Ohranjanje mladostnega videza las

Geni, hormoni, življenjski slog in seveda pravilna nega so kombinacija dejavnikov, ki vplivajo na lepoto las. Razkrivamo vam, kakšen je vpliv posameznega dejavnika in kaj lahko storite, da ga obrnete svojim lasem v prid.

Ohranjanje mladostnega videza las

HORMONI

Za lepe, goste in sijoče lase skrbi predvsem ženski spolni hormon estrogen. Z leti začne proizvodnja hormona upadati, kar poleg nastanka gub povzroči tudi utrujen videz vaših las. Aktivnost in število lasnih korenin se zmanjšata, zato postanejo lasje tanjši, občutljivejši, suhi in nagnjeni k izpadanju.

V starosti okoli 45 let se pogosto spremeni tudi struktura las. Lasje postanejo bolj neubogljivi, predvsem tisti, ki izgubijo pigment in posivijo. Idealno sredstvo za ponovno vzpostavitev hormonskega ravnovesja so izoflavoni – naravni rastlinski fitoestrogeni, ki so v določeni hrani, kot so npr. soja, leča, tofu in lanena semena.

Priporočljivo: vsakodnevno jemanje kapsul soja izoflavon.

STRES

Po raziskavah univerze v Lübecku dolgotrajen stres poruši tudi ravnovesje las in ima lahko dolgoročne škodljive učinke. Glavni krivec za to je hormon CRH, ki spodbuja delovanje stresnega hormona kortizola in sprošča moški spolni hormon testosteron. Lasne korenine se vnamejo in so slabše preskrbljene s hranilnimi snovmi.

Posledica: tanjši, pusti lasje ali celo izpadanje las. Stanje lahko izboljšate z uporabo šamponov, ki vsebujejo kofein, in losjonov, ki zaustavijo sproščanje hormona CHR. V pomoč so lahko tudi joga, meditacija in avtogeni trening.

GENI

Geni imajo pomemben vpliv na debelino, strukturo in maksimalno dolžino las. Vendar pa naš dedni zapis ne igra tako odločilne vloge, kot so sprva domnevali strokovnjaki. Z ustreznim življenjskim slogom lahko pomembno vplivate na svoje gene. Zato bodite do njih prizanesljivi in jih razvajajte z uravnoteženo prehrano, rednim gibanjem na prostem in izogibanjem stresu, ki ga povzročajo UV-žarki, nikotin in alkohol.

NEGA

Ustrezna nega je ključnega pomena za lepe, bujne lase. Sodobni izdelki za nego las tako temeljijo na najnovejših znanstvenih spoznanjih na področju nege las. Tako npr. hialuronska kislina povrne izsušenim lasem vlago, kolagen in keratin pa okrepita strukturo las od znotraj. Najnovejše znanstveno odkritje: rastlinske izvorne celice, ki reprogramirajo delovanje lasnih korenin, tako da se pomladijo.

Za neučakane: lasni podaljški iz pravih las, ki v trenutku ustvarijo večji volumen las. Podaljški se nanašajo s posebno ultrazvočno tehniko, s katero so prehodi med vašimi lasmi in podaljški skoraj nevidni.

ZDRAVILA

Jemanje nekaterih vrst zdravil lahko povzroči izpadanje las. To velja predvsem za zdravila, ki vsebujejo kombinacijo estrogena in gestagena. Nekateri izmed gestagenov naj bi povzročali redčenje las. Blagodejno pa na lase vplivajo zdravila z antiandrogenim učinkom. Ta vsebujejo gestagene, kot je klormadinonacetat ali ciproteronacetat, in poleg lepših las skrbijo tudi za čistejšo kožo. Antidepresivi iz skupine tako imenovanih triciklikov lahko pospešijo izpadanje las, lasem prijazni pa so sodobni antidepresivi iz skupine tako imenovanih selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina (SSRI).

Najbolj brano