Pozabite na frizerja! Tako si sami lahko postrižete lase in celo frufru

Nasveti za čase, ko ne morete v salon in ko se spontano odločite za frufru.

Pozabite na frizerja! Tako si sami lahko postrižete lase in celo frufru - Foto: Profimedia

Če ste se ravno pogledali v ogledalo v kopalnici in niste mogli verjeti, kako dolg frufru imate, saj je oviral vaš pogled, je verjetno čas za striženje.  Medtem ko bi vedno svetovali, da se v normalnih okoliščinah posvetujete s svojim strokovnim stilistom, včasih ne morete do salona in morate stvari vzeti v svoje roke. Preden naredite karkoli, trikrat globoko vdihnete in ponovno ocenite situacijo. Frufru raste počasi in napake je težko prikriti. Če ocenite, da mora frufru biti krajši, preberite naše napotke.

Kako si ostriči frufru?

1. Niti pomislite ne, da bi uporabili kuhinjske škarje

Pomembno je uporabiti ustrezne škarje za striženje; imajo bolj špičasto konico. Če pa nimate par ustreznih škarij za lase ali nimate priložnosti, da bi jih kupili, predlagamo, da uporabite škarje za tkanino, saj so te ostrejše.

2. Najprej posušite lase

Mokri lasje so ponavadi daljši od suhih las, zato jih hitro preveč odrežemo. Ko frufru posušite, boste lahko upoštevali njegovo polnost, vzorec rasti in dolžino. Počešite jih z običajnim glavnikom in ne s tistim, ki ima pregoste zobce, in lase preveč raztegne.

3. Strižite počasi

Začnite z manjšimi prameni, saj bo tako manj opazno, če odstrižete preveč ali premalo. Najprej odstrižite manj, saj lahko vedno vzamete več dolžine. Najpomembnejše, kar morate storiti, je, da pomerite, preden odstrižete. Poglejte dolžino, preden lase zadržitev prstih, in ocenite, koliko morate odstriči.

4. Strižite pod kotom

Namesto da bi strigli ravno, držite škarje tako, da strižejo skozi lase pod kotom in le rahlo strižite, da ustvarite mehak rob. Tako bi počeli tudi v salonu. Pri striženju sledite prerasli obliki frufruja in imeli boste osvežen frufru do takrat, ko boste prihodnjič obiskali profesionalca.

5. Kako si postriči frufru, če imate ravne lase

6. Kako si postriči frufru, če imate skodrane lase

Kako si odstriči razcepljene konice ali pa še kaj več?

1. Potrebujete le štiri pripomočk

Dobro nabrušene škarje, priporočljivo profesionalne frizerske ali pa vsaj škarje za tkanino, nikakor pa kuhinjskih. Glavnik z gostimi zobci in tistega z redkejšimi. Nekaj velikih sponk ali elastik, s katermi boste lažje razdelili svoje lase po pramenih in slojih. Zadnji pripomoček pa je likalnik za lase, ki sicer ni obvezen, je pa priporočljiv, če želite čisto raven rez.

2. Suhe ali mokre?

V resnici ni pravega odgovora, saj gre bolj za osebne preference. Na splošno pa, če želite eleganten videz in raven rez, strokovnjaki priporočajo, da lase strižete mokre (ali vlažne), da dobite najbolj raven rez. Popolnoma suhi lasje so primerni za striženje kodrov in valovitih las ali pa če se želite postriči po resah, saj boste imeli boljšo predstavo o tem, kako bo videti končni izdelek (beri: ne boste noro presenečeni, ko bodo vaši lasje videti dva centimetra krajši, ko se posušijo).

Še vedno niste prepričani, kaj je najboljše za vašo domačo frizuro? Če svoje lase strižete prvič, pomislite, kako vaše lase striže vaš frizer oziroma frizerka in to poskušajte posnemati. 

Našli smo štiri videe, ki vas bodo vodili skozi striženje las. Srečno!

1. Kako se postriči na paž?

2. Kako se postriči po resah?

3. Kako se postriči, če imate skodrane lase?

4. Kako si postriči le konice?

Po striženju pa ne pozabite nahraniti svojih las s hranljivo masko za lase.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 40 najbolj zabavnih memov o letu 2020, ki vas bodo nasmejali do solz

Priporočamo tudi: Moda in aktivizem – z roko v roki?

Najbolj brano