Ta slaba kopalniška navada, ki jo ima veliko parov, lahko škoduje vašemu zdravju

Ni treba poudarjati, da nihče ne uporablja tujih britvic kot nekakšen devianten hobi. Vsi smo že poskusili tuj gel za prhanje ali balzam, ko smo bili v gosteh, vendar britvice običajno niso nekaj, kar bi lahko preizkusili. Kljub temu smo pripravljeni staviti denar, da ste kdaj iz obupa posegli po britvici, ki ni vaša.

Lepota, 17. 3. 2023
Ta slaba kopalniška navada, ki jo ima veliko parov, lahko škoduje vašemu zdravju - Foto: Profimedia

Odpravljate se na večerno zabavo, vendar menite, da so vaše pazduhe in noge videti ... grdo. Na žalost pri sebi nimate britvice, zato prosite prijatelja ali partnerja, če lahko uporabite njegovo. Zdi se priročno, kajne? Če se morate obriti v sili, si je bolj smiselno izposoditi britvico, kot pa se odpraviti v trgovino. Vprašanje pa je, ali je to zdravo? Saj jo potrebujete le za trenutek, kaj je torej problem? Če se po nesreči ne porežete, potem vas to ne bi smelo skrbeti ... kajne?

Čeprav se zdi, da je deljenje britvic priročno, je to zelo prepovedano. Pa ne samo zato, ker lahko razjezite lastnika brivnika. Deljenje britvic lahko povzroči okužbo, draženje in celo vrsto potencialno resnih težav.

Ne spreglejte:

Ali življenje s partnerjem pomeni, da si morate vse deliti? Zagotovo ne! Nekatere stvari, kot so zobna ščetka in tudi britvica, morate obdržati zase, predvsem zaradi higiene. Tega lepotnega pripomočka si ne smete izposoditi, tudi če je partnerjev. Čeprav se to zdi neškodljivo, v resnici ni brez tveganja za vaše zdravje in lahko privede do bolj ali manj resnih okužb kože. "Z britvico na koži nastanejo drobne ranice, ki lahko služijo kot vrata za bakterije, glivice in druge potencialno škodljive viruse," pravi dermatologinja Joyce Imahiyerobo-Ip.

Preden posežete po britvici nekoga drugega, se spomnite, da pravzaprav ne veste, koliko je stara. Uporaba izostrenih rezil lahko poveča tveganje za ureznine, draženje in vraščanje dlak. Prav tako ne veste, kako dobro si brivnik po uporabi umije.

Razlogi za to, da si brivnikov ne smete deliti, pa so še globlji. Ko se brijete, britvica na koži povzroči drobne zareze. Običajno jih ne opazite, zlasti če kožo ustrezno pripravite (namig: preizkusite naš vrhunski sistem za britje). Če uporabljate britvico nekoga drugega, lahko pride do draženja in okužbe. Med britjem lahko na kožo prenašate bakterije in druge škodljive snovi. Ta težava se lahko še poslabša, če je brivnik star.

Vsi vemo, da vas najbolje obrije ostra in sveža britvica, a če ste se prepričali, da je vsako britje boljše kot nobeno, se motite. Nimate pojma, kako dolgo je bila britvica nekoga drugega uporabljena, in pogosto dolgočasno rezilo ni vidno na prvi pogled. Britje s topim rezilom povečuje tveganje za opekline, udarce in draženje kože, kar ni dobro.

Britje: pazite na okužbe!

Pri britju na koži nastanejo drobne zareze, in te odprtine lahko omogočijo vdor bakterij in širjenje okužb. Teoretično se lahko bakterije iz britvice prenesejo v te majhne zareze, kar ni ravno idealno, še posebej, če gre za bakterije nekoga drugega.  

Ne samo to, izpostavljeni ste tudi bradavicam ter bakterijskim in glivičnim okužbam, dodajajo strokovnjaki. Če je na britvici kri od prejšnjega reza, lahko pride do prenosa krvnih virusov.

Kot poroča Marie Claire, je najpogostejša okužba tista, ki jo povzročajo streptokoki ali stafilokoki in za katerega so značilni rdečina, bolečina ali občutljivost, ki se pojavijo na določenem delu kože. Pojavi se tudi folikulitis, ko bakterije stafilokokov povzročijo majhen kožni absces, ki prizadene lasni mešiček. Glivične okužbe, ki jih povzročajo mikroglivice, se razvijejo na mokrih britvicah, ki so jih uporabljali ljudje s kužnimi okužbami. 

Zaradi vsega tega bi morali dvakrat premisliti, ko boste naslednjič v skušnjavi, da bi vdrli v partnerjevo britvico, medtem ko se bo ta tuširala pod tušem. In ker si je vedno treba zapomniti: ne pozabite redno obnavljati rezil britvice, po vsaki uporabi pa jo tudi dobro posušite, da se izognete nevarnosti nastanka plesni. V primeru ureznine morate takoj razkužiti poškodovano mesto in ga umiti z blagim, ph-nevtralnim milom, da ne bi pustili odprtih vrat okužbi.

Brivniki za moške in ženske so zasnovani različno

Ko posegate po britvici svojega fanta ali moža, verjetno ne razmišljate o možnih posledicah, vendar jih je več, kot si mislite. Najprej in predvsem, ženske britvice so ustvarjene za pokrivanje večje površine, kar pojasnjuje njihove ovalne glave. Moške britvice pa so oblikovane v obliki kvadrata, saj so namenjene pokrivanju manjše površine - obraza. Pri oblikovanju ženskih brivnikov podjetja dodajajo tudi več maziva, zato je manj možnosti, da bi se med britjem urezale. 

Poleg tega so ženske britvice izdelane s posebno vrsto ročaja, ki omogoča lažje držanje, zato je manjša verjetnost, da vam bo brivnik zdrsnil iz roke in povzročil ureznine. Seveda obstajajo izjeme od tega pravila; če ste v stiski in ima vaš moški paket britvic za enkratno uporabo, lahko uporabite eno, če je naravnost iz embalaže in še nikoli uporabljena.

Kakšne so rešitve?

Najbližje in najčistejše britje - z manjšo nevarnostjo zarez ali suhe, luščeče se kože, boste dosegli, če boste uporabljali ostro britvico, ki na koži drsi, namesto da bi jo drgnila. Dobro pravilo je, da rezilo zamenjate po petih do desetih uporabah, kar boste učinkoviteje spremljali, če boste imeli rezilo, ki je samo vaše.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Jennifer Lopez z radikalno preobrazbo oboževalce pustila brez besed: Priljubljena pevka je navdušila z novo pričesko

Priporočamo tudi:Zaskrbljujoč vpliv modne industrije na okolje

Najbolj brano