega obroka resnično spodbuja hujšanje,” pravi znanost - Foto: Instagram

Svoje obroke vsi radi fotografiramo, s sliko hrane na Instagramu obeležimo in ovekovečimo vse lepe in kulinarične trenutke, s ponosom pokažemo, kakšni gurmani smo in kako nadvse doživeto in okusov polno je naše življenje. In nedvomno takšne slike, ob katerih se nam cedijo sline, vsi radi pogledamo. Kaj pa če pisanje naše Instagram zgodbe ni edini razlog za fotografiranje obrokov? Kdo bi si mislil, da je ta trend resnično koristen za ohranjanje naše vitke postave? Glede na opravljeno študijo, lahko s fotografiranjem obrokov tudi shujšamo. Mi menimo, da je to odličen način in motivacija, da s slikanjem svojih obrokov nadaljujemo, morda s še večjim zanosom kot do sedaj. 

Ne spreglejte: 

Nova študija nakazuje, da lahko fotografiranje obrokov pomaga pri hujšanju. Se sprašujete, kako in zakaj? Te slike namreč beležijo, kaj ste pojedli, koliko kalorij ste zaužili in lahko vam služijo kot odlična pomoč pri pisanju prehranskega dnevnika, prav tako pa lahko kot uvid v naše prehranjevalne navade, služijo tudi vašemu prehranskemu strokovnjaku.

Po mnenju strokovnjakov naj bi bila takšna metoda odličen način za pridobivanje večjega vpogleda v to, kaj smo pravzaprav pojedli in koliko, v praksi pa se ta metoda učinkovito obnese tudi pri lajšanju težav pri večernih prenajedanjih. To je tehnika, imenovana "slikovno ocenjevanje prehrane" in ljudem, ki želijo shujšati, omogoča, da si natančno zapomnijo ter zabeležijo, kaj so pojedli, tako da jim lahko zdravnik ustrezno svetuje glede prehrane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blanca Miró Scrimieri (@blancamiro)

Kako fotografirati hrano?

Da bi preverili zanesljivost te tehnike, so raziskovalci pri 114 študentih prehrane in dietetike v ZDA in Avstraliji preverili, ali so sposobni prepoznati živila in določiti velikost porcij na podlagi slik. Rezultati so bili v 80 % primerov pozitivni! Strokovnjaki na podlagi raziskave celo menijo, da bi bil razvoj te metode lahko koristen za ljudi s sladkorno boleznijo ali boleznimi srca, ki jih spremljajo strokovnjaki za prehrano. Pa je pomembno kakšno fotografijo hrane naredimo, kako fotografijo pravzaprav optimiziramo za medicinski nadzor? Zelo pomembno! Krožnik posnemite pod kotom 45 stopinj, po možnosti stoje, in poskrbite za dovolj svetlobe. Posneli boste odlično sliko za Instagram, ob enem pa si zagotovili večji nadzor nad zaužito porcijo. 

Če se želite podati na pot hujšanja, se najprej posvetujte z zdravnikom, nato pa v svoj jedilnik vnesite spremembe. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emili Sindlev (@emilisindlev)

Vir: povzeto po članku GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@vikyandthekid

Preberite še: Ta vsakodnevna začimba je odličen zaveznik za zdravo hujšanje: Topi maščobo in spodbuja metabolizem

Priporočamo tudi: Pripravite to naravno masko za hitrejšo rast las: Zmanjša izpadanje las in naredi lase močnejše in bolj bujne

Najbolj brano