Vsak dan je lahko počitek

Že od malih nog nas učijo, kako naj se izkažemo pri delu, kako naj se osredotočimo na težave in sprejemamo naloge ter odgovornosti. Pri tem pogosto pozabljamo na odnos do lastnega telesa in potreb in da se je treba priučiti tudi tiste življenjske aktivnosti, ki ji navadno pravimo počitek. Predstav­ljamo vam možnosti za učinkovito sprostitev, ki jih lahko uporabite v službi, med jedjo, v postelji in celo na počitnicah . .

Vsak dan je lahko počitek - Foto: Fotografije Camilla Akrans, Fotografija RexFeatures, Fotografija RedDot

V službi

Stran s tehnostresom

Življenje današnjega homo electronicusa, ki dela v pisarni, je lahko zelo naporno. Anketa, ki jo je leta 2007 izvedel francoski časopis, razkriva, da delo ob slovitih sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologijah 30 odstotkov zaposlenih doživlja kot precej stresno, veliko pa jih je tik pred tem, da svoj blackberry in miško zabrišejo ob steno. Pred nekaj leti je ameriški psiholog Larry Rosen to tegobo sodobnega življenja poimenoval tehnostres. Če se vam zdi, da bi tudi sami lahko postali žrtev tovrstnega stresa, si lahko življenje olajšate z naslednjimi pravili:

Uprite se elektronskim motnjam. V povprečju uslužbenec prejme približno 60 elektronskih sporočil na dan. Če na vsako od njih odgo­vori brez odlašanja, ob tem pa se ukvarja s svojimi nalogami in odgovarja na telefonske klice, ni težko uganiti, kakšen bo izkupiček delovnega dne, preživetega v nenehnem preskakovanju z enega opravka na drugega: nizka učinkovitost in maksimalna živčna izčrpanost. Da se popolnoma ne izgubite v nepregledni množici elektronskih sporočil, jih razvrstite po barvah: z rdečo označite sporočila vodilnih kadrov ali pomembnih strank, z modro sporočila kolegov . . Glede mobilnega telefona pa: ne bodite preveč radodarni, ko delite svojo telefonsko številko, in nikar ne pozabite na telefonsko tajnico.

Pozabite malce na svoj ego. »Za svoje podjetje ni nihče nepogrešljiv do te mere, da bi moral biti ves čas dosegljiv. Če torej niste ravno zaposleni na vroči liniji, lahko telefon mirno izključite. Mislite, da bo šef jezen, če bo naletel na odzivnik? Ni nuj­no. »Razpoložljivost še ne zagotavlja učinkovitosti. Tisti, ki so vedno živčni, vedno dostopni, a nikoli osredotočeni na delo, se redko povzpnejo na vrh hierarhične lestvice. Na dan si rezervirajte tri termine, v katerih preverite sporočila na odzivniku, ko vam motivacija upade.

Bodite vljudni. Po telefonu govorite z mirnim glasom, vsako elektronsko sporočilo pa začnite z vljudnostno frazo in se s tem izvijte občutku naglice. Tako obvladujete svoj in tuj stres. Skratka, vljudnost sprošča.

Bodite prizanesljivi do svojega telesa. Pazite, da boste vedno imeli raven zaslon brez odbojev, vrtljivi stol, primerno indirektno svetlobo, veliko in ne preveč ukrivljeno miško, da si ne uničite zapestja, in če je treba, vlažilnik zraka (računalniki namreč grejejo ozračje). Da med delom ne pregorite, preverjajte svoje počutje: ste lačni, žejni, izčrpani? Takoj ko začutite, da nekaj ni prav, si privoščite odmor za kavo, pojdite si malo pretegnit noge, stopite do WC-ja – to vas bo pomirilo. Vedeti morate tudi, da hrup slabo vpliva na delo, zato naj nikoli ne preseže 55 decibelov, saj se pri tej glasnosti še lahko skoncentriramo. Če ne gre drugače, si priskrbite protihrupno čelado ali čepke za ušesa, lahko pa se tudi prepustite lastni iznajdljivosti. Nekatera podjetja imajo recimo tako imenovane tihe pisarne, kamor ima vstop vsak in kjer so telefonsko zvonjenje ter glasni pogovori prepovedani. Vredno razmisleka . .

Siesta

Delovni pripomoček

Ali to pomeni, da bomo na delovnem mestu kmalu spali, tako kot to počnejo Kitajci? Od leta 2004 si polovica zaposlenih v francoskem podjetju Leblon-Delienne po kosilu privošči spanec. »Težko si zamislimo, da recimo ves dan ne bi jedli. Siesta je prav tako naravna potreba, « pravi Eric Dalienne. Strokovnjaki pravijo, da je čas za počitek med 12. in 15. uro, in svetujejo, naj spanec ne traja dlje od 10 do 15 minut. Bolj se temu privadimo, bolj krepčilen je spanec in bolj učinkoviti smo po njem. Študije strokovnjakov za aeronavtiko (psihomotorični testi, mentalni izračun) so pokazale, da je človek po tem počitku kar dvakrat bolj učinkovit kot prej.

Kaj pa odmor za masažo? In kakšni so učinki masaže? Raziskava, ki so jo izvedli v Miamiju, je pokazala, da lahko osebe, ki se masaži prepustijo za četrt ure na teden, računajo dvakrat hitreje in pri tem naredijo dvakrat manj napak.

V postelji

Miren spanec

Ali cele noči široko odprtih oči sanjarite o tem, kako lepo bi bilo, če bi se končno enkrat dobro naspali? Morda vam bo pomagala masaža z ajurvedskimi olji.

Dokazano je, da kakovost nočnega spanca ne vpliva na človekovo delovno sposobnost naslednji dan. To je vsekakor spodbudna novica. Preostane nam le še, da svojemu telesu zaupamo, da bo samo našlo idealen počitek, ko ga bo potrebovalo.

Bi vam prijala masaža? Tik pred spanjem si zmasirajte tilnik, ramena in trebuh z ustreznim oljem.

Proti težavam, ki so posledica hiperaktivnosti (spanec je kratek, med njim pa se večkrat zbudite): 60 kapljic vetivera in 60 kapljic pačulija zlijte v 100 ml rastlinskega kokosovega olja (dvakrat ali trikrat na teden).

Proti nespečnosti, ki je posledica prebavnih težav (zbujate se med 1. in 3. uro zjutraj, ponoči pa se potite): uporabite mešanico 100 ml kokosovega olja, 30 kapljic kamilice in 30 kapljic bele sandalovine.

Proti nevšečnostim, ki jih povzročajo težave z dihanjem: masirajte se z mešanico iz 100 ml oljčnega olja, 30 kapljic evkaliptusa in 30 kapljic olja čajevca. Ko ste enkrat v postelji, začnite globoko dihati. Predstavljajte si tok zraka, ki prihaja po nosnicah, nadaljuje pot po sapniku in prodre v pljuča, ki se razširijo. Tako se boste zamotili in zagotovo se boste potopili v spanec.

Šport

Prava mera

»Poznamo dve vrsti utrujenosti: prva, pri ka­teri šport še vedno lahko pomaga, da si oddahnemo od naporov, in druga, pri kateri je bolje, da gremo v kino. Za razlikovanje med njima se lahko opremo na eno samo merilo, in sicer na lastne potrebe. Predstavljati si moramo sami sebe, kako izvajamo neko dejavnost, in nato ovrednotiti užitek, ki smo ga ob tem občutili. Vedeti pa je treba, da najbolje za pridobivanje novih moči ni poležavanje na kavču, temveč hoja. Ta pospešuje presnovo brez dodatnega stresa, saj se takrat spontano gibljemo s hitrostjo od štiri do pet kilometrov na uro, kar spodbuja delovanje srca, pospešuje krvni pretok, telesu dovaja kisik in ga ogreva.

Nasveti za dobrodejno telesno aktivnost

Ne pretiravajte: en termin športne vadbe na teden povsem zadostuje, če greste ob tem dvakrat na teden na sprehod.

Nikar se ne silite: zagotovite si dovolj velik izbor telesnih aktivnosti, da boste vadbo lahko prilagajali trenutnemu počutju.

Razvrstite si dejavnosti tako, da boste najnapornejše športe (skupinske športe, športe z loparjem, borilne športe) umestili v prvi del tedna, ko ste še vedno spočiti od konca tedna. Preostali del tedna pa raje prihranite za manj naporne športe, pri ka­terih lahko sledite lastnemu ritmu (raztezne vaje, pilates, taj či, vadba na žogi).

Intenzivnejših športnih aktivnosti se raje lotite v prvi polovici dneva, po kosilu ali zvečer pa se odločajte za zmernejšo dejavnost. Šport po 20. uri na organizem deluje poživljajoče, tako da se boste po tako pozni vadbi težje sprostili in zaspali.

Zvezdnice premagujejo utrujenost

Čeprav se nam zdi, da imajo prekrasno življenje, so slavne osebe tiste z velikim tve­ganjem kronične preutrujenosti, saj živijo hitro, velikokrat menjajo časovne pasove in so pod velikim pritiskom, saj so nenehno pod budnim očesom medijev. Zanimalo nas je, kako premagujejo utrujenost, ostajajo sveže in polne energije.

Madonna

Zelo dobro ve, kako pomembna sta počitek in skrb za telo in duha. Joga, kabala, pilates, tek in še bi lahko naštevali.

Heidi Klum

Vso žarečo Heidi in Seala lahko občudujemo v najnovejšem oglasu za Volkswagnov tiguan. Zelo zaposlena poslovna ženska svoje ime dobro prodaja in dela ji nikakor ne primanjkuje. Sprostitev najde v druženju s svojo družino in zabavi s prijatelji.

Cameron Diaz

Tudi Cameron vzdržuje raven energije s telesno vadbo, kot nekdanji model pa se dobro zaveda tudi pomembnosti lepotilnega spanca.

Prevedla Alenka Koželj

Fotografije Camilla Akrans In Rexfeatures

ELLE April 2008

Najbolj brano