Na kaj morate biti pozorni pri dolgotrajnem laserskem odstranjevanju dlak? (mnenje strokovnjakinje)

Za mnenje smo povprašali Katjo Gorenšek, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Skin dermatologije.

Lepota, 19. 10. 2016
Na kaj morate biti pozorni pri dolgotrajnem laserskem odstranjevanju dlak? (mnenje strokovnjakinje) - Foto: Promocijsko gradivo

Na trgu obstajajo številni načini, kako se znebiti bolj ali manj nadležnih dlačic na vidnih delih telesa, vendar so rezultati večinoma le kratkotrajni. Odgovor je: lasersko odstranjevanje. Kako stvar deluje?

Lasersko odstranjevanje dlak ali epilacija deluje na kožni pigment v dlačnem mešičku in z njegovim uničenjem prepreči ponovno rast dlak. Njegovo delovanje je še zlasti pomembno v tistem predelu dlačnega mešička, kjer so zarodne celice, saj z njihovim uničenjem zagotovimo, da dlaka ne more ponovno zrasti. V aktivni fazi rasti so dlake najbolj dovzetne za delovanje laserja, saj vsebujejo največjo količino pigmenta, na katerega žarek deluje. Pa vendar, vse dlake niso naenkrat v aktivni fazi rasti, saj rastejo v ciklih. Cilj laserske terapije je prav dolgotrajna ustavitev omenjenega cikla rasti dlak. Kako se zadeve lotiti?

Koliko obiskov je potrebnih?

Laser deluje le na tiste dlačice, ki v trenutku epilacije aktivno rastejo, zato se vseh z enim samim obiskom žal ne moremo znebiti. Za dosego svilnate kože brez dlačic je potrebnih od pet do osem obiskov, med posameznimi tretmaji pa mora miniti od štiri do osem tednov. Kolikokrat in kako pogosto je potrebna epilacija, je odvisno od področja, s katerega si želite dlačice odstraniti (obraz, bikini, noge, pazduhe...).

Je postopek odstranjevanja dlačic z laserjem boleč?

Postopek odstranjevanja dlak je hiter in za večino precej manj boleč od voskanja ali puljenja. Nekateri v času posega občutijo pekoč občutek na mestu delovanja laserskega žarka, vendar je bolečina bistveno manjša, če ima aparat ustrezno in dobro hlajenje, kar je tudi ena od najpomembnejših lastnosti odličnega laserja.

Odstranjevanje dlačic

Še kakšna ovira za odstranitev dlak?

Da bi dosegli želene rezultate s kar najmanjšim številom terapij, se posvetujte s strokovnjakom, ki bo določil število pričakovanih obiskov in potrebnih premorov med njimi.

Ta določi tudi najprimernejši laser glede na tip kože in polti. Preden se odločite za lasersko odstranjevanje dlak, se pozanimajte tudi, s kakšnimi aparati bo postopek potekal in kdo ga bo opravil.

Komu zaupati?

Poleg vrhunske opreme je pomembno, da se posvetujete z usposobljenim medicinskim osebjem. Dermatolog bo presodil o ustreznih parametrih zdravljenja in koliko tretmajev potrebujete ter skrbel nad tem, kako zagotoviti njihovo čim večjo učinkovitost. Prepoznal bo tudi morebitne stranske učinke in začel pravilno oskrbo. Morda niste vedeli, vendar je določen tip poraščenosti lahko znak še neprepoznane bolezni, na primer endokrinopatije (motnje v delovanju žlez) ali pa nastane kot stranski učinek zdravil. Pred posegom je treba pregledati tudi vsa kožna znamenja na področju, kjer bi se radi znebili dlačic, in jih ustrezno zaščititi.

Zahvaljujoč številnim raziskavam, si lahko danes dlačice lasersko odstranijo ljudje z najsvetlejšo in najtemnejšo poltjo.

Za to so potrebni napredni laserji z različnimi valovnimi dolžinami, najpogosteje se zaradi izredno dobrih učinkov uporablja aleksandritni laser, pri temnejši polti kože pa lahko uporabljamo Nd:YAG laser. Laserji morajo biti priznanih blagovnih znamk, saj tako zagotavljajo dve najpomembnejši stvari: visoko raven varnosti in učinkovitost. Pri vsaki napravi so sicer mogoči stranski učinki, vendar so bistveno redkejši pri priznanih aparatih z ustreznimi certifikati, izdelanih v podjetjih, ki veliko vlagajo v raziskave ter imajo najbolj izpopolnjene varnostne in hladilne sisteme.

Nekateri lepotni centri uporabljajo tudi naprave IPL, vendar v tem primeru ne gre za pravo lasersko odstranjevanje dlak, saj ta naprava ni laser.

Previdno torej pri izbiri najboljše nege zase?

Čeprav morda zveni preprosto, je lasersko odstranjevanje dlačic poseg v telo. Z rezultati boste zadovoljni le, če bo postopek vodil izkušen zdravnik dermatolog, ki bo za vas pripravil individualni načrt in vas skozi tretmaje vodil s potrebnim znanjem ter strokovnimi napotki.

Najbolj brano