Kako najbolje poskrbeti za otroške zobe?

Da bi čim prej usvojili dobro prakso, je treba najprej ločiti pravilna prepričanja od napačnih.

Kako najbolje poskrbeti za otroške zobe? - Foto: Shutterstock.com

Prvi obisk pri zobozdravniku

Otrok naj zobozdravnika obišče že pri enem letu, da se privadi na ordinacijo in je ne povezuje z bolečino tako kot veliko odraslih. Poleg tega lahko zobozdravnik opazi prvi karies, ki ga sami zelo težko. Kaže se v obliki belih pack, ki nato porjavijo in so videti kot napake na sklenini. Če s prvim pregledom odlašamo do tretjega ali četrtega leta, lahko tvegamo, da bodo potrebni resnejši posegi (zaradi številnih kariesov), morda celo pod anestezijo.

Pri kariesu mlečnih zob so skrbi popolnoma odveč.

Napačno Najslabše je, da čakamo, da odpadejo. Če ga ne zdravimo, se karies lahko razširi do kosti in poškoduje tudi stalne zobe. Mlečni zobje tudi ohranjajo razmik v čeljustih za drugo zobovje. Prezgodnje izdiranje ima lahko slabe posledice.

Karies je nalezljiv.

Resnično Karies je kužna bolezen. Otroci so občutljivi za bakterije v ustih odraslih, še zlasti če imajo odrasli slabo negovane zobe. Bakterije kariesa lahko preidejo z matere ali očeta na otroka, če na primer jesta z isto žlico.

Karies je deden.

Napačno Genetska nagnjenost ni usodna. Vse je odvisno od pravil higiene, ki se jih je treba strogo držati. Dobra naravna zaščita je odvisna od kakovosti sline. Zobozdravniki tudi na podlagi tega ocenijo, ali so redni pregledi potrebni na tri mesece ali enkrat na leto.

Če zobe umivamo takoj po obrokih, smo zmagali.

Resnično in napačno Ščetkanje je nujno, vendar to ni edino, s čimer lahko zaščitimo zobe. Pomembna dejavnika za nastanek kariesa sta tudi grizljanje hrane med obroki in pitje sladkanih pijač: če so zobje nenehno v kislem okolju, ki ga te povzročajo, slina nima časa, da bi opravila svojo nalogo čiščenja. Otroka lahko ves dan spremlja le steklenička z vodo. Pozorni bodite tudi na zdravila v obliki sladkanih sirupov, ki jih otroku dajete pred spanjem.

Pred spanjem je bolje piti mleko kot čaj z medom.

Napačno Tudi mleko vsebuje sladkorje. Večerno ščetkanje je enako pomembno kot to, da se ustna votlina ponoči izsuši, saj se tako zmanjšuje tveganje za nastanek kariesa. Ne glede na to, kaj daste otroku zvečer jesti ali piti, zatem mu je treba umiti zobe s posebno majhno ščetko. In to od prvega zobka dalje.

Ko si zna otrok sam zavezati čev­lje, si zna tudi sam umiti zobe.

Napačno Majhen otrok še nima dovolj razvite motorike, da bi si lahko samostojno pravilno umil zadnje zobe. Čeprav je pomembno, da otroka zgodaj naučimo, kako se zobe pravilno umiva, pa zobozdravniki priporočajo, da mu pri umivanju do sedmega ali osmega leta pomagamo. Otrok naj si zobe umije sam, mi pa umivanje dokončamo, še zlasti ob večerih.

Na voljo je nekakšna smola, ki zobe ščiti pred kariesom.

Resnično in napačno Gre za tehniko zaščitnega premazovanja, vendar zobozdravnik premaza ne more nanesti med zobe, zato obstaja velika nevarnost medzobnega kariesa.

Fluor v zobnih kremah je obvezen za zdravje zob.

Resnično in napačno Kar zadeva zdravje zob, je fluor res učinkovit, saj preprečuje njihovo gnitje; če gledamo na zdravje širše, pa mu ne moremo več tako nepristransko ploskati. Če deluje na zobe, torej deluje tudi na kosti in druge organe, med drugim upočasnjuje presnovo in slabi imunski sistem. Strokovnjaki obenem opozarjajo, da gre pri fluoru za počasno zastrupljanje telesa, zato številnih zdravstvenih težav niti ne povezujemo z njim.

Prevedla in priredila Živa Deu,
fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano