Pokrovitelj projekta:

5 načinov, kako tudi v zrelih letih uživati v posteljnih radostih

Če ste že dosegle mejnik v svojem življenju, ko upade estrogen in vam je z njim morda upadel tudi libido, se nikar ne predajte občutkom, da je ''vsega konec'', ko govorimo o posteljnih užitkih. Menopavza je tu, a to ne pomeni, da vajin seks ne more biti naravnost čudovit. Upoštevajte le teh 5 nasvetov.

Promocijsko sporočilo, 4. 11. 2022
5 načinov, kako tudi v zrelih letih uživati v posteljnih radostih - Foto: Cicatridina, PROFIMEDIA

Odkrit pogovor s partnerjem

Morda se sliši klišejsko, a verjemite, če boste partnerju odkrito zaupale svoje občutke, strahove in negotovosti, bo med vama v trenutku stekla popolnoma drugačna kemija. Če se vam zdi, da čutite manj poželenja, a to ni povezano z njim, temveč z vami, mu to povejte. Če se počutite neprivlačne, prav tako. Morda bo težko izustiti tako intimno resnico, a po tem boste končno lahko sproščeni. Že samo njegov objem in občutek sprejetosti pa sta lahko prava afrodiziaka, ki vaju popeljeta med rjuhe.

Poskrbite za urejenost

Ne glede na to, kako se počutite, veliko bolje se boste počutili, če se boste uredili. Privlačnost bo kar sama od sebe spet zlezla v vas, če si boste uredili nohte, odstranili dlake, oblekli seksi perilo, se odišavili ... Skoraj težko je verjeti, kako močan vpliv ima lastna urejenost oziroma dobro počutje v svoji koži na uspešnost spolnega odnosa.

Erotična predpriprava

Na večer, ko bi se radi ljubili s svojim partnerjem, a za to potrebujete malce spodbude, poslušajte glasbo, katere note vas bodo zapeljevale, oblecite se v tisto, v čemer se počutite najbolj seksi, pridušite svetlobo, morda prižgete celo sveče, popijete kozarec vina ... Skupaj si lahko seveda ogledata tudi kak erotični film.

Daljša predigra

Predigra je morda prav tista odločilna, da se v vas ponovno prižge strast. Med pogovorom s partnerjem je pomembno, da mu to tudi omenite. Naj si vzame čas in vas čim dlje ljubkuje, masira, se igra z vami na vse mogoče načine. 

Učinkovito vlaženje nožnice

Menopavza običajno prinaša s seboj tudi suho nožnico. Zaradi upada spolnih hormonov, zlasti estrogena, se pri številnih ženskah že v obdobju pred menopavzo pojavi t. i. vulvovaginalna atrofija. Sluznica v nožnici postane tanka, bleda, manj prekrvljena in manj vlažna. Medcelični prostor vsebuje vse manjšo količino kislih mukopolisaharidov in hialuronske kisline, ki sicer (v rodnem obdobju) vzdržujejo vlažnost nožnice.

Tako se lahko soočate z bolečino in neprijetnimi občutki pri spolnih odnosih, kar vas seveda tudi odvrača od njih. Proti tej težavi so vam na voljo lubrikanti in vlažilna vaginalna sredstva. Učinkovita vlažilna vaginalna sredstva pogosto vsebujejo hialuronsko kislino.

Izdelke s hialuronsko kislino za vaginalno uporabo, kot so na primer Cicatridina ovule, ki ne vsebujejo hormonov, najdete tudi v lekarnah in specializiranih prodajalnah v Sloveniji. Ob bolj izraženih težavah s suhostjo nožnice je priporočljiva 10- do 20-dnevna terapija z ovulami Cicatridina. Za vzdrževanje stanja pogosto zadostuje uporaba ovul 2-krat tedensko. Za obnovo in vlaženje sluznice zunanjega spolovila pa je na voljo Cicatridina v obliki mazila. Oba izdelka sta primerna tudi za dolgotrajno uporabo.