Palača strogo skriva za kakšnim rakom trpi kralj Charles! Onkolog: "Povečana prostata lahko prikrije te vrste raka"

9. 2. 2024
Naslednik kraljice Elizabete II. je bil na rutinski operaciji povečane prostate, ob tej priložnosti pa so mu po naključju odkrili raka, piše v uradnem sporočilu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko se odpravljamo na na kakršno koli operacijo, moramo prej opraviti osnovne analize, takrat pa lahko zdravniki popolnoma nepričakovano odkrijejo še kaj drugega. Se je to zgodilo tudi kralju?

 

Pred dnevi je svet šokirala objava iz Buckinghamske palače, da je britanski kralj Charles zbolel za rakom.

Naslednik kraljice Elizabete II. je bil na rutinski operaciji povečane prostate, ob tej priložnosti pa so mu po naključju odkrili raka, piše v uradnem sporočilu.

Ne spreglejte: 

"Se zgodi. Vsakič, ko greš na kakršen koli operativni poseg, moraš prej opraviti osnovne preiskave, ki običajno vključujejo analizo krvi in ​​urina, včasih pa tudi rentgensko slikanje prsnega koša. Potem lahko zdravniki najdejo kaj drugega," pojasnjujejo strokovnjaki.

Ker je bilo poudarjeno, da kralj Charles nima raka na prostati, so se mnogi spraševali, kaj so lahko zdravniki odkrili po naključju.

Dr. Justin R. Gregg, specialist za urologijo in onkologijo, razkriva, da se bolnik s hiperplazijo prostate, kar je bila tudi Charlesova diagnoza, pogosto odpravi na rutinsko slikanje s skenerjem ali magnetno resonanco ter s slikanjem medenice ali trebuha, s temi metodami pa je mogoče odkriti na primer rak mehurja in ledvic.

"Raka na mehurju lahko odkrijemo tudi z inštrumentom, ki ga skozi prostato pripeljemo do mehurja. Tam lahko opazimo izrastke, ki spominjajo na cvetačo ali gobe, če gre za raka. Rak ledvic v zgodnji fazi običajno ne daje vidnih simptomov, ljudje z rakom na mehurju pa imajo lahko simptome, ki se lahko prekrivajo s simptomi povečane prostate," pojasnjuje strokovnjak.

V redkih primerih lahko zdravniki med rutinsko operacijo povečane prostate opazijo tudi raka debelega črevesa, obstaja pa tudi možnost naključnega odkritja limfoma, ki ga pogosto odkrijejo s slikanjem prsnega koša.

Pomembno je poudariti, da nobena od omenjenih oblik raka ni povezana ali povzročena s povečano prostato.

"Če je odkrit zgodaj, so možnosti za ozdravitev raka največje," dodajajo strokovnjaki in spomnijo, da so raka kralja Charlesa odkrili v najzgodnejši fazi.

Dr. Greg ponovno opozarja na pomen rednih preventivnih in presejalnih pregledov ter na to, da je ob težavah z mehurjem nujno obiskati zdravnika.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Skrivnost japonskih in korejskih žensk za čisto kožo brez madežev: Zakaj je pri odstranjevanju ličil nujno dvojno čiščenje?

Priporočamo tudi: Po pogovoru s Harryjem sprejela nepričakovano odločitev: Kralj Charles in kraljica Camilla nenadoma zapustila London

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan