Živeti s sovražnikom

Vsi se zavedamo škodljivih učinkov sonca na našo kožo, enako škodljivi pa so lahko tudi hormoni.

Živeti  s sovražnikom - Foto: Fotografije arhiv Elle, obdelava fotografij Ana Guzelj in Ajda Horvat

Po vrnitvi z nekajdnevnega oddiha ob obali me je zjutraj ob pogledu v ogledalo oblil mrzel pot. Je mogoče, da so mi čez noč zrasli brki? Pogledam bolj natančno in ugotovim, da so se mi nad zgornjo ustnico pojavili neenakomerni rjavi madeži. Zagrabi me panika in takoj začnem brskati po internetu. Ko vnesem iskalno geslo rjavi madeži na obrazu, iz zadetkov razberem, da je strokovni izraz za mojo težavo hiperpigmentacija. Nekoliko me potolaži podatek, da se z njo spopada kar 25 odstotkov žensk in da je lepotna industrija v zadnjih petih letih vložila približno eno tretjino svojih sredstev v razvoj izdelkov, namenjenih tej težavi.

»Gre za prekomerno kopičenje pigmenta na določenih delih kože, « v svojem članku pojasnjuje dr. Tom Mammone, izvršni direktor raziskav in razvoja pri podjetju Clinique. »Za barvo naše kože je namreč odgovoren melanin, in kadar melanociti proizvajajo preveč pig­menta, se na koži pojavijo temne lise. Eden izmed glavnih vzrokov za ta pojav je pretirano izpostavljanje sončnim žarkom, vendar pa je enako pomemben še en dejavnik – hormoni.«

Glede na to, da se pridno izogibam soncu, lahko sklepam, da je v mojem primeru hiperpigmentacija hormonskega izvora. Na internetu najdem dokaz, ki potrjuje mojo domnevo: »Rjave lise, zlasti nad zgornjo ustnico, so znak, da so za hiperpigmentacijo – vsaj deloma – krivi hormoni.« Naj omenim, da me poleg omenjene težave pesti še ena nadloga, ki je prav tako povezana s hormoni – akne. Čeprav prav obsedeno skrbim za svojo kožo, se hormoni očitno požvižgajo na to – iz tira jih vrže prav vsaka malenkost in pri tem jim je prav malo mar, kako skrbno jo negujem. Berem dalje: »Hormone hitro vznemirijo zunanji 'napadalci', kot so dieta, onesnažen zrak in predvsem stres, poleg tega pa so nekateri ljudje že v osnovi bolj nagnjeni k hormonskim neravnovesjem. Običajno so prav ta hormonska neravnovesja glavni vzrok za težave s kožo.«

Pri ženskah je glavni hormon estrogen, vendar pa so v našem telesu prisotni tudi drugi hormoni, kot je progesteron, v manjših količinah pa tudi moški hormoni, tako imenovani androgeni, ki so vzrok za razvoj moških značilnosti (na primer dlak na obrazu in globok glas). Žensko telo jih proizvaja v minimalnih količinah za ohranjanje mišične mase, močnih kosti in libida. Če jih je zaradi sprememb v ženskem endokrilnem sistemu preveč, začnejo žleze izločati odvečno maščobo, ki se nato pomeša z odmrlimi celicami na površini kože in zamaši pore. To ustvarja odlične pogoje za nastanek aken. Pri hiperpigmentaciji pa je težava prav nasprotna. Prevelika količina estrogena, ki je običajno posledica kontracepcijskih tablet, nosečnosti ali neravnovesja hormonov, prisili melanocite k prekomerni tvorbi pigmenta, kar se kaže v temnih lisah, zlasti na licih in čelu ter nad zgornjo ustnico.

Strokovnjaki se že dolgo zavedajo vpliva hormonov na našo kožo, vendar pa je novo spoznanje to, kako tesna je ta povezava, ki ji še pred kratkim niso pripisovali večjega pomena. Tako na primer preberem, da podjetje Clinique še pred petimi leti ni namenjalo nobenih sredstev za razvoj izdelkov proti hiperpigmentaciji, zdaj pa je to eno izmed treh najhitreje rastočih področij, kar zadeva raziskave in razvoj.

Drugačno je tudi razumevanje tega, kako stres vpliva na hormone in posledično na kožo. Dobro je znano, da stresni hormon kortizol lahko povzroča akne v predelu čeljusti in na licih, vendar pa je zdaj dokazano, da lahko povzroča tudi 'brke' nad zgornjo ustnico. Ker sem ves čas pod stresom in očitno občutljiva za hormonske spremembe in ker se občutljivost hormonov z leti povečuje, ni nič čudnega, da sem postala srečna lastnica obojega: 'brkov' in aken. Po raziskavah ima vsaka četrta ženska težave s hiperpigmentacijo, z aknami pa se v določenem obdobju spopada kar 30 odstotkov žensk, starih od 20 do 40 let.

Vsi ti podatki so sicer poučni, vendar mene zanimajo predvsem odgovori na vprašanje, kako se spopasti s težavo. Večina strokovnjakov se strinja, de je prvi korak spopad s sovraž­nikom od znotraj. V boju proti aknam, kjer so androgeni sovražnik številka ena, je lahko zelo učinkovita hormonska terapija s kontracepcijskimi tabletami; vendar pa vse vrste teh tablet niso primerne za vse ženske, zato strokovnjaki opozarjajo na dolgotrajno preizkušanje tabletk, dokler ne najdemo takšnih, ki nam najbolj ustrezajo. Za hiperpigmentacijo pa velja nasprotno. Če trenutno jemljete kombinirane tabletke, ki vsebujejo estrogen, se lahko stanje izboljša, če jih prenehate jemati. Poskusite jemati tabletke, ki vsebujejo samo progesteron, če že ne želite uporabljati druge vrste kontracepcije. Vendar pa za uspeh naj ne bi bilo nobenega zagotovila. Vsak primer je poglavje zase in prav nikakršnih pravil ni glede tega, kaj deluje in kaj ne. Hormoni so kot minsko polje. Medsebojni vpliv življenjskega sloga, genetske zasnove, starosti in zdravstvenega stanja je tako velik, da ni mogoče najti univerzalnega zdravila, ki bi bilo primerno za vse.

Izvem tudi, da je pri težavah s hiperpig­mentacijo in z aknami poleg hormonske terapije izredno pomembna pravilna nega kože. Na trgu je trenutno prava poplava krem in serumov za izenačevanje in svetlenje polti, vendar pa njihova uporaba ni dovolj. Kožo je treba tudi redno globinsko čistiti, da se spodbuja obnova kožnih celic, kar omogoča razpršitev pigmenta. Tretji korak v boju proti hiperpigmentaciji je zaščita kože. Priporočljiva je uporaba vlažilne kreme, bogate z antioksidanti in po možnosti z zaščitnim faktorjem najmanj 15.

Sama se težav z aknami lotevam predvsem z agresivnimi čistilnimi sredstvi, ki naj bi pomorila mozolje, zato me preseneti, ko preberem, da takšna sredstva pravzaprav pospešujejo tvorbo sebuma. Veliko boljša so blaga sredstva na osnovi olj, ki kožo pomirijo in nežno raztap­ljajo maščobo. Zmotno je tudi prepričanje, da se morajo osebe z mastno kožo in aknami izogibati uporabi vlažilnih krem.V kozmetičnem salonu me kozmetičarka pouči, naj uporabljam losjon, ki kožo pomirja in pomaga vzpostaviti njeno ravnovesje. Priporoča mi tudi uporabo glinene maske, ki kožo nežno očisti in osveži.

Odločila sem se torej, da bom pridno upoštevala vse te nasvete, saj lahko le tako upam, da se stanje moje kože izboljša. Vendar pa se moram obenem zavedati, da ni nobenega zagotovila za dobre rezultate, saj ne morem vedeti, kakšno igro pri vsem tem igrajo hormoni.

Med branjem spletnih člankov zasledim še, da se je težav z aknami mogoče lotiti tudi z agresivnejšim pristopom. Pred 15 leti so bili antibiotiki edino zdravilo proti aknam, danes pa imajo dermatologi več asov v svojem rokavu. Eden izmed njih so tablete Roaccutane, ki so se kljub slabemu slovesu zaradi domnevnih stranskih učinkov izkazale za zelo učinkovite.

Dobro vem, da v boju z aknami nikakor ne smem zanemariti prehranjevalnih navad in življenjskega sloga. Ključnega pomena sta vitamina C in E (najdemo ju v sadju in zelenjavi), saj optimizirata kakovost kože. Pomaga lahko tudi iodin, ki ga vsebujejo morske alge, saj vpliva na delovanje ščitnice, hipofize in nad­ledvične žleze ter s tem na ravnovesje hormonov. Čeprav s težkim srcem, se izogibam hitri hrani. Ta namreč vsebuje veliko sladkorja, ki negativno vpliva na akne in kožo nasploh. Druga skupina živil, katerih vpliv na kožo je prav tako škodljiv, so mlečni izdelki. Raziskave so pokazale, da lahko hormoni, ki jih najdemo v kravjem mleku, zaradi laktacije porušijo naravno ravnovesje hormonov v človeškem telesu. Uživanju mlečnih izdelkov se sicer nisem povsem odrekla, sem pa na primer nadomestila polnomastni kravji sir s kozjim in ovčjim sirom ter namesto navadne mocarele začela uporabljati mocarelo iz bivoljega mleka.

Poleg vsega že napisanega strokovnjaki priporočajo tudi redno vadbo oziroma kakršnokoli dejavnost, ki nas sprošča, pa čeprav je to branje knjige. Občutek imam, da bo za odpravo mojih težav s kožo potrebno precej več kot branje dobre knjige, a dojela sem bistvo: za uspešno spopadanje s težavami moram dobro spoznati potrebe svoje kože ter jih holistično zadovoljevati. Poleg zunanje nege sta izrednega pomena tudi skrb za dobro počutje in duševno zdravje, ob vsem tem pa nikakor ne smem pozabiti na zvrhano mero potrpežljivosti in vztrajnosti.

Prevedla in priredila Maša Zupančič

Najbolj brano