Lasje po dolgem in počez

Metod Tasič je vodja kreativnega tima pri Lassani in med drugim tudi prijazno odgovarja na vaša vprašanja v naši Svetovalnici. Zdel se nam je več kot odličen naslov, da odgovori na nekaj naših preprostih vprašanj. Torej . .

Lasje po dolgem in počez - Foto: Lassana

Najprej – kakšni bodo trendi za prihajajočo sezono, torej jesen-zimo 2009/10?

To sezono prihajajo v ospredje frufruji ali poniji, ki so počesani naprej ali na stran in so bolj polnih oblik. Linije pričesk so zmehčane (posnete), še vedno simetrične, a ženstvene. Prevladujejo različne dolžine, zato ne moremo govoriti o enem trendu.

Pri moških prevladujejo nekoliko daljši lasje v frontalnih sekcijah, fazone so postrižene čisto z zabrisanimi prehodi. Barvni trend v jeseni predstavlja različne spektre barv – v ospredje prihajajo močnejše barve oz. kontrasti, ki so med seboj zabrisani ali pa tudi ne. Pomembno je, da pri barvanju upoštevate polt, ton obrvi in oči, ter upoštevate nasvet strokovnjaka.

NASVETI ZA DOMAČE ZAVETJE

Kako do večjega volumna?

Primerna pričeska se začne z izbiro pravilnega šampona in regeneratorja, v tem primeru za volumen. Priporočljiva je uporaba utrjevalcev, ki omogočajo volumen, a hkrati ne zlepijo las. Med te utrjevalce štejemo: pene, tekoče utrjevalce, kreme… Pri vsakem utrjevalcu upoštevajte »manj je več«. Povprašajte svojega frizerja na kakšen način si lahko oblikujete lase (fenanje, navijanje) oziroma kaj je najbolj primerno za vaš las.

Kako čim dalj obdržati zravnan/nakodran las v vlažnem vremenu?

Vlaga oziroma vlažno vreme je vedno predstavljalo problem za lase, to je, da so se ali nakodrali ali zravnali. V tem primeru vam priporočam uporabo nežnega utrjevalca – laka ali fluida, ki bo na laseh naredil nežen film in jih bo ščitil pred zunanjimi vplivi. Kot možno alternativo vam bi ob takem vremenu priporočal tudi uporabo pokrival.

Kako poskrbeti za lase zdaj, ko je poletje že za nami? Prihajajoče jesensko-zimske razmere (vlaga, centralno ogrevanje, ipd.) so verjetno tako kot za našo kožo, škodljivi tudi za naše lase. Kaj lahko storimo zoper to?

Po končanem poletju priporočam tretma oziroma kuro – uporabo negovalnih mask, ki na lase delujejo globinsko in jim povrnejo elastičnost, lesk in voljnost. Ta postopek ponovite v določenih časovnih intervalih vsaj 3-krat, nato pa z negami nadaljujte vsaj 1-krat mesečno.

Zimske razmere – centralno ogrevanje lase dodatno izsuši, kar je rezultat naelektrenih las. V tem letnem času se prav tako poslužujte tretmajev ob pravilni podpori šampona in regeneratorja, hkrati pa uporabljajte nežne utrjevalce. Za naelektrene lase priporočam uporabo fluida, ki bo lasem povrnil elastičnost in jih bo razelektril.

PREVENTIVA

Kaj je tisto, kar lasem zares najbolj škoduje?

Lasem najbolj škodujejo kemijski procesi – nestrokovno barvanje (barvanje doma), beljenje, nepravilna uporaba sušilcev (feni, likalniki). Kemijske procese naj vam vedno opravi strokovnjak. Za fenanje in likanje pa povprašajte frizerja za pravilni postopek izvedbe.

Kako lahko gospa/gospod v zrelih letih prepreči redčenje las?

Redčenje las je normalni pojav, nanj pa vplivajo hormoni. Že v mlajših letih se lahko pokažejo znaki redčenja las in že takrat je treba začeti s preventivo – uporaba primernih šamponov, ampul ter izvajanje redne masaže na lasišču. Na ta način bomo izpadanje las upočasnili.

Kakšni glavniki/krtače so najboljše?

Najboljše krtače so iz naravnih ščetin, ki ne povzročajo prevelike reakcije na laseh – jih ne trgajo in elektrijo. Izogibajte se glavnikov iz trde plastike.

Peeling za lase – res koristen ali larifari?

Larifari…

SOS

OK, las je poškodovan (pregretje, barvanje, . . ). Kaj v resnici lahko storimo, da bi prišel k sebi? Iskreno – sploh kaj? !

Če je las prekomerno poškodovan, je edina rešitev striženje. Ponavadi se takšne poškodbe zgodijo ob nestrokovnem delu oziroma neupoštevanju napotkov.

Kaj storiti, če pri frizerju s končnim rezultatom nismo zadovoljni? !

Ob takšni neprijetnosti je potrebno na samem mestu opozoriti frizerja, da ste nezadovoljni z izdelkom. V takšnem primeru lahko zahtevate, da se zadeva ponovno uredi oziroma popravi ali pa ne plačate usluge.

FIRBEC

Zakaj se las sploh začne cepiti?

Cepljenje las povzročajo ali mehanski ali kemijski vplivi, ki vplivajo na samo strukturo las. Z dolžino se sam las tanjša in ob ostalih negativnih vplivih (zmanjšana elastičnost) se začne las cepiti oziroma se konica prelomi na dva dela.

Zakaj pravzaprav barvanje škoduje?

Barvanje ob pravilni uporabi in neprepogostemu nanašanju ne škoduje samim lasem, lahko pa škodujejo neprofesionalne barve (barve iz trgovine). Ob barvanju je potrebno upoštevati čas delovanja, samo debelino las in naravni ton. Če se bomo držali osnovnih navodil, ne bo problemov.

Kaj v resnici naredi balzam, da je las lepši?

Balzam je osnova, ki ga moramo nanesti po vsakem umivanju las. V osnovi nam balzam zapre površino las – kutikolo, da zunanji vplivi ne morejo prodreti v las. Hkrati pri barvanih laseh varuje pigmente. Kadar je kutikula zaprta se barvna svetloba odbija in ne lomi, kar povzroča lesk las. V osnovi balzami vsebuejo tudi negovalne sestavine, ki jih las potrebuje.

Zakaj odsvetujejo 2 v 1 izdelke?

Izdelki sami po sebi niso napačni ampak vsebina, ki je v njih ni primerna za uporabo v enem produktu. Po sami kemijski sestavi (šampon-regenerator) oziroma uporabi sta to dva popolnoma različna produkta (šampon je čistilne narave, balzam pa lase neguje in jih ščiti pred mehanskimi ter kemičnimi vplivi).

KAKO NAREDITI SAM DOMA . .

Ribjo kito

V osnovi je ribja kita klasična kita, le da se zunanji prameni posebej vežejo na notranje sekcije. Ko je v osnovi ribja kita narejena, jo vedno nekoliko zmehčajte, tako da deluje nekoliko neurejeno.

Brigitte Bardot slog

Slog Brigitte Bardot je na kroni bujen. Takšno pričesko dosežemo če si jih na kronskem delu nekoliko natopiramo ali uporabimo lasne uložke, da dosežemo volumen. Sekcije iz čelnega dela počešemo nazaj in jih utrdimo z lasnicami in primernim lakom za lase.

Najbolj brano