Vse, kar morate vedeti za varno spletno nakupovanje

19. 10. 2015
Vse, kar morate vedeti za varno spletno nakupovanje (foto: profimedia)
profimedia

Nič več vam ni treba stati v vrsti, če si želite kupiti kruh in mleko, in soboto lahko preživite na svežem zraku namesto v nakupovalnem centru. Ni se vam treba ukvarjati s prodajalko, ki bi se pravzaprav morala ukvarjati z vami.

Čevlji, obleke, avtomobili, knjige, računalniki, kozmetika, nakit – vse to si zdaj lahko privoščite iz udobnega naslanjača. Potreben je le klik z miško, da kupite stvari, ki si jih želite, in . . nekaj zdrave pameti.

Osebno iz fotelja

Pamet in zapravljanje pri meni ne gresta skupaj. Včasih, ko divje tonem v nor, popolnoma nesmiseln nakup, doživljam skoraj zunajtelesno izkušnjo. Vidim se, kako se v teh čevljih, razen v trgovini, ne bom sprehajala, čutim, da mi je krilo preozko, a hkrati s stisnjenimi ustnicami čečkam svoj podpis na račun in si ne morem pomagati. Delirij, ki ga vse poznamo, kajne?

Že zdavnaj sem se sprijaznila z dejstvom, da ima tudi nesmiselno zapravljanje denarja svoj smisel, zato sem z veseljem tvegala svoj prvi virtualni nakup in si privoščila dve dragi krili ter rdečo obleko, ki je bila na fotografiji videti tako hudo dobro. Priznam, da me je vodil le ženski instinkt, ko sem preučevala spletno stran.

Skratka, oblačila so bila dostavljena v dogovorjenem roku in takšna, kot morajo biti, samo prav mi niso bila. Jah, jih pač nisem mogla pomeriti in sem zaupala konfekcijski številki, ki jo vedno nosim. Paket s cunjicami je romal nazaj in vrnili so mi denar, kar sploh ni bilo tako slabo. Hočem reči, vsaj volje mi ni vzelo do konca, volk je bil sit in koza cela, čeprav malce razočarana. Ženski instinkt je (razen konfekcijske številke) izbral dobro in tako utrl pot še mnogo drugim spletnim nakupom. Če ste tudi sami odločeni, da se boste podali v virtualno zapravljanje, ga le upoštevajte. Dodajte le še nekaj preprostih pravil, zaradi katerih boste lahko mirneje spali.

Za varno krmarjenje med spletnimi čermi

  • Ko enkrat že veste, kaj bi radi, je treba najti le spletno stran, na kateri to prodajajo. Veliko lažje je, če poznate znamke, ki jih iščete, čeprav vam nekaj raziskovalnega srfanja po spletu ne uide. 
  • S spletnimi stranmi je tako kot s trgovinami. Če so urejene in dobro delujejo, je to že prvo znamenje, da gre za varno spletno stran. Izogibajte se nerazumljivim stranem, ki kričeče utripajo ali poudarjajo bizarna nagradna vprašanja ali prodajo najboljšega blaga po izjemno nizki ceni.
  • Varne spletne strani se pri nakupu iz svojih začetnic http spremenijo v https ali shttp, res pa je, da ponavadi šele potem, ko ste se nakupovanja že lotili.
  • Uporabniško ime in geslo, s katerima boste lahko polnili svojo spletno košarico, obdržite zase. Če boste kupovali na različnih spletnih straneh, bo verjetno vsaka zahtevala registracijo, zato si uporabniška imena in gesla vedno zapišite – morda le ne na listek, nalepljen na monitor.
  • Nujno se priklikajte do poglavij, ki vklju­čujejo pogoje in določbe o zaupnosti poslovanja, in jih pozorno preberite.
  • Tudi spletne trgovine imajo fizični naslov in telefonsko številko, kamor lahko pokličete in se dodatno prepričate, da obstajajo in so registrirane. Če teh informacij nikjer ne zasledite, je bolje, da nakupujete drugje.
  • Vedno pozorno preberite, kakšna so pravila reklamacije oziroma vračanja kupljenih izdelkov. Kljub vašim najboljšim namenom se lahko zgodi, da z nakupom ne boste zadovoljni, in dobro je vedeti, kaj lahko v tem pri­meru naredite.

    'Ko sem sama s parajočim srcem vračala stvari, se je del mene že pošteno veselil denarja, ki ga bom dobila nazaj in spet zapravila. Rok vračila je bil teden dni in v naslednjem tednu je prišel tudi denar. Vse­skozi so z mano komunicirali po elektronski pošti in me obveščali o razpletu dogodkov. Ko je bila stvar končana, so mi poslali vljudno pismo, da me kmalu spet pričakujejo, in so me, seveda, kmalu tudi dočakali.'

  • Nekatere spletne trgovine bodo vaš elektronski naslov izkoristile in vam nabiralnik zasule s spamom, kar je za večino odbijajoče in lahko vpliva na odločitev o naslednjem nakupu.

Plačevanje z miško

Najbolj razširjeno, preprosto in varno je plačevanje s kreditno kartico. Možnost zlo­rabe vedno obstaja, ampak ni nič manjša, kot če s kartico plačujete kosilo v restavraciji ali bencin na črpalki.

Poslovanje s kartico je pregledno, vedno veste, kaj in za koliko ste naročili, zato se lahko morebitnim zlorabam uspešno uprete – na primer zavrnete plačilo blaga, ki ga niste naročili.

Vedno bodite prepričani, kaj in za koliko denarja kupujete, preverite ceno izdelkov in stroške poštnine. Če kupujete v tuji denarni valuti, jo preračunajte v evre, da vas potem ne bo bolela glava.

Vsa pisna potrdila, ki jih dobite po elektronski pošti ali s spletne strani, si natisnite in jih shranite. Je treba poudarjati, da jih primerjajte z bančnim izpiskom oziroma stanjem na bančnem računu?

Praktično ali družabno opravilo?

Nakup iz naslanjača je očarljiv zaradi več stvari. Nič več vam ni treba stati v vrsti, če si želite kupiti kruh in mleko, in soboto lahko preživite na svežem zraku namesto v nakupovalnem centru. Ni se vam treba ukvarjati s prodajalko, ki bi se pravzaprav morala ukvarjati z vami. Namesto čakanja na prosto kabino in potenja pri pomerjanju oblačil s skodelico kave v roki umirjeno klikate po fotografijah in brez težav naročite svojo številko. Pogosto vam brezosebno plačevanje z miško vlije občutek, da niste še nič zapravili, zato si objestno privoščite izdelek ali dva (pre)več, kar je tudi v redu. Ampak . .

Šoping je v ženskih možganih zasidran kot družabno opravilo, h kateremu spada tudi vse tisto, kar običajno zmoti, torej od nesposobne prodajalke do pomanjkanja izbire. Naredi ga neskončno brskanje po trgovinah in iskanje idealne obleke, petk ali parfuma; in tukaj se – vsaj za moj okus – lomijo kopja.

Obleko je treba pomeriti in se v njej zavrteti tako pred ogledalom kot pred prijateljico, v čevljih se je treba sprehoditi (ja, pa čeprav samo v trgovini) in parfum je treba povohati. Dotik je pomemben in tega spletne trgovine za zdaj ne morejo ponuditi. Ko pa bo spletna stran vzkliknila: »Draga, tele kavbojke ti mega pristajajo! « bom nakupovanju torbic, nakita, knjig in potovanj prek spleta dodala tudi obleke in čevlje. Do takrat se bomo pač skupaj drenjale v kabinah in preklinjale svetlobo, ki nam tako nesramno grdo osvetljuje različne dele telesa.

Katja Golob