Na Fashion Weeku Aquafresh tudi 80 študentov NTF-ja

Na vrhu fakultete, v šivalnici študentov oblikovanja tekstilij in oblačil v Ljubljani, že potekajo intenzivne priprave za nove kolekcije na temo trajnosti, ki jih bodo predstavili na tednu mode Fashion Week Aquafresh (14.-16. 4.). Sodelovali bodo vsi letniki dodiplomskega in podiplomskega študija ter diplomanti in magistrati, skupaj torej okoli 80 študentov.

Na Fashion Weeku Aquafresh tudi 80 študentov NTF-ja - Foto: osebni arhiv

Njihove sveže in ustvarjalne rešitve govorijo o spremembah, ki nastajajo z malimi potezami, z drobnimi, skoraj neopaznimi koraki, ki - če jih združimo - lahko postanejo sila, ki spreminja razmišljanje, zavest in delovanje skupnosti.

Zaključna modna revija študentov

Bo s tokratno temo poskušala ozaveščati publiko o pomembnosti in nujnosti vključevanja trajnostnih principov v modo. Inovativnost v materialih, ekološki principi in etična načela zarisujejo drugačno podobo mode.

Izziv je toliko večji, saj združujejo dve kontrastni izhodišči - modo, ki je prepogosto obravnavana kot trivialen izdelek in ki se nenehno spreminja, ter trajnost, ki vzpostavlja povsem drugačne vrednote in načela.

Priprave

Skozi proces raziskovanja bodo s pomočjo sodobnih tehnologij, materialov in konceptov predstavili inovativne trajnostne rešitve. Na podlagi predavanj se študentje poglabljajo v raziskovanja trajnostnih metod in konceptov.

V kolekcijah bodo vključeni principi recikliranja, preoblikovanja, ponovne uporabe, oblikovanja brez odpadkov z oziroma na materialno in socialno trajnost. Prav tako bo velik poudarek namenjen procesu nastajanja oblačil in tudi razmisleku o njihovi življenjski dobi.

Celostno zasnovan projekt

Se navezuje na trajnostno modo in se je začel s predavanji, na katerih so sprva sodelovali mentorji z Oddelka za tekstilstvo, pozneje pa so gostili različne zunanje predavatelje, ki delujejo tako v Sloveniji kot v tujini na različnih področjih vizualnih disciplin, pa tudi na drugih področij, ki se navezujejo na trajnost.

Svoj čas, znanje in izkušnje so jim namenili Iztok Janežič, strokovnjak na področju pridelave in predelava hrane, Nara Petrovič, pobudnica in zagovornica ekoloških naselij, oblikovalka Mateja Benedetti, ki je predstavila ekološko blagovno modno znamko Terra Urbana, Katja Burger, ki je izpostavila družbeno odgovorno oblikovanje in socialni projekt Razkrite Roke.

V nadaljevanju je psihologinja Eva Perčič, ki preučuje trajnostno in odgovorno potrošnjo, predstavila, kako lahko mladi modni oblikovalci uporabljajo principe novih ekonomskih modelov pri snovanju konceptov in produkciji svojih tržnih znamk.

Miha Klinar, soustanovitelj Gigodesigna, je govoril o vključevanju trajnostnih dejavnikov v oblikovalske projekte in vlogi oblikovalcev v današnjem času. V torek, 1. 4., pa bodo gostili priznano modno oblikovalko Natašo Čagalj, ki bo spregovorila o modni industriji in trajnosti.

Perpetuum

Je latinska sopomenka za trajnost, ki združuje predavanja, delavnice, zbiranje starih oblačil, izmenjavo oblačil in druge aktivnosti na temo trajnostnega modnega oblikovanja.

Najpomembnejši del pa so projekti študentov, v katerih izražajo alternative, ki jih vidijo v modi. V kolekcije oblačil, modne dodatke in tekstilije so vtkali lastna razmišljanja o novih, do okolja prijaznih metodah in konceptih, o inovativnih tehnikah in tehnologijah, o etičnosti in odgovornosti.

Oddelek za tekstilstvo

Na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil, s svojim delom in usmeritvijo pušča viden pečat v domačem modnem prostoru.

Še posebej velja izpostaviti številne zavidljive rezultate zadnjih nekaj let, ki dokazujejo kvaliteto študijskega programa, ki izpostavlja sodobne modne tokove, tehnološke inovacije in aktualna družbena dogajanja.

Študente spodbujajo k razvijanju lastne oblikovalske identitete skozi tekstil, grafiko in oblačila, ki je nujna za prodor na lokalni in tuji trg.

Uspešnost študijskega programa potrjujejo nagrada za vizualno ustvarjalnost - Trend, ki jo je Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil prejela 2010, ter številne nagrade in drugi odmevni dosežki študentov.

Najbolj brano