Anticelulitno delovanje, učvrstitev ali zmanjševanje obsega: Kdaj uporabiti določeno kremo in katero v resnici potrebujete?

Opravite ta test in ugotovite, kateri izdelek potrebujete za svoje posebne potrebe: proti celulitu, za učvrstitev kože ali za hujšanje. Čeprav je morda vse kar potrebujete le sprejetje svojega telesa. 

Anticelulitno delovanje, učvrstitev ali zmanjševanje obsega: Kdaj uporabiti določeno kremo in katero v resnici potrebujete? - Foto: Profimedia

Dolgo časa nas je lepotna industrija prepričevala, da je celulit nekaj sramotnega, kar moramo pozdraviti ali skriti. In žalosti nas, kako pogosto si še vedno polnimo glave z vprašanji, kako zmanjšati celulit ali ga celo v celoti odpraviti. Vendar smo tu, da vas spomnimo, da je celulit popolnoma normalen in naraven ter da ga ima skoraj vsako telo v določenem obdobju svojega življenja.

Ali ste vedeli, da še pred kratkim celulit preprosto ni obstajal? Seveda so bile kožne grudice in izbokline še vedno prisotne na večini zadnjic in stegen, le da niso veljale za napako in niso bile stigmatizirane. Če se vrnemo še dlje v preteklost, lahko ugotovimo, da so tisti z višjim odstotkom telesne maščobe in posledično bolj grudasto kožo dejansko predstavljali bogastvo in blaginjo v družbi.

Ne spreglejte: 

To se odraža v umetniških delih in slikah iz viktorijanske dobe, kjer so bile ženske iz visokega razreda upodobljene gole, v objemu svojih oblin, gub in še neobstoječega celulita, kar je dokazovalo njihovo bogastvo in lepoto. 

Danes smo nenehno bombardirani z izdelki za zdravljenje celulita, množičnimi mediji in trženjem, ki nam dajejo občutek, da bi morali spremeniti svoje naravno telo.

Resnica je, da za celulit ni hitre rešitve. Vdolbinice, ki nastanejo zaradi maščobe, ki pritiska na vezivno tkivo v koži, se pojavijo pri vseh in so lahko posledica vsega, od povečane telesne teže, genetike do staranja. Čeprav odločno podpiramo pristop Ashley Graham k kožnim grudicam (kot je nekoč objavila na Instagramu: "Všeč mi je koža, v kateri sem. In ni me sram nekaj grudic, izboklin ali celulita ... in tudi vas ne bi smelo biti"), če si tako želite zmanjšati njihov videz, so predani strokovnjaki za vas pripravili test, ki vam lahko pomaga do lepe kože. Naj vam njihovo navdušenje pomaga izbrati najboljšo kremo za vaše telo, ki vam bo pomagala na poti do gladke in voljne kože.

Ker vemo, da je včasih težko ugotoviti razlike med enim in drugim izdelkom, so strokovnjaki podjetja Yves Rocher razvili odličen test, s katerim lahko ugotovite, kateri izdelek potrebujete glede na svoje potrebe. Ker ni enako, če je vaša teža idealna, ali nosite nekaj dodatnih kilogramov, ali če je vaša koža koža zelo mehka in brez mišičnega tonusa, saj je ob rahlem pritisku polna "luknjic". Vsaka težava potrebuje rešitev.

Kako nam lahko pomaga določen izdelek?

Izdelki za zmanjševanje maščobe

Kreme za zmanjševanje količine maščob so povezane z njihovim delovanjem na nakopičene lokalne maščobe na določenih delih telesa, ki jih pomagajo raztopiti in nato preidejo na naslednje delovanje: učvrstitev kože.

Običajno vsebujejo sestavine, kot je kofein, ki so odgovorne za aktiviranje lipolize, mehanizma, ki odstranjuje maščobe. Prav tako imajo ponavadi drenažne učinke, saj spodbujajo izločanje tekočin in toksinov.

Izdelki za učvrstitev kože

Kot pove že njihovo ime, je cilj izdelkov za učvrstitev kože pomagati koži povrniti prožnost in čvrstost, torej jo učvrstiti. Zanje je značilno, da s svojim delovanjem zmanjšujejo ohlapnost dermisa, običajno pa gre za formule, ki vsebujejo sestavine, kot sta kolagen ali elastin, z učvrščevalnimi lastnostmi.

Izdelki proti celulitu 

Proticelulitna kozmetika ima posebno delovanje na področju, kjer je celulit, in aktivira cirkulacijo na tem področju, da bi pospešila odvajanje tekočin in izboljšala prodiranje aktivnih sestavin, tako da so učinkovitejše.

Sledi test, s katerim boste ugotovili kakšno kožo imate in kateri izdelek potrebujete. 

Test

1. Se borite z odvečnimi kilogrami?

A. Ne. Mislim, da sem na svoji teži, vendar bi se kakovost moje kože lahko izboljšala.

B. Da. Že mesece poskušam izgubiti nekaj kilogramov.

C. Nisem prepričan. Mislim, da moram prerazporediti količine.

2. Prste stisnite na stegno en centimeter nad kolenom. Kaj se zgodi?

A. Koža je mehka in brez mišičnega tonusa.

B. Če pritisnem, se na nekaterih mestih pojavi pomarančna lupina.

C. Takoj ko malo pritisnem, je koža polna luknjic in celo boli.

3. Postavite se v dobro svetlobo in si oglejte videz kože na stegnih. Kaj vidite?

A. Videz kože ni slab, vendar če se malo premaknem, je očitno, da je koža na stegnih zelo mehka. 

B. S prostim očesom je koža gladka in enakomerno obarvana.

C. Za opazovanje pomarančne lupine ni potrebno veliko svetlobe.

4. Zdaj si oglejte roke in trebuh. Kako ju vidite?

A. Koža je mehka, vendar brez pretirane odvečne maščobe.

B. Bili bi videti bolje, če bi malo shujšala.

C. Ko jih stisnem s prsti, vidim tudi celulit.

Rezultati

Če ste za večino svojih odgovorov izbrali odgovor A:

To, kar imate, je FLAKIDNOST. Najučinkovitejši način je nedvomno telesna vadba. V svojo rutino vključite učvrščevalno kozmetiko, ki spodbuja nastajanje kolagenskih in elastinskih vlaken.

Če ste za večino svojih odgovorov izbrali odgovor B: 

Gre za odvečno maščobo, zato je normalno, da imate celulit. Poskrbite za svojo prehrano in uporabljajte kozmetiko za hujšanje, ki pomaga razbiti maščobne obloge.

Če ste za večino svojih odgovorov izbrali odgovor C: 

Tudi vi se soočate s celulitom. Pomagata prehrana in telesna vadba, lahko pa vključite tudi posebno kozmetiko za kožo, ki je nagnjena k celilitu. Ta lahko izboljša tonus in teksturo vaše kože. Lahko si pomagate tudi s suhim ščetkanjem telesa. 

Danes je "celulit" v večini slovarjev. Čeprav gre za pogovorni, nemedicinski izraz, ima še vedno močan vpliv na našo samopodobo (da ne omenjamo naših denarnic). Tako kot histerija ali "hlapi" je celulit stanje, ki je bilo ustvarjeno iz ničesar in se uporablja za patologiziranje žensk. Razlika je v tem, da so te druge težave že zdavnaj prepoznane kot prevara. O izvoru mita o celulitu je na voljo prav toliko informacij. Zakaj torej še vedno vztrajamo, da mu verjamemo? Celulit je normalen, naraven in niti malo škodljiv, zato se lahko tudi zraven zabavamo z razgaljenimi jamicami.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Popolne kavbojke obstajajo: 6 modelov kavbojk, ki nikoli ne bodo šli iz mode

Priporočamo tudi: Ogromna sončna očala se vračajo! Poglejte, kako jih nositi poletje

Najbolj brano