Linda Evangelista išče pravico na sodišču

Poznamo jo kot pretenciozno. “Za manj kot 10 tisoč dolarjev plačila na dan sploh ne vstanem iz postelje,” se glasi najslavnejši stavek, ki ga pripisujejo nekdanji vrhunski manekenki, čeprav ga pravzaprav nikoli ni izgovorila.

Linda Evangelista išče pravico na sodišču

Zdaj išče pravico na sodišču. V igri so visoki zneski in veliko čustev – Linda Evangelista bi rada preživnino za svojega sina, da bi lahko užival v enakem luksuzu kot njegova polsestra.

Luksuz s šoferji, varuškami in policisti

Lepa Kanadčanka od Françoisa Henrija Pinaulta, očeta svojega štiriletnega sina Augustina Jamesa, zahteva zajetnih 46 tisoč dolarjev na mesec. “Tako velike vsote še nikoli niso zahtevali na tem družinskem sodišču,” je pristojni sodnik Matthew Troy povedal za New York Post.

In za kaj natančno Linda Evangelista potrebuje ta denar? In … Je vsota morda celo nizka, če upoštevamo, da premoženje očeta njenega otroka ocenjujejo na 11,5 milijarde dolarjev?

Na sodišču je obrazložila svoj izračun – 80 tisoč dolarjev na leto, torej približno 6.700 dolarjev na mesec, potrebuje za varuške, ki ‘24 ur na dan’ skrbijo za njenega sina, ker je zelo zaposlena: “Delam 16 ur na dan. Kadar ne delam, pa se ukvarjam s svojim imidžem.” Lepotica, ki je lani zaslužila približno 1,8 milijona dolarjev, se poti v fitnes centru in redno obiskuje kozmetičarko, da tako ohranja svoj kapital, torej lepoto. Nadaljnjih 175 tisoč dolarjev na leto, kar je 14.500 dolarjev na mesec, potrebuje za ekipo šoferjev, nekdanjih policistov, ki naokoli prevažajo njenega sina. Mesečna vsota, ki jo namenja varuškam in šoferjem, je kar polovico vseh njenih mesečnih izdatkov. “Zakaj bi moral moj sin odraščati v manjšem udobju kot njegova polsestra?” se glasi njen glavni argument na sodišču.

Visoke preživnine so nekaj običajnega

In res je Pinault za hčerko Valentino, ki jo je s svojo drugo soprogo Salmo Hayek spočel istega leta, ko je na svet prijokal njegov nezakonski sin Augustin James, ustanovil fond, vreden 12 milijonov dolarjev. Newyorškega zvezdniškega odvetnika Raoula Felderja, ki je zastopal tudi Luciano Morad, mamo 11-letnega Lucasa, nezakonskega sina Micka Jaggerja, Lindine zahteve ne presenečajo.

“Poznam kar nekaj primerov, pri katerih je šlo za veliko več denarja,” je povedal Felder in dodal: “50 tisoč dolarjev na mesec ni nič nenavadnega, ko gre za ekstremno bogate očete.” Moradova je od Jaggerja zahtevala 35 tisoč ameriških zelencev na mesec, a je na koncu z njim dosegla zunajsodno poravnavo, ker pevec legendarne rokovske zasedbe The Rolling Stones ni hotel razkriti svojega premoženja.

Po Felderjevih izkušnjah očetje, kot je Pinault, ki v življenju svojega otroka niso igrali nobene vloge, domnevno zato, ker je sploh niso hoteli igrati, nimajo ravno veliko možnosti za uspeh na sodišču.

50 tisoč dolarjev ‘žepnine’

Ni pa razumljivo, zakaj Linda prav zdaj zahteva preživnino od bivšega ljubimca, ki ga je s tem tudi javno ‘razkrinkala’ kot očeta svojega otroka. Leta 2005 naj bi se nekdanja manekenka in nesramno bogat podjetnik zapletla v nekajmesečno afero, potem pa se je Pinault zaljubil v hollywoodsko igralko Salmo Hayek. Vse od takrat je Linda sprva vztrajno molčala, potem pa trdila, da je oče njenega otroka neki newyorški arhitekt. Odvetnik Felder meni, da sta Linda in Pinault prej imela sklenjen tihi sporazum. V New Yorku pa se pojavljajo trači, da je Francoz, lastnik luksuznega koncerna PPR, ki ima v lasti tudi modni hiši Yves Saint Laurent in Gucci, Lindi ponudil, da bi za Augustina plačeval enako vsoto, kot jo plačuje za svoja otroka iz prvega zakona. Toda lepotica je zahtevala več.

Zvezdničin odvetnik William Beslow je na sodišču navedel, da ji Pinault ni dal niti prebite pare. Po newyorških zakonih otroku pripada 17 odstotkov, a le če letni zaslužek njegovega očeta ni višji od 130 tisoč dolarjev. Če je letni dohodek višji, pa je višina preživnine prepuščena presoji sodišča.

Sodnik Matthew Troy je njeno zahtevo, da bi mesečno prejemala po 7.500 dolarjev za počitniška potovanja, sicer zavrnil, njeni drugi izdatki pa se mu niso zdeli tako čudaški in zgrešeni. “Očitno sodijo k vsakdanjiku tega otroka iz visokega razreda,” je pojasnil Troy, sodni proces pa življenja malega dečka ne dela ravno varnejšega: “Verjetno res potrebuje dva policista.”

Strokovni časnik Wall Street Journal je izračunal, da otrok izredno bogate družine v New Yorku z lahkoto potrebuje 50 tisoč dolarjev na mesec za ‘normalno’ življenje. Polovico tega denarja gre za ekipo treh varušk, preostalo pa za eksklu­zivne šole, oblačila, konjičke in šoferje.

Le nečesa noben denar na tem svetu ne more nadomestiti – izgubljenega očeta.

Lea

Najbolj brano