10 nasvetov za hujšanje v 30. letih: Kako premagati počasen metabolizem in nenehno željo po prigrizkih?

8. 4. 2022
10 nasvetov za hujšanje v 30. letih: Kako premagati počasen metabolizem in nenehno željo po prigrizkih? (foto: Instagram)
Instagram

Ste v svojih 30 letih opazili nenadno kopičenje kilogramov, zdaj pa vas preganja misel, da se morate za vedno posloviti od hitrega metabolizma, ki je v zgodnjih 20-ih še veliko obetal? Brez panike, še obstaja rešitev.

Trideseta leta so čaroben čas, ko bolje veste, kdo ste, kaj si želite in kam greste. To je morda tudi čas, ko se zdi, da se ne morete izogniti mačku in da se vam zdi hujšanje nemogoče. In priznajmo si, morda ste v dvajsetih letih še lahko zaobšli vse zapovedi o zdravi prehrani, vendar ko vaše telo vstopa v tretje desetletje na planetu, potrebuje določeno vzdrževanje in ravnotežje, da bi se izognili kasnejšim zdravstvenim "strahovom". Ker se ne morete več izgovarjati na to, da ste še vedno novi v tem "odraslem življenju", smo poklicali strokovnjake, da nam povedo resnico, vso resnico in samo resnico o tem, kaj vaše prehranske izbire počnejo z vašim telesom in kako ga zaščititi.

Ključ do hujšanja in ohranjanja telesne teže v tridesetih je v dveh besedah, ki jih nismo vedno pripravljeni slišati: zdrave navade. Tukaj pa je 10 nasvetov, ki so lahko dober začetek, kako te navade pridobiti in tudi vzdržati. 

Ne spreglejte: 

Strokovnjaki svetujejo, da se za začetek odpoveste restriktivnim, modnim dietam, ki obljubljajo svet in izločajo celotne skupine živil. Te diete tudi za kratek čas niso niti realistične niti trajnostne. V tridesetih letih morate prisluhniti modrosti lastnega telesa o tem, kaj potrebuje, da bi se počutili polni energije. Če imate radi ogljikove hidrate, jih vključite v vsakodnevno prehrano, vendar pazite, da prihajajo iz zdravih virov, kot so polnozrnata žita, in ne iz belega rafiniranega sladkorja. Privoščite si svojo najljubšo hrano,  vendar strokovnjaki svetujejo, da jo jeste v manjših porcijah, le toliko, da potešite svoje želje. Naj bo to desetletje namenjeno uravnoteženemu, raznolikemu in zmernemu uživanju vseh živil v porcijah, po katerih se boste počutili bolje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

1. Določite svojo motivacijo

Prepoznajte razloge, zakaj sploh želite shujšati, svetujejo nutricionisti in se vprašajte, kaj pravzaprav želite? "Vitek pas? Več energije? Boljše spanje?" Zapišite si svoje cilje in vsak dan boste lažje sprejemali boljše odločitve.

2. Jejte petkrat dnevno

Imejte tri glavne obroke in dva prigrizka, ki naj imata okoli 200 kcal. Strokovnjaki priporočajo prigrizke, bogate z beljakovinami, kot so jogurt, kuhana jajca, beljakovinski napitki ali energijske ploščice z nizko vsebnostjo sladkorja. In kar je najpomembneje - ne preskočite zajtrka.

3. Osredotočite se na proteine

Vsak obrok naj vsebuje vsaj 14 g beljakovin in do 25 g ogljikovih hidratov, a kako ga določiti? Grški jogurt z nizko vsebnostjo maščob, na primer, vsebuje 17 g beljakovin in 6 g ogljikovih hidratov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

4. Previdnost pri prigrizkih

Prigrizki, kot so piškoti, tudi če se oglašujejo kot nizkokalorični, običajno vsebujejo veliko sladkorja in malo beljakovin, zato je priporočljivo, da namesto čokolad in piškotov med večjimi obroki izberemo bolj zdrave možnosti, kot sta zelenjava in sadje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

5. Tehnologija

Motivacija za hujšanje je v žepu ali torbici: večina mobilnih telefonov ima pedometre, ki merijo število korakov, cilj pa naj bo vsaj 10.000 korakov. Na trgu je tudi veliko aplikacij, s katerimi lahko spremljate vrednost in vsebino živil, ki jih zaužijete ...

6. Bodite družabni, a izberite "pravo" družbo

Ljudje, s katerimi preživimo čas, vplivajo na naše odločitve in navade, zato če več časa preživite s tistimi, ki radi posedajo ob dobri hrani in pijači (tudi alkoholu - ne pozabite, da alkohol vsebuje sladkorje in kalorije), boste bolj verjetno tudi na sebi opazili neželene spremembe. Zato raje izberite aktivni pohod s prijatelji in združite prijetno s koristnim.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aimee Song (@aimeesong)

7. Popravite spalne navade

Ne glede na to, ali gre za stresno delo ali majhne otroke, je lahko kakovosten spanec v tridesetih pravi izziv. A spanec je nujen – za povrnitev lepote in dobrega počutja, prav tako pa pomanjkanje spanja pa vpliva na hormone, ki uravnavajo apetit, zato lahko vplivajo tudi na pridobivanje telesne teže. Za boljši spanec vzpostavite strožjo rutino odhoda v posteljo in naj bo vaša soba zatemnjena in brez motenj, ki vas bodo po nepotrebnem zbudile.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

8. Kuhajte zdravo

Ko se odločite za bolj zdravo prehrano, to ne velja samo za vas, ampak za vaše celotno gospodinjstvo, tudi za ljudi, ki jih morda občasno povabite na večerjo ali druženje. Zdrava hrana ni kazen, ampak energija, ki bo koristila vsem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

9. Ne jejte ostankov

Nihče ne mara zavreči hrane, a če imate manjše otroke, vas je zagotovo zamikalo, da bi bi sami pokončali ostanke hrane, ki je otroci mogli pojesti. Naučite se lekcije o količinah, ki jih je treba pripraviti, presežek pa pustite za pozneje. S telesom ravnajte kot s templjem, ne kot s košem za smeti.

10. Vitamini

Posvetujte se z zdravnikom in preverite, ali vam manjka vitaminov in mineralov. Tudi če ne pomagajo pri izgubi teže, lahko pripomorejo k izboljšanju stanja telesa.

Fotografije: Instagram/@aimeesong

Preberite še: Sezona ALERGIJ se je pričela: 6 načinov, kako ublažiti simptome

Priporočamo tudi: Ste vedeli, da lahko s pomočjo naravne sestavine POPOLNOMA odpravite celulit?

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik