Kako začeti z zbiranjem umetnin?

Morda se zbiranje umetnin sliši zastrašujoče in drago, a tudi sami lahko ustvarite svojo zbirko, če se na primer odpoveste eni kavi na dan.

Kako začeti z zbiranjem umetnin? - Foto: profimedia

Postavite proračun

Odločite se, da boste v enem letu za umetnine namenili 500 evrov, ne glede na to, ali boste vse porabili za en dražji kos ali za več cenejših. Presenečeni boste, kako hitro boste nabrali kolekcijo.

Prvi koraki

Začnite z jedkanicami ali printi omejenih izdaj; dela na papirju so cenovno dostopnejša kot tista na platnu ali skulpture, saj je treba vanje vložiti manj ur dela.

Zaupajte instinktu

Najdite umetnino, ki vas takoj pritegne; pustite se voditi srcu, ne glavi. Vi boste tisti, ki bo izbrani kos gledal prav vsak dan.

Osredotočite se

Omejite svojo izbiro na mlade avtorje ali slog, tako boste umetniško industrijo hitreje spoznali in kmalu postali strokovnjak za nastajajoča imena in razumne cene.

Raziščite podzemlje

Diplomske razstave, odprtja lokalnih galerij in umetniški festivali so najboljši kraji, kjer boste našli dostopne kose še neodkritih lokalnih umetnikov.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri