"So trideseta nova štirideseta? In dvajseta nova trideseta?"

Ženske vseh generacij segamo po brezčasni lepoti. Že leta poslušamo, naj s pomlajevalno nego začnemo zgodaj, če želimo zaustaviti sledi časa na obrazu. Kaj pa če se proti staranju borimo prezgodaj? Smo potem res videti mlajše ali smo videti starejše?

Lepota, 29. 11. 2016
"So trideseta nova štirideseta? In dvajseta nova trideseta?" - Foto: Shutterstock

Sčasoma postaneš odporen proti vsem vizualnim 'kaj za vraga' in predelan obraz starejše dame iz tebe ne izvabi nobene reakcije več

Mama in hčerka z enakim odtenkom pramenov in enako našobljenimi ustnicami ne dvigneta več vaših obrvi. A zadnje čase se pojavlja veliko bolj opazen in moteč trend, ki zbode še tako neizurjeno oko. Ne sprašujte me, kakšno vodo pijejo, a mladim ženskam, včasih celo zelo mladim, se ustnice čez noč sumljivo napolnijo, ličnice dvignejo, nos zoži, koža napne in zgladi. Kot bi retuširan selfi oživel v 3D-tehniki in bi dami za ušesom z lahkoto našli kratko zarezo. Pa jo imamo, goljufivko!

Pod nož se odpravljajo vedno mlajše ženske, katerih obraz se še ni imel priložnosti starati ali pa se sploh ni do konca razvil in dobil prave oblike

A to ni pomembno, nos je preširok ta trenutek, ustnice so pretanke zdaj, zato je treba ukrepati takoj. Včasih se zdi, da ženske še niso niti do konca spisale diplome, pa že trkajo na vrata lepotnih kirurgov s spiskom nepravilnosti na svojem telesu. Kot bi prišle v restavracijo, izbirajo z menija lepotnih popravkov. S prstom sledijo fotografijam prejšnjih umetnin kirurga in izberejo tisti nos, ki jim je najbolj všeč. Ni pomembno, ali se bo zlil s konstrukcijo njenega obraza in ali bo zaradi njegove ožine težje dihala.

Iz kataloga izbere še ustnice in velikost prsnih vsadkov ter si takoj rezervira termin. Včasih so si ženske smejalne gubice gladile pri štiridesetih, petdesetih, danes se zdi, da je polnilo modni dodatek. In tu ne velja pravilo manj je več kot v modi. Tu velja zapoved vse, in to takoj.

Ne vem, ali ponosno povem ali sramotno priznavam, da mi pri svojih 21 letih ni prišlo na misel, da bi uporabljala kakršnokoli kremo za obraz

Res je, da mi smeh ni pridelal še nobene smejalne gube in moja lica še vedno privabljajo občasni stisk, kot to rade počnejo babice, ampak kaj pa tisto o vlaženju in še nekaj? Sem že pozna in mi bodo leta zato pozneje vračala dvojno?

Bo moja koža izgubila prožnost, mehkobo, gladkost, sijaj? Kdaj lahko pričakujem invazijo gub zaradi moje mladostniške malomarnosti? Nočem verjeti temu. Mogoče pa mi bo koža hvaležna, da je ne izpostavljam škodljivim sestavinam v kremah in soncu ter ji privoščim samo staro dobro vodo.

Mogoče škoda ne bo prevelika. Mimogrede, hvala genom za moje polne ustnice. S tisto eno samcato gubico med obrvema, ki si jo je pridelala z leti 'grdih pogledov', pa se pri 24 ukvarja moja sestra. Včasih se pošali, da si jo bo zgladila z botoksom, v resnici pa je reva. Ko zdaj premišljujem, si je pred kratkim omislila frufru zato, da bi prekrila 'mrki spomin'? Pametna punca.

Zadeva je cenejša, manj tvegana, preprostejša, varnejša, pa še tako ji pristaja. 

Ampak ko strmim in strmim v ta bitja, ki posegajo po lepotnih operacijah z željo, da bi bile bolj simetrične, lepše in mladostne, se sprašujem ...

Ali toksini in polnila delujejo v nasprotju z željami in upanji žensk ter mlade ženske v resnici postarajo za več let. Kaj lahko pričakuje dekle, ki je svoj videz začelo spreminjati že v zgodnjih dvajsetih? Kakšen bo 'mladosten videz' v njenih štiridesetih in pozneje? Se bo z leti njena potreba po lepotnih popravkih le še povečala? So za mlada dekleta, ki ne poznajo druge poti, lepotne operacije bližnjica do samozavesti? Njihovo telo, njihov denar, njihova izbira. Nobenega obsojanja. Tudi ko gre za najboljšo prijateljico pri rosnih 19 letih. Pred dvema letoma, ko je moja generacija uživala še zadnje proste dni pred začetkom fakultete, se je moja prijateljica na začetek šolskega leta pripravljala malo drugače. Vedno si je želela biti igralka, sledila je svojim sanjam in bila sprejeta na igralsko akademijo v Los Angelesu. A s tem je prišlo toliko stvari, ki jih je še prej morala opraviti, med drugim je bila na njenem seznamu rinoplastika oziroma operacija nosu. Vedno se je pritoževala nad svojim širokim nosom, a nikoli si nisem mislila, da z operacijo misli resno in tako zgodaj.

Operacija je bila zanjo kot dvig novega potnega lista, preden sede na letalo. Tako, mimogrede. Strmela sem v njen nos in iskala razliko, ko mi je potožila, da ji je malo žal, ker ni še ožji, saj je naslednja operacija dražja. Nezavedno sem se dotaknila svojega nosu in tipala za kakršnokoli izboklino, ki bi izstopala. Saj nisem vedela, kaj pravzaprav iščem, ali tista izboklina tam mora biti ali je to nekaj, kar kvari lepoto mojega obraza. Utišala sem svoje misli, in ker nisem navajena takih pogovorov, sem še vedno s prsti na svojem nosu bleknila prvo stvar, ki ti pade na pamet tudi ob nekom, ki ima nov tatu: »To te je moralo pa zelo boleti!« Še vedno mislim, da prijateljica ne bi potrebovala operacije, a sem vesela, če je sama zaradi tega srečnejša.

Toda pomislite, kaj si zares mislite o ženski, ki je šla na lepotno operacijo

Čeprav težko določite, kaj si je popravila, tudi če je operacija uspela in je ženska videti dobro, jo bodo vaši možgani ocenili za starejšo, kot je v resnici. In tega zadnjega se mlade pacientke najbolj bojijo. Raje so videti kot plastične lutke, kot da bi bile videti stare.

Misel, da se moje vrstnice obremenjujejo s staranjem in gubami, me straši. Jaz še vedno stiskam pesti, da bom čarobno zrasla še za kakšen centimeter, moje vrstnice pa štejejo gube na svojih obrazih. Silikonske vložke si dajem le v neudobne čevlje, one pa si jih tlačijo v svoje telo. In čeprav se mi zdi, da smo ženske v zrelih letih videti vedno bolje, se bojim, da bo mlajša generacija v prihodnosti spremenila moje mnenje. Samo poglejte klan Kardashian-Jenner. Ko govorimo o polnilih, se je tako težko izogniti najmlajši v klanu, Kylie, ki bi ji lahko pripisali od 16 do 34 let. To, kako so se ji ustnice čez noč napolnile, ne moremo pripisati le puberteti, a ni nam treba ugibati, saj je 19-letnica priznala, da so ji tanke ustnice že dolgo zmanjševale samozavest. Če je to vse, kar je potrebno za samozavest, zakaj pa ne? Vendar ni slaba zamisel, da z operacijo še malo počakate, saj se naši možgani dokončno razvijejo šele sredi 20 let. Takrat naj bi bili dovolj zreli in odgovorni do svojega telesa, da ga ne bi namerno izpostavljali tveganju. Lepota menda prihaja od znotraj, pravijo starejše, nepredelane dame. Morda se zgolj tolažijo ali pa je to vendarle res. Odgovor najde vsaka sama, ko začne trkati na vrata zrelih let.

Manca Pogačar

Preberite še: "Seksi smo že, svobodne pa ne!" (iskrena izpoved naše novinarke)

Priporočamo tudi: V samem jedru so partnerski odnosi tu zato (čudovita razlaga terapevtke Alenke Lanz)

Najbolj brano