5 razlogov, zakaj piti sodo bikarbono: Daje energijo, zagotavlja telesu idealno PH vrednost, zmanjšuje vnetja…

18. 9. 2022
5 razlogov, zakaj piti sodo bikarbono: Daje energijo, zagotavlja telesu idealno PH vrednost, zmanjšuje vnetja… (foto: Profimedia)
Profimedia

Verjetno sodo bikarbono že uporabljate v kuhinji in morda celo za čiščenje vašega doma. Toda ali ste že slišali za prednosti sode bikarbone za lepoto in zdravje? Preverite te preproste trike.

Včasih najboljši lepotni in zdravju prijazni izdelki izdelki sploh niso lepotni izdelki. Na primer soda bikarbona. Verjetno ste jo že opazili med drugimi kuhinjskimi pripomočki v kuhinjski omarici ali na zadnji strani hladilnika, vendar ji nikakor ne bi prisodili mesta v omarici z zdravstvenimi pripomčki. Soda bikarbona je zelo enostaven pripravek – vsebuje le natrijev bikarbonat. Natrijev bikarbonat je baza, ki reagira, ko pride v stik s kislino. Pri reakciji nastane ogljikov dioksid. Natrijev bikarbonat je naravna snov, ki jo najdemo v živih bitjih.

Ne spreglejte:

Morda še nikoli niste končali posode s sodo bikarbono. Toda to se bo kmalu spremenilo. Naravni mineral natrijev bikarbonat (soda bikarbona) je pogosto spregledana, a vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabite za krepitev zdravja, če jo pijete raztopljeno v vodi, pravijo strokovnjaki.

Naloga sode bikarbone je vzdrževati raven PH, kjer naj bi se ohranilo življenje. Zato se soda bikarbona uporablja kot terapija za številne bolezni.

Zmešajte čajno žličko sode bikarbone v kozarcu vode in to tekočino popijte. To je staro zdravilo za lajšanje simptomov: artritisa, slabe prebave, okužb, zgage...

1. Soda bikarbona je antacid in krepi prebavni sistem

Ker je soda bikarbona antacid, nevtralizira želodčno kislino. Ublažil bo zgago, spodbuja pa tudi spahovanje, kar bo želodec razbremenilo plinov in napihnjenosti. Težave s prebavo so nekaj, kar vam lahko pokvari dan (še posebej, če ste nervozni). Če ste nagnjeni k trebušnim težavam ali pa želite le okrepiti svoje splošno zdravje, strokovnjaki svetujejo, da vsako jutro raztopite čajno žličko sode bikarbone v kozarcu vode, da bi pomagali vzdrževati zdravo pH-ravnovesje v prebavnem sistemu za optimalno prebavo, čim manj kislega refluksa in zdravo delovanje črevesja.

2. Soda bikarbona zagotavlja telesu idealno PH vrednost

Čeprav je kislina potrebna za prebavo hrane, lahko preveč kislo okolje v telesu povzroči resne bolezni, kot so artritis, osteoporoza in rak. Zato je tu soda bikarbona, ki telesu povrne idealno PH vrednost, t.j. bazira telo in preprečuje razvoj hudih bolezni. Znano je, da je naravno alkalizirajoče sredstvo. Ta nestrupena snov se uporablja za zmanjševanje učinka kisline in vnetja v telesu ter zdravljenje večine bolezni. Je eno najboljših naravnih sredstev za uravnavanje pH ravni v telesu in za izboljšanje splošnega zdravja. 

3. Soda bikarbona zmanjšuje vnetje

Vnetje sklepov povzroča bolečine in stanja, kot je protin (sečna kislina se kopiči v urinu, krvi in ​​tkivih). Soda bikarbona odlično reši to vnetje.

4. Lajša okužbe sečil

Poleg pitja veliko vode in brusničnega čaja bo soda bikarbona pomagala pri zdravljenju okužb sečil. Zmanjšuje kislino v urinu. Če ste nagnjeni k okužbam, pijte sodo bikarbono, razredčeno v vodi. Ledvice so očitno ključnega pomena za vaše telesne funkcije. V študiji, ki so jo izvedli v londonski bolnišnici, pa je 134 bolnikom z napredovalo kronično ledvično boleznijo, ki so dnevno uživali sodo bikarbono, poleg rednega zdravljenja uspelo upočasniti propadanje ledvic za dve tretjini v primerjavi s tistimi, ki sode bikarbone niso uživali.

5. Daje telesu energijo

Če intenzivno telovadite, se bo mlečna kislina kopičila v mišicah, kar povzroča bolečine in utrujenost. Če želite telesu dati energijo, v 4 kozarce vode zmešajte četrtino čajne žličke sode bikarbone, 1 čajno žličko morske soli in 2 žlici medu ter eno žlico limoninega soka. To tekočino popijte čez dan.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kraljevi otroci se vračajo v šolo: Oglejte si fotografije princa Georgea, princese Charlotte in princa Louisa pred njihovim prvim šolskim dnem

Priporočamo tudi: Pozabite na francosko manikiro, Selena Gomez napoveduje trend popolne jesenske manikire

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk