TEMA TEDNA: nega kože

Koža je njavečji človekov organ, zato je tudi skrb zanjo nekaj vsakdanjega. Je rutina, ki jo pogosto podcenjujemo in je ob kritičnih trenutkin ne nadgradimo. Posledice so suha, upadla in pusta koža. Poleg zdrave prehrane, vsaj malo aktivnosti in zadosti spanca, na izgled kože vpliva tudi ustrezna nega.

TEMA TEDNA: nega kože - Foto: Fotografija Jelena Juroševič, Fotografija Shutterstock

Osnovna nega

 • Čiščenje kože. Odstranimo nečistoče (znoj, maščobe, prah, ličila, mikroorganizme). Sredstva za čiščenje kože ne prehajajo globoko v kožo in ne spreminjajo njene strukture. Njihova sestava mora biti tako blaga, da ne odstrani normalnega lipidnega plašča, ki objema kožo. Za čiščenje normalne kože lahko uporabljamo proizvode, ki vsebujejo vitamin C, ureo, saponine in ne spreminjajo normalnega pH-ja kože. Za čiščenje suhe kože so primernejša čistilna mleka z vitaminom E, glicerinom, olji oreškov in semen ter izvlečki rastlin. Kožo čistimo navadno dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, z nežnimi gibi in mlačno vodo.

 • Luščenje. Odstranimo odmrle celice, s tem pa kožo pomladimo in zabrišemo drobne gubice. Kemični pilingi običajno vsebujejo hidroksi kisline, ki še pospešijo proces luščenja. Mmehanski pilingi vsebujejo grobe delce, pri čemer je treba biti pazljiv, saj njihova pogosta in neprimerna uporaba poškoduje in vzdraži kožo.

 • Tonik. Kožo še dodatno očistimo in jo nahranimo, osvežimo in napojimo z vlago. Z njim kožo tudi napnemo in zapremo pore. Toniki ne smejo vsebovati alkohola, saj kožo izsuši in vzdraži.

 • Vlažilna nega. Koža potrebuje vlago in hranilne snovi, ki jo ohranjajo zdravo. Zato jo je treba navlažiti z vlažilno kremo.

Dopolnilna nega

 • Preparati, ki preprečujejo nastanek gub in jih gladijo. Med najbolj učinkovite sestavine, ki jih najdemo v tovrstnih preparatih, štejemo antioksidante ? to so učinkovine, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki povzročajo okvare celične membrane, DNA in kolagena ter s tem nastanek gub. Z nanašanjem antioksidantov tako okrepimo naravne zaščitne mehanizme kože. V kremah torej iščemo vitamin C in E, alfa lipoično kislino, sojine izoflavone, ekstrakte zelenega in belega čaja, ekstrakte pešk grenivke, niacinamide in koencim Q10.

 • Vitamin C je v vodi topen antioksidant, ki ga najdemo v mnogih kremah. Ko ga nanesemo na kožo, ne samo, da nevtralizira proste radikale, pač pa tudi stimulira sintezo kolagena, zavira sintezo elastina in pigmenta, izboljša delovanje epidermalne zaščite in ima protivnetno delovanje.

 • Alfahidroksi kisline so derivati sadnih in mlečnih sladkorjev. Najbolj uporabljani sta glikolna in mlečna kislina, predvsem zaradi zmožnosti penetracije kože. Uporaba sadnih kislin sega nazaj, v preteklost, ko se je njihovih ugodnih lastnosti posluževala tudi Kleopatra, znana po svoji lepoti, ko se je kopala v mleku in tako svojo kožo ohranjala lepo in mlado. Mleko je namreč vir mlečne kisline, ki poleg glikolne kisline, ki je derivat trsnega sladkorja, blaži znake fotostaranja, motenj pigmentacije ter povečuje v dermisu sintezo kolagena in hialuronske kisline ter omogoča hitro epidermolizo in s tem luščenje povrhnjice. Koža tako postane gladka in nekoliko svetlejša, drobne gubice pa izginejo.

 • Nanopartikli so zelo majhni delci, ki s sabo prenašajo določene ugodne sestavine in prehajajo tudi v dermis, za razliko od ostalih preparatov, ki pridejo samo do dermoepidermalnega stika.

 • Preparati, ki svetlijo kožo - Izvor temnih peg in lis je v melanocitih, pigmentnih celicah, ki pod vplivom svetlobe oddajajo melanin, temen pigment, ki kožo ščiti in krepi njeno odpornost proti ultravijoličnim žarkom in od katerega je odvisna hitrost in stopnja porjavelosti. Toda melanociti lahko zaradi hormonskih sprememb, denimo nosečnosti, nekaterih zdravil ali staranja kože, povzročijo nehomogeno pigmentacijo oziroma neenakomerno kopičenje melanina in s tem nastanka peg in temnih lis.

  V kozmetičnih preparatih, ki so v prosti prodaji in naj bi te lise nekoliko posvetlili, najdemo predvsem aktivne rastlinske učinkovine, denimo izvleček murve, limone ali rmana in zaščitne svetlobne filtre. Običajno pa je teh za učinkovito posvetlitev lis premalo oziroma je njihovo delovanje prešibko, zato je priporočljivo beljenje lis s preparati, ki jih predpiše dermatolog (kombinacija kortikosteroida, tretinoina in hidrokinona, azleinska kislina, kojoic kislina itd.) oziroma plastičen kirurg, ki kombinira terapijo IPL-laserja in belilnega sredstva, kot je denimo Cosmelan (kombinacija azleinske kisline, kojoic kisline, fitične kisline, retinol palmitata in vitamina C), ki trenutno velja za enega najučinkovitejših preparatov za odstranjevanje neželene pigmentacije. Uporaba laserjev z večjo energijo za odstranjevanje pigmentnih lis ni primerna, saj jih lahko še dodatno potemni oziroma povzroči nastanek novih, predvsem pri ženskah s temnejšim odtenkom kože.

 • Preparati, ki okrepijo stene žil - Preparati, ki okrepijo stene žil, blažijo kuperozo oziroma kožo z razširjenimi krvnimi žilami, ki nastanejo zaradi ohlapnega vezivnega tkiva. Vzrok je največkrat genetski, pojav pa še pospešijo pretirano uživanje alkohola, izpostavljanje temperaturnim spremembam, pretirano sončenje in uporaba agresivnih kozmetičnih izdelkov. Kozmetična sredstva vsebujejo rastlinske učinkovine, kot je na primer nepozebnik ali izvleček ginka in divjega kostanja, ki ožijo krvne žile in pospešujejo pritok krvi v kapilare. Tovrstna sredstva delujejo preventivno, lahko pa z redno nego omilimo že nastalo rdečico, katero trajno odpravijo dermatologi in kirurgi s sklerozacijo ali laserjem.

vir: www.estetika.si

Fotografije Shutterstock

in Jelena Juroševič

Najbolj brano