Pomanjkanje tega vitamina resno škoduje zdravju: Preverite, če čutite katerega od teh 5 opozorilnih znakov

Kako veste, ali vašemu telesu primanjkuje vitamina E?

Pomanjkanje tega vitamina resno škoduje zdravju: Preverite, če čutite katerega od teh 5 opozorilnih znakov - Foto: Profimedia

Uravnotežena prehrana, bogata z esencialnimi vitamini in minerali, je eden od stebrov dobrega zdravja.

Če je ravnovesje med vitamini in minerali porušeno, telo pošilja signale, ki opozarjajo, da moramo poskrbeti za prehrano ali vključiti prehranska dopolnila.

Pogovori o koristih vitamina E so pogosti, zlasti zato, ker je to najlažji način za boj proti suhi in dolgočasni koži in če kaj, vsekakor vsi prisegamo na lepoto in zdrav videz. Pravzaprav je ovalna kapsula vitamina E z mehkim gelom, ki jo kupite v lekarni, najpogostejša lepotna rešitev, na katero prisegajo umetniki ličenja in znane osebnosti po vsem svetu. Po naravi je antioksidant, zato pomaga koži pri preprečevanju znakov prezgodnjega staranja. Vitamin E lahko štejemo za "prvo stopnjo obrambe" in se naravno pojavlja v naši koži, vendar sončni žarki kmalu izčrpajo to obliko vitamina E. Prav tako je vitamin E ključno hranilo, saj pomaga zaščititi celice pred poškodbami, krepi imunski sistem in preprečuje strjevanje krvi. 

Ne spreglejte: 

Vitamin E je v maščobi topen vitamin z antioksidativnimi lastnostmi, ki pomaga ohranjati močan imunski sistem. Vitamin E se v glavnem shranjuje v jetrih, preden se sprosti v krvni obtok in se uporabi.

Večina ljudi ne trpi zaradi pomanjkanja tega vitamina; običajno se pojavi pri tistih, ki ne morejo absorbirati hranil iz hrane, kot so ljudje, ki trpijo za Crohnovo boleznijo ali cistično fibrozo. Toda po mnenju strokovnjakov, če vam primanjkuje vitamina E, obstajajo ključni simptomi, na katere morate biti pozorni.

Vitamin E je tako kot vitamini A, D in K v maščobi topen vitamin, in se najbolje absorbira, če ga zaužijete z nekaj maščobe. Dobri viri vitamina E so rastlinska olja, oreščki, semena, zelena listnata zelenjava in pšenični kalčki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

1. Slabost

Če ne zaužijete dovolj vitamina E, vaše mišice trpijo zaradi oksidativnega stresa, kar lahko vodi v šibkost. Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči bolečine v mišicah ali šibkost. Vitamin E je pomemben del osrednjega živčnega sistema. Pomanjkanje lahko povzroči poškodbe živcev in mišic, ki vodijo v mišično šibkost ali bolečino.

2. Otrplost

Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči periferno nevropatijo, torej odrevenelost v rokah in nogah. Pojavi se občutek odrevenelosti in mravljinčenja. Te poškodbe živcev in mišic lahko povzročijo tudi izgubo občutka, zlasti v rokah in nogah ter povzročijo težave pri hoji in koordinaciji. 

3. Težave s koordinacijo

Še en stranski učinek pomanjkanja vitamina E v telesu je slaba koordinacija. Pomanjkanje tega vitamina lahko namreč privede do razpada določenih nevronov v možganih, ki so ključni za nadzor gibanja.

4. Okvara vida

Svetlobni receptorji v možganih se lahko poškodujejo, če s hrano ne zaužijete dovolj vitamina E. To lahko sčasoma povzroči poškodbe vida, najpogosteje zamegljenost. Ljudje, ki se ne zdravijo zaradi hudega pomanjkanja vitamina E, lahko sčasoma izgubijo vid.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

5. Oslabljen imunski sistem

Če imunski sistem ne deluje pravilno, se telo težje bori proti okužbam in boleznim. Vitamin E je ključnega pomena pri pomoči imunskemu sistemu, saj podpira rast T-celic, ki pomagajo v boju proti okužbam. Študije kažejo, da imajo starejši odrasli večje potrebe po vitaminu E zaradi sprememb v imunskem sistemu, ki se pojavijo s staranjem.

Če vas skrbi, da zaradi svoje specifične prehrane ne dobivate dovolj vitamina E, obstaja veliko živil, ki jih lahko vključite v svoj dnevni jedilnik. To so v prvi vrsti dragocena rastlinska olja, pa tudi pšenični kalčki, oreščki in semena, najdemo ga v zeleni pesi, kolerabi, špinači, bučah, rdeči papriki, špargljih, mangu in avokadu. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vam izpadajo lasje? Tukaj so pijače, ki bi jih nujno morali prenehati piti in izpadanje se bo ustavilo

Priporočamo tudi: “Princ Albert ji ne plačuje, da ostane z njim”: Pogoji vrnitve monaške princese Charlene sprožajo vprašanja

Najbolj brano