Posteljnino ste do zdaj zagotovo prali narobe - s tem trikom bo spet dišeča (vse za boljši spanec)

Če boste uporabili ta domač recept, boste bolje spali, posteljnina pa bo še dolgo ostala čista.

Dekor, 8. 2. 2022
Posteljnino ste do zdaj zagotovo prali narobe - s tem trikom bo spet dišeča (vse za boljši spanec) - Foto: Profimedia

Ne glede na to, ali je iz bombaža, svile, lanu ali celo trajnostnega bambusa, bo znanje pravilnega pranja posteljnine zagotovilo, da bo skok pod njo eden najbolj nagrajujočih užitkov. Medtem ko lahko večino materialov peremo z navadnim programom, si je vredno vzeti nekaj trenutkov, da spoznate najboljši program pranja in nastavitev toplote za vsak material.

Upoštevajte naslednje 3 nasvete, da boste svojo kvalitetno posteljnino vrnili v prvovrstno stanje:

1. Pred pranjem pripravite domači zvarek

Pred pranjem rjuhe preverite glede trdovratnih madežev, saj se je le-teh priporočljivo lotiti nemudoma. V borbi z njimi si lahko pomagate z domačim receptom: vodo in sodo bikarbono zmešajte v gosto pasto in jo naneste na navlažen umazan predel. Pustite, da se posuši, nato odstranite pasto in rjuho vstavite v pralni stroj.

2. Dodajte naravni sok, ki bo poskrbel za svežino

Količina detergenta, ki ga dodate, je odvisna od količine rjuh v pralnem stroju. Biološki detergenti vsebujejo encime, ki razgrajujejo umazanijo in pomagajo odstranjevati madeže. Za rahlo umazane ali razbarvane rjuhe obstaja še en odličen trik: rjuham dodajte približno 50 mililitrov limoninega soka, ki bo poskrbel, da bodo po pranju svetlejše in bolj sveže. 

ELLE TRIK: Pri pranju preskočite mehčalec, saj lahko ta zmanjša kvaliteto naravnih vlaken in oslabi tkanino.

3. Izognite se kombinacijam, ki uničujejo kvaliteto materiala

Za pralni stroj je pomembno, da ga pri pranju ne obremenjujete s količino perila - če z dlanjo ne morete seči v boben z rjuhami, to pomeni, da je prepoln in se materiali posledično ne bodo dobro oprali. Če je le mogoče, rjuhe perite na najvišji temperaturi in posebej, brez drugih oblačil, ki bi jih lahko obarvala. Izognite se tudi pranju v kombinaciji z brisačami, saj se razlikujejo po teksturi in lahko poškodujejo posteljno tkanino.

ELLE TRIK: Še posebej se izogibajte mešanju rjuh z oblačili na zadrgo, saj so te lahko škodljive za občutljivejše materiale.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: S tem trikom boste v nekaj minutah odstranili rumene madeže znoja iz oblačil (preverjeno deluje)

Priporočamo tudi: Če boste doma imeli to rastlino, vam bo prinašala srečo in denar

Najbolj brano