Nega las – miti in resnice

Ko negujemo lase, se držimo nekaterih pravil, za katera ponavadi ne vemo ali so le miti ali resnice.

Nega las – miti in resnice - Foto: IMAXtree

Lase naj bodo umazani, da bi barva bolj prijela.

Ko imate umazane in mastne lase so videti rahlo temnejši, kot so v resnici. Če so čisti, lahko frizer lažje oceni njihovo stanje in barvo ter temu primerno prilagodi nov barvni nanos. Dejstvo pa je tudi, da se barva bolje prime na čiste lase in ne umazane.

Limonin sok posvetli lase.

Res je, da limonin sok minimalno posvetli lase, vendar le kadar ste na soncu. Najboljše rezultate lahko dosežete tiste, ki imate tanke lase. Vendar previdno! Če imate svetlo rjave ali temnejše lase, vam lahko limonin sok pusti oranžne pramene.

Pivo podari lasem sijaj in volumen.

Mlačno pivo z malo mehurčkov je dober balzam za bolj sijoče lase. Če ga nežno in v majhnih količinah našpricate in pustite, da izhlapi, boste imeli opazno sijoče lase. Tudi vonj naj bi izginil, ko se lasje posušijo.

Ko si enkrat začneš barvati lase, si jih moraš za vedno.

To res, če vas moti narastek. Vendar je narastek že nekaj let moderen, kot dokazujeta Sarah Jessica Parker in Madonna. Tiste, ki vam narastek povzroča preglavice, pa si lahko lase kadarkoli pobarvate nazaj na svojo naravno barvo.

Vsakodnevno pranje izsuši lase.

Ni nujno. Izsušenost las je odvisna je od šampona, ki ga uporabljate. Zato je zelo pomembno, da uporabljate šampon primeren vašemu tipu las. Če imate suhe lase, uporabite blag šampon in ne pozabite nanesti balzama. Tisti z bolj mastnimi lasmi, pa si jih morate že zaradi same strukture las, umivati bolj pogosto.

Če si pogosto strižemo konice, nam lase hitreje rastejo.

Na to vplivajo predvsem geni in prehrana. Enim pač rastejo hitreje kot drugim. Za hitrejšo rast uživajte hrano, ki vsebuje veliko proteinov in skrbite, da z lasmi vedno ravnate nežno.

Lasje se po določenem času navadijo na izdelke, zato jih je potrebno neprestano menjati.

Nekatere ženske redno menjajo izdelke, saj naj bi se lasje na njih privadili, zato postanejo neučinkoviti. Ta mit je vsekakor neresničen. Je pa res, da se lahko določeni produkti začnejo nabirati na laseh in lasišču, zato si je dobro vsake toliko umiti lase s šamponom za globinsko čiščenje.

Zaradi prekomernega česanja, lase hitreje izpadajo.

Česanje spodbuja lasne mešičke, da proizvajajo več olja, zato se nam tudi hitreje zmastijo, če si se veliko češemo. Ker si drgnemo ob lase in lasišče, je pomembno, da se češemo nežno in da uporabljamo krtače in glavnike iz naravnih materialov. Če boste pri česanju grobi, s tem ne boste izgubili več las kot bi jih drugače, boste pa imeli več razcepljenih konic in polomljenih las.

Najbolj brano