Izpoved: To je vadba, s katero ostajam fit tudi v času menopavze (2. del)

9. 6. 2024
Izpoved: To je vadba, s katero ostajam fit tudi v času menopavze (2. del) (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Hormonsko neravnovesje v času menopavze povzroči nemalo težav in nelagodnosti, ki vplivajo tako na zdravje ter fizično in mentalno kondicijo kot na podobo ženskega telesa. Kako ob hormonskem toboganu ostati fit, raziskuje naša urednica, Petra Windschnurer.

Oblikovanje telesa z LPG in InMode bodyFX

Da bi se znebila nekaj celulita na nogah, odpravila videz jahalnih hlač in bi bila koža na telesu videti bolj zdrava in čvrsta, si pomagam z nekirurškim tretmajem za oblikovanje telesa LPG endermologijo, ki jo na kliniki Božikov kombinirajo s tretmaji z napravo Exilis Ultra. Kombinacija postopkov hitreje izboljša čvrstost kože, pomaga odstranjevati lokalno nakopičeno maščevje, zmanjša in zgladi celulit.

Osebni Arhiv

Moja zgodba

S terapevtko se po uvodni spoznavni uri dogovoriva za tri obiske. Na tretmaje, ​dolge uro in pol, hodim enkrat na teden. Doslednost je kar pomemben faktor, zato se, če tretmaje težko vključite na svoj trenutni urnik, raje dogovorite za termine, ko boste imeli čas. Pred tretmajem terapevtka z barvico na telesu označi mesto, ki ga bo z uporabo radiofrekvence nadzorovano segrevala. V mojem primeru uporabljena radiofrekvenca omogoča, da energija doseže tudi glob­lja tkiva, zaradi česar se odvečne maščobe topijo, tkivo pa učvrsti. Pred postopkom in po njem je treba dovolj piti, in sicer zato, da se bo tkivo s pomočjo radioferkvence prej segrelo, pa tudi zato, ker z LPG endermologijo stimulirajo limfni obtok, ki iz telesa odstrani škodljive snovi (njihova filtracija poteka v limfnih vozlih).

Segrevanje podkožja z napravo Exilis Ultra ni neprijetno, primerjam ga lahko z masažo z vročimi kamni. Določeni deli telesa so bolj občutljivi, drugi manj, kar izkusim tudi sama. Na predelih, kjer je nakopičene maščobe manj, je občutek bolj pekoč kot na predelih, kjer jo je več. Naprava ima vgrajeni sistem za nadzor porabe energije, ki zagotavlja, da se do obravnavanega dela telesa med tretmajem dovaja ustreza količina energije, terapevtka pa lahko moč delovanja tudi prilagodi glede na vaše občutke. Integriran sistem hlajenja aparatu omogoča, da usmeri toploto do ustrezne globine v koži in tako doseže najboljše rezultate. Točkovno segrevanje podkožja se zaključi, ko temperatura doseže nastavljeni parameter, nato se terapevtka z glavo aparature premakne na naslednje mesto.

Osebni Arhiv

Veliko bolj prijeten je tretma, ki sledi, LPG endermologija. Tako zelo, da sem enkrat med postopkom celo zadremala. Gre za nekirurško liposukcijo, ki izboljšuje videz celulita, odpravlja maščobo ter preoblikuje postavo. S to mehansko aparaturno tehniko ponovno stimulirajo fibroblaste, ki so ključni za proizvodnjo kolagena in elastina. Pospešijo tudi limfni sistem in naravno lipolizo, pri čemer maščoba razpade na glicerol in proste maščobne kisline, ki se po limfnem sistemu odplaknejo iz telesa.

Najtežji del tretmaja je torej nase navleči oprijet triko, če se malo pošalim. Terapevtka s pomočjo patentirane motorizirane lipomasažne glave na neboleč in zelo prijeten način najprej nežno stimulira limfo, sledi postopek, podoben vakuumskemu sesanju in gnetenju (mehanska obdelava), ki brez stranskih učinkov nežno stimulira kožo, da ta ponovno aktivira upočasnjeno celično aktivnost. Sledi ponovna stimulacija limfe in postopek je zaključen.

Po tretmajih s sistemom LPG endermologija sem že isti dan občutila, da so noge občutno lažje, kot bi bile prerojene, medtem ko sem na bolj čvrsto kožo morala počakati en mesec. Tudi mikro izboljšave s tretmajem z napravo Exilis Ultra so bile opazne že po prvem tretmaju. Koža je bila videti bolj zdravega videza (verjetno zaradi boljše prekrvavitve). Prvi pravi rezultati, kot je manj ohlapna, čvrsta koža z manj celulita, pa so bili vidni po treh mesecih, pri čemer morate vedeti, da je rezultat tretmaja veliko odvisen od obdelane površine telesa, stanja pred začetkom izvajanja tretmajev in dejavnikov, kot je zdrav način življenja (telesna vadba in uravnotežena prehrana).

Več na bozikov.com.

Pilates vadba na reformerju

Pilates je odličen za krepitev osnovne moči in mišic, gibljivosti, globokih trebušnih mišic, mišic medeničnega dna, koordinacijo gibov, držo in konec koncev tudi izgorevanje maščob.

Klara

Moja zgodba

Skupinske vaje pilatesa obiskujem štiri mesece. Pomagale so mi znova ozavestiti osnovne skupine mišic in telo zbuditi iz predolgega zimskega spanja, vsaj kar zadeva gibljivost zgornjih okončin in ramenskega obroča. Ob tako pridobljenem začetnem pogumu pa sem si zaželela preizkusiti še pilates na reformerju. Zakaj? Kot sem omenila, skupinska vadba pilatesa mi je dala dober zagon, pravi uvod, a sem kmalu dobila občutek, da ostajamo zgolj pri uvodu. Vaje in stopnja težavnosti so se ponavljale, predvsem pa nisem imela občutka, da za izvedbo uporabljam pravo skupino mišic. Kot bi rekla moja inštruktorica vadbe na reformerju in ustanoviteljica Inbed Studia za nego telesa in duha, ki deluje v prostoru dobrega počutja Smove, Klara Leben, ni mi uspelo oziroma nisem znala aktivirati pravih mišic. Za to obstaja povsem razumljiv razlog – ena inštruktorica in 20 nadobudnih obiskovalk.

Bistvo reformerja, naprave za vadbo, je njena drsna podloga, ki je z vrvjo vpeta med vzmeti. Nestabilna drsna površina omogoča intenzivnejšo uporabo mišičnih skupin in fascialnih linij, ki skrbijo za stabilizacijo, medtem ko sila vzmeti omogoča mehansko naravnejši upor. Klara Leben vadbo po uvodni uri, ki sem jo preživela s fizioterapevtko, individualno prilagodi mojim sposobnostim in omejitvam. Že na prvi uri me prepriča z izjemno nazornim opisom in predstavitvijo vaj, skrbnim nadzorom pri izvajanju ter izjemno motivacijsko spodbudo, da vaje kljub začetnemu primanjkljaju moči izpeljem do konca. Na začetku mi največ težav povzročajo ravnotežje in usklajevanje dihanja ter aktivacija notranjih trebušnih mišic, mišic medeničnega dna in seveda same vaje. A Klara se ne da, jaz pa ob njenih spodbudah tudi ne. Moram se pohvaliti, da mi je ravnotežje uspelo spodobno loviti že ob četrtem obisku (na reformerju vadim enkrat na teden), medtem ko za izdih ob naporu potrebujem še nekaj vaje.

Klara z vsakim obiskom vaje nadgradi, kar pomeni, da redko izvajam iste. V praksi to pomeni, da prvotne vaje v seriji oplemeniti s 'koreografijo' in pripomočki. Začetno vajo – odriv z eno nogo, medtem ko je druga v položaju mize – nadgradi v vajo, da pri odrivu z dvigom in spustom ter izmeničnim pritegom (fleks) in stopalom 'v špički' dela še druga noga, medtem ko ob podajanju žoge iz ene roke v drugo ob rahlo dvignjenem trupu postanejo aktivne še trebušne mišice.

Bistvo vadbe na reformerju, ki jo izvajam, je vsekakor, da dela celotno telo, in ne zgolj posamezen del telesa, kar je najbolj značilno pri vajah, ki jih izvajamo na fitnesu. Pri vadbi na reformerju telo sčasoma postaja povezana funkcionalna enota, ki se razvija enakomerno. Vadba temelji na lakotnosti in 'pretočnosti' gibov, ki sta nam morda bolj znana iz joge, načel gibanja pri pilatesu (nadzor, dihanje, položaj medenice, reber, lopatic ...) in vpeljanega funkcionalnega gibanja.

Pri izvedbi določenih vaj, ko še nisem povsem prepričana, ali res aktiviram prave mišice na prav način, me Klara posname s pametnim telefonom. Tako si najlažje zapomnim občutek, ko so mišice res aktivirane. Najbolj opazna razlika je pri pravi aktivaciji mišic zadnjice. Počep na reformerju (ob tem je treba še stabilizirati mišice trupa, da se drsna podlaga reformerja ne premakne) postane čisto novo zgodba.

Klara

Ne glede na to, ali me skupina mišic ob koncu vaje že resnično peče ali vajo zaključim brez napora, se po zaključku celotne seanse počutim kot prerojena, polna energije, zadovoljna, da sem naredila nekaj zase. Nikoli nisem izčrpana in telo se še nikoli ni odzvalo z napetostjo, krči in bolečinami v mišicah po vadbi. V času pisanja sem napredovala tudi na področju gibljivosti in moči, kar me še zlasti veseli, saj vem, da najboljši občutki in zadovoljstvo biti v svoji koži šele prihajajo.

Izkušnja vadbe na reformerju v Inbed studiu Klare Leben v prostoru dobrega počutja Smove pa je posebna tudi zaradi prijetne, butične narave. Čaj ob prihodu in krajša meditacija ob zaključku vadbe jo le še obogatita. inbed.si

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: To so Zarini sandali z nizko peto za 26 €, ki jih to pomlad nosi Marta Ortega, lastnica Zare

Priporočamo tudi: Ne Adidas ne Nike: Najbolj priljubljene superge te sezone (in naslednje) niso to, kar ste pričakovali

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave