Strokovnjakinja deli vrhunski trik: tako v otroški sobi preprečiti, da bi igrače ležale vsepovsod

To so iznajdljivi načini za vzdrževanje redu - celo v sobi za najmlajše (in malo starejše). 

Dekor, 1. 2. 2022
Strokovnjakinja deli vrhunski trik: tako v otroški sobi preprečiti, da bi igrače ležale vsepovsod - Foto: Profimedia

Pri pogosto zastavljenem vprašanju, kako sploh načrtovati in organizirati otroško sobo, da bo ta kar najbolj praktična za otroke, je potrebno upoštevati številne dejavnike.

Predvsem je priporočljivo pomisliti na prihranjen čas, da lahko zlahka dostopajo do vsega, kar potrebujejo – naj bodo to knjige ali najljubše igrače. Pametne ideje za otroške sobe lahko celo povečujejo njihovo neodvisnost in občutek odgovornosti. In ne samo to – študije celo kažejo, da ko je otrokovo okolje umirjeno in organizirano, le-to pomaga, da tudi otrok postane takšen.

Organiziranje otroške sobe pa ni nujno zapleteno, pravi notranja oblikovalka Caroline Milns, ustanoviteljica nagrajenega arhitekturnega britanskega biroja Zulufish: "Otroško sobo je dobro razdeliti na štiri dele: prostor za spanje, shranjevanje, študij in igro."

Preberite 7 trikov, kako prostor izkoristiti do potankosti ter ga ohraniti urejenega:

1. Maksimizirajte prostor za shranjevanje

"Več kot je rešitev za shranjevanje, bolj urejena bo soba," pravi Caroline. Izkoristiti je potrebno vse kotičke – prelevite jih lahko v skrite omare, predale in police. "Predali so boljši za organizacijo kot police, saj jih lahko potegnemo ven in si ogledamo vse, kar shranjujejo. Prav tako so plitki predali boljši od globokih, saj omogočajo otroku, da hitro najdejo svoje stvari."

2. Lično urejene knjižne police

Koristna metoda, ki jo je mogoče uporabiti, so tudi police v bližini postelje, ki lahko služijo tako knjigam kot tudi igračam. "Knjižne police na različnih višinah, tudi tako nizkih, da lahko nanje mlajši otroci zlagajo knjige, so izredno uporabne," pravi Caroline. "Mlajši tako hitro prepoznajo tiste, ki jih želijo brati."

3. Obesite najljubše predmete

Stene lahko vedno uporabite kot rešitev za vertikalno shranjevanje predmetov. "Poskrbite, da bo dovolj prostora za obešanje, za police in predale, ki niso pregloboki, da bi se v njih izgubili predmeti," priporoča Caroline.

4. Uporabite stopnišče za shranjevanje

Majhni in nerodni kotički ne smejo biti ovira na poti do organizirane otroške sobice. Razmišljajte ustvarjalno: "Če imate srečo, da imate podstrešni prostor nad otroško spalnico, razmislite o uporabi prostora za ustvarjanje medetažnega nivoja, v katerem lahko postavite ločen prostor, namenjen študiju. Tudi shranjevanje v stopnicah je dober nasvet, ko gre za izkoriščanje čim več prostih centimetrov."

Čeprav so garderobne omare ključnega pomena za urejenost otroške sobe, ne pomeni, da morajo biti dolgočasne.

5. Ustvarite študijski kotiček

Idealna za uporabo v najstniški sobi je vgradna miza. Ustvarjanje umirjenega učnega prostora, v katerem lahko otroci delajo domačo nalogo, bo povečalo samodisciplino in pomagalo pri uspešnem učenju. "Vedno je pomembno ločiti delovni in igralni prostor," je prepričana Caroline. "Predvsem v obdobju odraščanja, ko učenje postaja pomembnejše in pogostejše."

6. Gradite navzgor

Pogradi niso novopečena ideja, vendar so se v trend ponovno vrnili v zadnjih letih, saj omogočajo dobro izkoriščen prostor. "Pogradi so ravno zaradi varčevanja prostora ponovno priljubljeni, saj nudijo dodatno ležišče in skupno sobo za sorojence. Pogradi, ki imajo spodaj pisalno mizo, raje kot še eno posteljo, so tudi odlična opcija."

7. Naj bo preprosto!

Naj bodo dizajn pohištva in njegove barve nevtralne, saj se bo le tako lahko sproti prilagajal odraščanju otrok.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: S temi preprostimi triki lahko tudi vaša garderobna omara izgleda točno tako kot od Carrie Bradshaw (in mi končno vemo, s katerimi)

Priporočamo tudi: Uau! To je Ikeina najbolj revolucionarna kolekcija doslej (kmalu prihaja v Slovenijo!) + izdelka, ki ju boste želeli imeti

Najbolj brano