Se tudi vi soočate s celulitom? To je naravna rešitev, ki ga odpravi

Bliža se poletje, z njim pa sezona kratkih hlač ter oblek, ki razkazujejo naše noge. S suhim krtačenjem lahko dosežemo lepši videz naše kože, povečamo cirkulacijo in s tem zmanjšamo vidnost celulita.

Lepota, 15. 3. 2022
Se tudi vi soočate s celulitom? To je naravna rešitev, ki ga odpravi - Foto: Instagram/@Poosh

Kaj sploh je suho krtačenje?

Suho krtačenje predstavlja vsakodnevni lepotni ritual, pri katerem z veliko leseno krtačo masiramo naše telo. Suho krtačenje ne predstavlja novosti, vendar ravno nasprotje – v različnih kulturah ga namreč prakticirajo že tisočletja. Priljubljenost te rutine pa je tako visoka, ker ima krtačenje vrsto pozitivnih učinkov – ne samo na izgled naše kože, vendar tudi na naše počutje.

Razstrupljanje kože

S suhim krtačenjem lahko dosežemo odličen piling grobe, suhe kože. Z odstranjevanjem te odmašimo pore in celo pospešimo limfno drenažo in krvni obtok. Limfni sistem namreč skrbi za zbiranje in transport odpadnih snovi v krvi, kar pa pomeni, da s suhim krtačenjem stimuliramo, poživimo in učvrstimo našo kožo.

Stimulacija živčnega sistema

Suho ščetkanje stimulira živčni sistem, zaradi česar se lahko po njem počutimo popolnoma prerojeni – na nas vpliva podobno kot prava masaža.

Sijoča koža

S ščetinami iz naravnega materiala poskrbimo za odstranjevanje odmrlih kožnih celic in s tem dosežemo bolj gladko in mehko kožo. Ščetkanje lahko povzroči tudi začasno svetlejši videz kože.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Zakaj naj bi torej suho krtačenje zmanjševalo celulit?

Pomembno je vedeti, da vsak postopek, ki spodbuja limfni ter krvni pretok vpliva na prisotnost celulita. Celulit je namreč sestavljen iz skupkov nepresnovljenih maščob, drugih odpadnih snovi ter vode, ki so ujeti v podkožju. Ko je krvni pretok v podkožju slab, se omenjene snovi iz notranjih plasti kože težje izločajo, zaradi česar nabreknejo in pritiskajo na zunanje plasti – to pa daje videz pomarančne kože. Suho krtačenje torej stimulira omenjena pretoka in s tem utegne pripomoči k zmanjšanju videza celulita – kljub temu pa je za odstranjevanje tega potrebno skrbeti tudi za primeren vnos tekočine, redno gibanje, zdravo prehrano z manj soli, sladkorja in nasičenih maščob.

Katero krtačo uporabiti za suho ščetkanje in kje jo dobiti?

Da je suho krtačenje popolnoma učinkovito, je potrebno uporabiti krtačo s črvstimi ščetinami. Trdota ščetk mora biti seveda primerna tudi glede na občutljivost vaše kože, saj če imate občutljivo kožo ni ravno priporočljivo uporabljati najčrstejših ščetin. Pomembno je, da ob ščetkanju spremljate reakcije na vaši koži in ob morebitni rdečici, oteklini ali vnetju s tem postopkom takoj prenehate. Priporočljiva je lesena krtača z naravnimi ščetinami, obstajajo pa tudi različne oblike – z ročajem ali brez.

Spletna trgovina Ecco Verde, 11,40 evrov

Spletna trgovina BAM Body, 20,95 evrov

Kako pravilno izvajati suho krtačenje?

Najboljši čas za lepotni ritual je zjutraj, tik pred prhanjem. Na tak način lahko nato izperete vse odmrle kožne celice in luskasto kožo. Za ščetkanje si lahko vzamete 3 do 5 minut in pri tem ne pretiravate – prepogosto ali pregrobo ščetkanje namreč ni priporočljivo, saj razdraži kožo in jo izsuši.

Suho krtačenje mora vedno potekati navzgor, proti srcu – tako namreč poteka tudi limfa. Ravno zato je pomembno da z dolgimi, enakomernimi gibi začnete pri stopalih in postopek ponovite tudi na rokah – torej od dlani navzgor. Pri krtačenju hrbta smo pozorni, da se premikamo od vratu navzdol, medtem ko lahko trebušni del krtačimo z krožnimi gibi v smeri urinega kazalca.

Pozornost je potrebno nameniti predvsem občutljivim predelom telesa kot so vrat, pazduhe in dekolte, saj moramo biti tu pozorni predvsem na nežnost naših gibov – ščetkanje v teh predelih niti ni potrebno. Kožo po suhem krtačenju in prhi osušimo z brisačo in po želji navlažimo z najljubšim losjonom ali oljem.

Pripravila: Nika Plantan

Fotografije: Instagram/@fullyfunctionalhealth

Preberite še: Uspešno prepreči pojav sivih las, spodbuja rast las in jih globoko neguje: To učinkovito olje ima moč, da v trenutku spremeni stanje las
Priporočamo tudi: Kaj se v resnici zgodi z vašo kožo, če pred spanjem ne odstranite ličil: Posledice vas bodo šokirale

Najbolj brano