PCOS se da obvladati: Z inovativno celostno obravnava sindroma policističnih jajčnikov v Diagnostičnem centru Strah – PCOS kliniki

Zadnja leta so bila posvečena študiju PCOS. Razlog za to so sedanja generacija deklet, ki v večini primerov hormonsko zdravljenje - kontracepcijske tablete odklanjajo. Iščejo nove možnosti, predvsem celostno obravnavo. Dovolj jim je, da jim ne verjamemo. Želijo tako vrsto terapije, ki jo bodo jemale. Več je sedečega načina življenja, slabe hrane, zaskrbljenosti, duševnih težav. 

PCOS se da obvladati: Z inovativno celostno obravnava sindroma policističnih jajčnikov v Diagnostičnem centru Strah – PCOS kliniki - Foto: Profimedia

Inovativna celostna obravnava sindroma policističnih jajčnikov v Diagnostičnem centru Strah – PCOS kliniki

Primarij dr. Darija Strah je v messecu sindroma policističnih jajčnikov za Elle spregovorila o tej pomembni temi in pripravila vodnik po vseh informacijah, ki ga ob obisku njene klinike preda ženski s sindromom policističnih jajčnikov.

Primarij Darija Mateja Strah
dr. medicine, specialistka ginekologije in porodništva
Prim. Darija Mateja Strah je vodja Diagnostične centra strah. Z ginekologijo in porodništvom se je aktivno srečala že v času študija na MF, saj je bila izbrana za usmerjeno študentko za ginekologijo za seznanjanje dela v porodni sobi. Od takrat je na svoji strokovni poti sledila omenjeno področje. Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravljala na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na Kings College Hospital School v Londonu. Dvajset let dela na področju ginekologije in porodništva, nenehno izobraževanju doma in v tujini ter odločitev za delo na drugačen način je oblikovalo nastanek samoplačniške zasebne ginekološke dejavnosti Diagnostičnega centra Strah. Odločila se je, da zapusti javni sistem, saj je v njej dozorela želja, da se v celoti posveti ženski, z njimi poklepeta, si za njih vzame čas in celostno poskrbi za njihovo zdravje. V času delovanja v javnem sistemu je ugotovila, da zaradi načina dela v javnem sektorju, časa za pacientko praktično ni in je lastno delo tako ne osrečuje, zadovoljne pa niso niti pacientke. Želela si je vzpostaviti mirno intimno okolje, kjer bo ženska varna, slišana, natančno pregledana in obdana z novim upanjem za svoje ginekološko zdravje v vseh starostnih obdobjih ali zdravje ploda v času nosečnosti.

Inovativni program celostne obravnave zdravljenja

S skupino strokovnjakov smo oblikovali program celostne obravnave. Pomemben je integrativen pristop, to pomeni povezovanje različnih strokovnjakov, ki vsak na svojem področju strokovno pomagajo posameznici. Samoplačniški program je zasnovan na šest ali dvanajstmesečnem spremljanju z namenom obvladovanja PCOS, spreminjanja življenjskega sloga in slabih navad, učenja pravilne prehrane in gibanja. Dokazano je, da mora biti bolnica pod nadzorom vsaj eno leto, da rezultati zdravljenja lahko postanejo trajni. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diagnostični center Strah PCOS (@pcosklinika_dcstrah)

Vsebina:

  • vse potrebne zdravniške obravnave,
  • vse potrebne laboratorijske preiskave,
  • zdravljenje hormonskega neravnovesja, menstrualnih motenj, neplodnosti, poraščenosti,
  • klinični dietetik bo strokovno sestavil individualne jedilnike in vodil hujšanje vsake posameznice pri ženskah s presnovim fenotipom PCOS glede na temeljni vzrok bolezni, 
  • psihiater bo pomagal opolnomočiti in naučiti vsako, da si zna pomagati med in po končani obravnavi, 
  • dermatološka in estetska obravnava prekomerne poraščenosti in zdravljenje aken,
  • kineziološko obravnava in sestava individualnega programa pravilnega telesnega gibanja,
  • vodena individualna telesna ali skupinska dejavnost in/ali druge vodene oblike primernega gibanja, primernega za ženske s PCOS. 

Vodilo Diagnostičnega centra Strah je: "Razumemo vaše počutje, verjamemo vam, jemljemo vas resno, spoštujemo vaše odločitve glede različnih načinov zdravljenja. S skupnim sodelovanjem vseh strokovnjakov in vami zmoremo PCOS obvladati."

Zdravila, naravne sestavine, vitamini, minerali in z raziskavami podprta prehranska dopolnila

Ko spregovorimo o PCOS, se pojavi strah mnogih, da bodo ali že imajo težave z zanositvijo ali pa nikakor ne morejo shujšati, prav z nobeno dieto ne zmorejo zmanjšati telesne teže. Za uspešno izgubo teže, obvladovanje poraščenosti, psihičnih težav, kroničnega stresa, ob motnjah menstruacije se lahko odločimo za medikamentozni ali nemedikamenozni način za izboljšanje stanja. Dodatno pomagajo aktiven način življenja in prehrana, oboje prilagojeno posameznici glede na temeljni vzrok bolezni. Pri ženski z zelo povečano telesno težo se dodatno prepustimo specialistu klinične prehrane, ki bo z individualnim pristopom hujšanja uspešno vplival na trajno izgubo kilogramov. 

Poleg zdravil so kot podporna pomoč prepoznani z raziskavami podprta prava prehranska dopolnila, določeni vitamini, minerali ter druge sestavine. 

Mio-inozitol je zelo pomembno prehransko dopolnilo. Aktivira encime za metabolizem glukoze in znižuje povišan inzulin v krvi, izboljšuje inzulinsko rezistenco. Pospešuje prehod glukoze v celice, vpliva na rast in obnovo živčevja, kosti, zarodnih celic in hormone. Dobrohotno  vpliva  na izločanje inzulina, hormonov ščitnice in jajčnikov. Bolnice ga rade uživajo, saj zboljša počutje in jim omogoči bolj kvalitetno življenje. V kombinaciji z D-kiro-inozitolom se večajo možnosti za zanositev.

Disbioza črevesja ter prehrana pri PCOS 

Pomemben del za uspeh in vzdrževanje izboljšanja PCOS predstavlja pravilna prehrana. 

Prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob je škodljiva, živila z nizkim GI so varovalna. Izogibajmo se trans-maščobam. Pomembne so kratkoverižne maščobne kisline, saj imajo ženske s PCOS porušeno mikrobiozo črevesja – disbiozo. Do porušenja pride, ko se v črevesni mikrobioti zmanjša število koristnih in poveča številko škodljivih bakterij ter njihova sestava. Črevesna mikrobiota je sestavljena iz 10 trilijonov mikrobov, ki živijo v našem prebavnem sistemu. Izločajo tudi hormone, kot je npr. serotonin in druge. Če je črevesje zdravo, ugodno vpliva na zdrav imunski odgovor, saj nas brani pred vdorom škodljivih mikroorganizmov preko stene črevesja. Ko se poruši, lahko privede do sindroma prepustnega črevesja z vsemi posledicami. V prehrano lahko uvedemo prehranska dopolnila za zdravo črevo, ki vplivajo na rast koristnih bakterij. 

Prehrana

Priporoča se vsakodnevno uživanje stročnic, oreškov, polnovrednih žit. Sveža, nepredelana hrana, bogata z vlakninami in zdravimi maščobami nasiti za dlje časa. Košček črne čokolade z vsebnostjo 80% kakava ublaži napade lakote in željo po sladkem. V prehrano dodajamo glede na izvide krvi vitamin D3 ali B12, magnezij, veliko sveže zelenjave, nekaj sadja, najbolje jagodičevja ter čaj poprove mete. Odsvetuje se uživanje mastne, zamrznjene ali predelane hrane, saj se izgubi predvsem dragoceni mio-inozitol. Z individualnim pristopom hujšanja ter rednega tedenskega gibanja lahko ob pravih hranilih uspešno vplivamo na trajno izgubo kilogramov. 

Cilj in uspeh

Pot do izboljšanja PCOS brez lastne volje, rednega gibanja, zdravih življenjskih navad, psihološke in strokovne podpore zdravnikov in drugih strokovnjakov celostne obravnave je težka. Velikokrat nemogoča. Zato je osveščanje o vseh tegobah bolnic s PCOS izjemno pomembno, najbolj pa čimprejšnja postavitev diagnoze ter pravočasen začetek zdravljenja.  

Še več o sindromu policističnih jajčnikov izveste TUKAJ.
Na pregled v Diagnostični center Srah se lahko naročite TUKAJ.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sindrom policističnih jajčnikov: Od simptomov do preiskav in postavitev diagnoze