Vrtiček na mojem balkonu

Potrebujete ideje, s katerimi bi na svojem balkonu pričarali poletno podeželje? Na njem lahko poleg zelišč vzgojite še marsikaj drugega.

Vrtiček na mojem balkonu - Foto: Fotografija Tomo Brejc

1. Upoštevajte količino sončne svetlobe. Sadje in zelenjava potrebujeta za dobro rast veliko svetlobe in toplote.
2. Za začetek vam predlagamo sadike. Rezultat: 100-odstotni uspeh.
3. Kupite prst, primerno za balkone, ki ji ni treba dodajati ničesar razen malo glinoporja, da voda ne bi zastajala.
4. Lončki morajo imeti preluknjano dno. Če ga nimajo, tri luknje izvrtajte sami.
5. Izogibajte se majhnim lončkom. Ustrezna velikost korita: 50 x 50 cm. Vanj lahko zasadimo dve sadiki paradižnika češnjevca, tri solate in eno zelišče.
6. Posadite redkvice, paradižnike češnjevce, maline, ribez in jagode, od katerih vam bo vsaka rastlina dala pest plodov na teden. Izberite takšne, ki večkrat obrodijo in vam dajejo sadeže od junija do oktobra.
7. Pogoljufajte in si omislite pritlikavo sadno drevo. Ta drevesa ostanejo majhna, obrodijo pa velike sadeže (pritlikava jablana, breskev, češnja …).
8. Ozračje napolnite z vonjem po citrusih. Izbirajte med zelenimi in rumenimi, odločite se za kumkvat ali pomarančevec. Njihovi cvetovi so ljubki, za rast pa ne potrebujejo veliko.
9. Sadite vzpenjavke in se odločite za maj­hne sadeže in zelenjavne plodove, na primer za vzpenjavko male kumare ali pritlikavi kivi Issai, katerega veje pritrdimo kar na zid. Všeč vam bodo tudi rastline z užitnimi cvetovi, kot so kapucinke, s katerimi boste lahko okrasili krožnike in boste v zadnjem koraku s trendi kulinarike.
10. Enkrat na teden zemljo okopljite. To je nujno potrebno, da se ne natlači in ne zaduši korenin, pa tudi zato, ker je treba odstraniti plevel.

Najbolj brano