Spite na levem, ne na desnem boku: Strokovnjaki razkrivajo, kako bi ženske morale spati za najboljši spanec in počutje

23. 5. 2024
Spite na levem, ne na desnem boku: Strokovnjaki razkrivajo, kako bi ženske morale spati za najboljši spanec in počutje (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se zbujate z bolečinami, je lahko krivec za to vaš položaj med spanjem. Drža telesa ali položaj telesa med gibanjem ali počitkom ima lahko pomembno vlogo pri vašem zdravju in počutju. Drža telesa vključuje tudi način spanja, v katerem vaše telo spi več ur. Preberite, kako poskrbeti, da ponoči zavzamete idealen položaj!

Če se zbujate z bolečinami, je lahko krivec za to vaš položaj med spanjem. Drža telesa ali položaj telesa med gibanjem ali počitkom ima lahko pomembno vlogo pri vašem zdravju in počutju. Drža telesa vključuje tudi način spanja, v katerem vaše telo spi več ur.

Škodljivi učinki slabe kakovosti spanja so dobro dokumentirani. Stres, utrujenost, tesnoba, zmanjšana pozornost, motnje razpoloženja ... Posledice so številne. Za dober spanec morate najti idealen položaj.

Odločitev za spanje na hrbtu, boku ali trebuhu lahko povzroči pritisk na različne dele telesa, na primer na hrbtenico, ali vpliva na nekatere telesne funkcije, na primer na prebavo. Zato lahko vaš položaj za spanje pomaga ali škoduje vašemu zdravju, odvisno od vašega zdravstvenega stanja.

Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med položajem telesa med spanjem, kakovostjo spanja in splošnim zdravjem. Z iskanjem najboljšega položaja za spanje boste optimizirali svoj spanec in izboljšali splošno zdravje.

Vsakdo ima svoj idealen položaj

Vsakdo ima različne potrebe, izbira pravega položaja pa je odvisna od številnih dejavnikov. Med njimi so starost, zdravje, nosečnost itd. Vprašanje je, kako najti pravo ravnovesje med udobjem in praktičnostjo. Kiropraktik Dr. Andrew Bang na medicinskem spletnem mestu Clevelandclinic opozarja, da imajo naša telesa rada raznolikost, zato je občasno spreminjanje položaja dobro. Poskrbite le, da se boste zbudili spočiti. Če se zbudite utrujeni, je verjetno čas za spremembo položaja. Bang priporoča uporabo vzglavnikov in hrbtnih opornic, ki vam bodo pomagali ostati v novem položaju vso noč.

Kakšen je najboljši položaj za spanje?

Najboljši položaj za spanje je tisti, ki spodbuja optimalno držo in preprečuje bolečine. Vsak položaj za spanje ima svoje prednosti, lahko pa ima tudi slabosti. Najboljši položaj za spanje je odvisen od tega, ali imate zdravstvene težave, na katere vpliva vaša drža, in od vaših osebnih preferenc.

Na trebuhu

Spanje na trebuhu lahko zmanjša smrčanje, vendar ima nekaj slabosti. Predvsem povzroča višji srčni utrip kot spanje na hrbtu. Študija, ki jo je opravila Nacionalna medicinska knjižnica, je pokazala, da starejši ljudje slabše spijo na trebuhu, in sicer zaradi dodatnega napora, ki je potreben za dihanje skozi dihalne poti, in premajhne prožnosti hrbtenjače.

Ležanje na hrbtu

Spanje na hrbtu lahko spodbuja boljšo poravnavo hrbtenice. Ta položaj je priporočljiv v primeru poškodb, saj pomaga zmanjšati pritisk. Vendar ni priporočljiv za vsakogar. Ista zgoraj navedena študija kaže, da lahko spanje na hrbtu poslabša nekatere neprijetnosti, kot sta smrčanje ali zgaga.  

Na boku

Študija kaže, da je bolje spati na levem kot na desnem boku. Ta položaj izboljša prebavo in krvni obtok. Vendar ima tako kot drugi položaji tudi ta svoje slabosti. Spanje na boku lahko povzroči bolečine v ramenih, hrbtu in kolkih, saj vrat in kolki med spanjem niso poravnani.

Položaj fetusa

Ta položaj ima enake prednosti kot spanje na boku. Vendar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči bolečine v sklepih in celo togost. Priporočljivo je, da se v razmeroma sproščenem položaju sklonite in med kolena položite blazino, da zmanjšate tveganje za nelagodje.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Odzivajte se na žejo in jejte hrano, ki je bogata z vodo: 9 preprostih načinov, kako svojemu telesu zagotoviti optimalno hidracijo

Priporočamo tudi: 5 fraz, ki jih uporabljajo samo pristni ljudje: Nevropsihologinja svetuje, kako prepoznati nekoga resnično edinstvenost

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave