Vsaka vadba je koristna! Predstavljamo vam 6 parov vadb

Vsaka vadba je koristna. Izbrane izvajajte v paru in končni učinek bo fantastičen.

Lepota, 24. 5. 2014
Vsaka vadba je koristna! Predstavljamo vam 6 parov vadb - Foto: profimedia

1. Nordijska hoja in pilates

Videti je preprosto, vendar je bolj zahtevno, kot si mislite: pri nordijski hoji boste v le pol ure porabili do 300 kalorij (ob hitrem tempu, seveda), s treningom hitre nordijske hoje pa ne boste vplivali le na oblikovanje nog in zadnjice, zahvaljujoč palicam bodo trdo delale tudi mišice rok, ram in prsi. Da bodo mišice ostale fleksibilne in tudi lepo oblikovane, hojo kombinirajte s pilatesom. Vaje za celotno telo bodo raztegnile in okrepile tudi hrbtne in trebušne mišice in ne nazadnje mišice medeničnega dna. Pilates je zelo pomemben tudi zato, ker na novo oblikovane mišice oblikuje v lepo, podolgovato silhueto.

2. Tenis in balet

Igra z rumeno žogico ni le igra za zabavo, zahteva tako telesno kot tudi kondicijsko pripravljenost. Idealen partner? Ples, najbolje balet, ki bo poskrbel za dobro ravnotežje in koordinacijo celotnega telesa. Vadba ob drogu omogoča boljšo mobilnost in koordinacijo gibov, brez katerih ne boste odigrali najboljše partije svojega življenja. Z baletom krepite tudi mišice hrbta, zadnjice, rok in nog.

3. Spining in joga

Najprej vaje za moč, nato vaje za umirjanje. Pri spiningu ali, po domače, kolesarjenju v zaprtem prostoru, ob katerem izvajate določene vaje, ne boste porabili le odvečnih kalorij, veliko boste storili tudi za svoje srce (gre za kardiovaskularne vaje) in okrepili mišice zadnjice in nog. Kolesarjenje ob pravi glasbeni spremljavi je tudi zelo zabavno. To vadbo kombinirajte z jogo. Z njo boste postali bolj okretni in zagotovili si boste notranji mir.

4. Tek in vodna aerobika

Tek na prostem je zelo učinkovita vadba tako za naše srce kot za cirkulacijo. Poskrbel bo za dodatno izgorevanje maščob, pomagal bo premagati vsakodnevni stres in vas spravil v dobro voljo, saj se ob treningu sproščajo hormoni sreče. Tek združite z vadbo vodne aerobike. Telovadba v bazenu bo razmigala tudi mišice rok in trupa, ki pri teku po navadi potegnejo ta kratko. Zelo priporočljiva je tudi vadba v vodi z napravami, kot so lažje uteži ali kolo. Plus: vzgon vode bo preprečil poškodbe, ki nastanejo zaradi hitrih gibov, obenem pa s tem pridobivate mišično moč.

5. Plavanje in gimnastika

Pri tem paru sta vzdržljivost in prož­nost v najboljšem sorazmerju. Rezultat: najboljši fitnes učinek. Plavanje spodbuja presnovo maščob in skrbi za gradnjo mišic. Voda dobro vpliva tudi na čvrstost kože, saj med plavanjem na telo deluje kot rahla masaža. Pri gimnastiki, ki vključuje vaje joge in pilatesa, pa boste raztegnili in okrepili mišice.

6. Elektrostimulacija mišic in kolesarjenje

Pri običajnem treningu nizke intenzivnosti treniramo le počasna vlakna, pri elektrostimulaciji pa s ciljano frekvenco signalov že ob nizki intenzivnosti vzburjamo tudi že hitra vlakna. Intenzivnost mišičnega dela ob eksplozivnih obremenitvah visoke intenzivnosti pri običajnem treningu že po 0,5 sekunde pade na 80 odstotkov, po 4 sekundah že na 50 odstotkov moči. Z izvajanjem istega treninga z elektrostimulatorjem pa kar 4 sekunde vzdržuje intenzivnost delovanja mišic na 100 odstotkih. Elektrostimulacija mišic ni namenjena nadomeščanju treninga, vsekakor pa je priporočljiva kot nadomeščanje dela z utežmi.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano