O drastični preobrazbi sester Kardashian in zakaj bi nas moralo skrbeti

Khloé in Kim Kardashian sta svetlejši, vitkejši in s prenovljenim slogom začeli vrtoglavo estetsko preobrazbo, ki bi z njunim vplivom lahko pomenila nevaren premik v pojmu lepote.

O drastični preobrazbi sester Kardashian in zakaj bi nas moralo skrbeti - Foto: Instagram

Kim Kardashian je bila v času svojega smrtnega zvezdništva že večkrat obtožena, da je temnopolta. Zdi se, da si tudi sama prizadeva, da bi se njena podoba brala kot podoba temnopolte osebe, in sicer z osvetlitvijo na fotografijah, ličenjem ali celo načinom oblačenja (po zgledu velikih temnopoltih zvezdnikov mode in umetnosti). To se je zgodilo tudi njenim sestram, kot sta Kylie in Kendall, ki sta bili večkrat izpostavljeni zaradi kulturne prisvojitve estetskih elementov in simbolov, ki so občutljivi za afroameriško skupnost. 

Kar klan Kardashian počne ali ne počne, vedno postane novica ali predmet pogovora, saj ima družina velikanski vpliv, zlasti ko gre za določanje trendov, tako na področju lepote kot v modi. Njihovo oblačenje, ličenje in celo kozmetični posegi (poudarjanje oblin) so močno zaznamovali sedanji model lepote. Zato je presenetljivo opazovati vrtoglavo spreminjanje podobe, v katero so se potopile nekatere ženske iz družine, kot sta Kim in Khloé Kardashian, s strogimi dietami, intenzivnim beljenjem las in domnevnim preobratom nekaterih estetskih posegov.

Ne spreglejte: 

Izguba teže pri obeh znanih sestrah je opazna, prav tako izginejo njune nekoč velike zadnjice, in čeprav je to najbolj zaskrbljujoče zaradi posledic, ki jih ima lahko pojem ekstremne vitkosti, ki ga še nismo presegli, med najbolj ranljivo javnostjo, to ni edini simptom sprememb. Maja je Kim Kardashian postala platinasta blondinka. Za prireditev Met Gala si je lase 14 ur belila, da bi dosegla enak odtenek kot Marilyn Monroe. S partnerjem Petom Davidsonom, ki ima prav tako pobeljene lase, sta bila nekaj časa celo označena za Brada in Gwyneth Paltrow našega časa. Estetska metamorfoza ni ostala neopažena na družbenih omrežjih, ki opozarjajo na možne posledice, ki bi jih lahko imela nova podoba članov klana v estetski paradigmi.

Še bolj nedosegljiv model lepote

Ko se je Kim Kardashian na rdeči preprogi prireditve Met Gala pojavila v obleki, v kateri je Marilyn Monroe zapela Happy Birthday J. F. Kennedyju, nismo govorili le o obleki. Pred tem je Kim v intervjuju za Vogue razkrila strogo dieto in rutino, ki jo je izvajala, da se je lahko vživela v zvezdniško obleko, ki je ni bilo mogoče spremeniti: "Dvakrat na dan sem hodila v savno, tekla na tekočem traku, popolnoma se odpovedala sladkorju in ogljikovim hidratom ter jedla samo zelenjavo in zdrave beljakovine,"  je povedala Kim. In tako v samo treh tednih izgubila več kot sedem kilogramov.

Dieta je bila deležna številnih kritik, ne le zato, ker je bila radikalna in tvegana z zdravstvenega vidika, temveč tudi zaradi velikega vpliva, ki ga ima podjetnica in zvezdnica resničnostne televizije na družbenih medijih, saj ima 322 milijonov sledilcev, med katerimi so tudi mladoletniki in ljudje, ki so izpostavljeni motnjam hranjenja. A ne gre le za diete in tek na tekočem traku, spremembe na telesih Kim in Khloé Kardashian so domnevno posledica operativnih posegov.

Lorry Hill je znana strokovnjakinja za plastično kirurgijo, ki na svojih družbenih omrežjih analizira preoblikovanje podobe zvezdnikov in deli informacije o vrstah kozmetičnih posegov, ki so jih deležni. Tako kot drugi oboževalci sester Kardashian je tudi Hill opazovala, kako sta Kim in Khloé Kardashian v zadnjem letu postopoma, a vse bolj spreminjali svoje BBL (brazilski dvig zadnjice).

Khloé, Kim in Kylie so s pomočjo vsadkov in presajanja maščobe približno od leta 2016 uspele oblikovati svoja telesa tako, da je zadnjica postala glavna junakinja silhuete. S temi postopki so povečali velikost svoje zadnjice in jo naredili vse bolj okroglo. Silhueta, s katero so močno vplivale na oblikovanje še vedno prevladujočega kanona lepote.

Zdi se, da sta Kim in Khloé Kardashian po dolgih letih dela in finančnih vlaganj v to silhueto poskušali to spremeniti. Obe sta se znebili večine obsega bokov in zadnjice ter ohranili le malo obsega zadnjice, ki je vidna le v profilu in ima manj zaobljeno in bolj naravno obliko. Izraz za ta kirurški poseg je "Country Club Butt" ali "Skinny BBL" in to je diagnoza, ki jo Hill postavi, ko opazuje preobrazbo njunih teles na fotografijah.

Spremembo spremlja opazna izguba telesne teže, kar je najbolj zaskrbljujoče v pogovoru o njuni preobrazbi, ki te dni zaseda omrežja. Več uporabnikov Twitterja in tudi sama Lorry Hill opozarjajo na vrnitev škodljivega lepotnega modela ekstremne vitkosti, znanega kot heroin chic. Tveganje je v tem, da glamurizacija vitkosti in ekstremne beline, ki je bila razširjena že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in na začetku novega tisočletja, spodbuja možnost, da mladoletna dekleta ali ranljivejše osebe trpijo za motnjami hranjenja.

To je v globokem nasprotju z vrednotami pozitivnega odnosa do telesa in duševnega zdravja, ki jih je modna industrija v zadnjih letih poskušala (ali se pretvarjala) uveljaviti. Ker za spodbujanje tega znova nedosegljivega modela lepote niso odgovorne le Kardashianove, temveč so bile tudi modne brvi deležne ostrih kritik, ker so se znova prepustile kastingu vedno vitkejših modelov.

Sprememba sloga: od uličnih oblačil do estetike WASP

Kim je svoj novi videz opisala kot futuristično Barbie, vendar je v teh dneh največ pozornosti pritegnila Khloéjina preobrazba. In čeprav gre za njeno presenetljivo hujšanje, je nemogoče, da ne bi opazili tudi njene spremembe v slogu oblačenja. Na fotografiji, ki je zaokrožila po spletu, Khloé nosi bel pajac z globokim izrezom na hrbtu. Na obrazu ima ogromna kvadratna sončna očala. Estetika "starega denarja" ni značilna samo zanjo, Kim je že na rdeči preprogi MET očitno prikimala Marilyn Monroe. Majhen znak, da se modne reference klana spreminjajo. Vendar ne gre samo zanje.

Modni novinar Aitor Salinas je na svojih družbenih omrežjih komentiral določeno fascinacijo nad tem, kako sta sestri Olsen svojo zadnjo kolekcijo The Row posvetili sublimaciji estetike WASP (White Anglosaxon Protestant). To pomeni, da je že po imenu izrazito belska in meščanska estetika. Salinas je poudaril: "To je logičen odgovor na vrnitev Y2K, nekakšna rešitev, ki je daleč od avreole vulgarnosti zelo izpostavljeni uporabi spodnjega perila, za tiste ženske, ki cenijo dobro krojenje. Pri tem je prisoten tudi element razreda in zagotovo element starosti, vendar je rezultat enak: videti ste veliko bolj elegantni in s tem bolj ugledni."

Prejšnji mesec je bila Kendall Jenner (ki je običajno svobodna predstavnica estetike Kardashianovih) opažena v sivkastem kompletu, ki spominja na estetski razkroj tistega, na kar opozarja Salinas glede The Row. Skratka, čutimo, da se vrača slog, poln referenc na razpoloženjsko tablo poslovne ženske iz 90. let.

Razloge za nastanek tega sloga je težko določiti, vendar ni mogoče zanikati, da ga spremlja določena kulturna podlaga. V času krize potrošniških navad pretočnih vsebin so se platforme, kot je Netflix, odločile za naslove resničnostne televizije, ki se osredotočajo na življenje višjih slojev, njihov videz in domove. Z drugimi besedami, po televiziji še vedno gledamo življenja bogatih ljudi.

Vse te spremembe, ki se začenjajo kristalizirati v oblačenju in videzu klana Kardashian, kažejo na novo estetsko paradigmo, ki je pravzaprav zelo konservativna. Elite bodo morda spet želele, da se jih bere kot to, kar so, kot produkt belih, ekonomsko privilegiranih družin višjega razreda. Največja nevarnost, ki se skriva v preobrazbi najvplivnejše družine na planetu, je nevarnost, da se bo končala sramežljiva krepitev raznolikosti telesa in barve kože, ki je modno industrijo zaposlovala šele pred kratkim. In seveda njegov vpliv na življenje, duševno zdravje in prehranjevalne navade tisočih najstnikov, ki jim sledijo na družbenih omrežjih.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez na medenih tednih v Parizu navdušuje v osupljivi cvetlični obleki z zlatim sijajem

Priporočamo tudi: Carla Bruni očarala v čudoviti poletni obleki v barvi poletja 2022

Najbolj brano