Sindrom policističnih jajčnikov: Od simptomov do preiskav in postavitev diagnoze

Sindrom policističnih ovarijev (jajčnikov), s kratico PCOS je najbolj pogosta motnja pri ženskah, ki povzroča hudo hormonsko neravnovesje, motnje menstruacije, neplodnost, poraščenost, presnovne motnje z debelostjo in psihične težave. V razvitih državah je prizadetih več kot 10% žensk med 20. in 50. letom, v Sloveniji jih je okoli 30 000. PCOS negativno vpliva na celotno žensko zdravje in njene hormone v vsem obdobju do nastopa menopavze. Začne se razvijati že kmalu po nastopu menstruacije. Vzrokov za nastanek je več, običajno v povezavi genetike in okolja. 

Sindrom policističnih jajčnikov: Od simptomov do preiskav in postavitev diagnoze - Foto: Profimedia

Inovativna celostna obravnava sindroma policističnih jajčnikov v Diagnostičnem centru Strah – PCOS kliniki

Primarij dr. Darija Strah je v messecu sindroma policističnih jajčnikov za Elle spregovorila o tej pomembni temi in pripravila vodnik po vseh informacijah, ki ga ob obisku njene klinike preda ženski s sindromom policističnih jajčnikov.

Primarij Darija Mateja Strah
dr. medicine, specialistka ginekologije in porodništva
Prim. Darija Mateja Strah je vodja Diagnostične centra strah. Z ginekologijo in porodništvom se je aktivno srečala že v času študija na MF, saj je bila izbrana za usmerjeno študentko za ginekologijo za seznanjanje dela v porodni sobi. Od takrat je na svoji strokovni poti sledila omenjeno področje. Specializacijo iz ginekologije in porodništva je opravljala na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na Kings College Hospital School v Londonu. Dvajset let dela na področju ginekologije in porodništva, nenehno izobraževanju doma in v tujini ter odločitev za delo na drugačen način je oblikovalo nastanek samoplačniške zasebne ginekološke dejavnosti Diagnostičnega centra Strah. Odločila se je, da zapusti javni sistem, saj je v njej dozorela želja, da se v celoti posveti ženski, z njimi poklepeta, si za njih vzame čas in celostno poskrbi za njihovo zdravje. V času delovanja v javnem sistemu je ugotovila, da zaradi načina dela v javnem sektorju, časa za pacientko praktično ni in je lastno delo tako ne osrečuje, zadovoljne pa niso niti pacientke. Želela si je vzpostaviti mirno intimno okolje, kjer bo ženska varna, slišana, natančno pregledana in obdana z novim upanjem za svoje ginekološko zdravje v vseh starostnih obdobjih ali zdravje ploda v času nosečnosti.

Ženske seveda obiščejo zdravnike, a po potrjeni diagnozi se dostikrat vračajo z zdravili, ki jih ne želijo jemati ali pa čutijo stranske učinke, zaradi katerih jemanje prekinejo. Mlajše nočejo več jemati hormonov, ki se v pri ginekologih v obliki kontracepcijskih tabletk predpisujejo z namenom zdravljenja. Pomoč iščejo na spletu. A na družbenih omrežjih se pojavlja veliko "strokovnjakov", ki obljubljajo rešitve brez pravega znanja. Diagnozo postavljajo kar z vprašalniki in obljubljajo čudežno izboljšanje. Pri svojih dejanjih seveda niso odgovorni nikomur, saj niso zdravniki. 

Edino, kar pomaga obvladati težave, je program celostne obravnave PCOS s skupino strokovnjakov.

Različni tipi PCOS bolnic

Ločimo več tipov bolnic. Imenujemo jih fenotip A, B C in D. 

Ženske s fenotipom A in B imajo tipične znake PCOS, pravimo jim tudi presnovni fenotip. Te ženske so resno ogrožene: v ospredju je debelost s prizadetostjo celega telesa, povečanimi moškimi hormoni, motnjami menstruacije. So neplodne, poraščene, imajo akne, mnoge so anksiozne in depresivne. Takih je približno 80% vseh. Če jih ne diagnosticiramo zelo zgodaj, se PCOS razvije v celoti.

Ženske s fenotipom C in D so na videz povsem drugačne, običajno z normalno telesno težo ter kožo z malo ali nič aken in normalno ali blago poraščenostjo. Prisotne pa so motnje menstruacije in zanositve ter pri eni tretjini tudi presnova, saj imajo tudi one lahko inzulinsko rezistenco. Angleški izraz zanje je “lean type PCO”. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diagnostični center Strah PCOS (@pcosklinika_dcstrah)

Glavni vzroki (root causes) za PCOS

Tako okolje kot dednost vplivata na nastanek PCOS. V posameznih družinah opažamo enake znake pri ženskah v vseh generacijah. A vpliv okolja in sloga življenja, v katerem živijo, povzročita nastanek PCOS.

Poleg genetskega vzroka so najpomembnejši vzročni dejavniki:

  • inzulinska rezistenca, 
  • kronično vnetje, 
  • nepravilno delovanje drugih žlez, npr. nadledvične žleze. 

Najpogostejši vzrok za nepravilno delovanje jajčnikov je inzulinska rezistenca. Povišan inzulin sproži povečano nastajanje testosterona v jajčnikih, prisotna je motnja pretvorbe v estrogen in progesteron. Posledično v telesu prevladujejo moški hormoni, ki s sabo prinašajo vse neželene vplive, obeh ženskih hormonov pa je premalo, da bi lahko ustvarila pravilen menstrualni cikel. 

Dolgotrajno vnetje v maščevju se razvije pri debelosti. Je posledica vseživljenjskega napačnega prehranjevanja s predelano, ocvrto in visoko kalorično hrano ter neaktivnega življenjskega sloga – sedečega življenja. Drugi možni vzroki za vnetje so lahko alergija na gluten, vplivi toksinov, hormonskih motilcev iz okolja. Vnetje vpliva na nepravilno izločanje hormonov kot so grelin, leptin, inzulin ter nepravilno regulira apetit.

Nadledvična žleza je drugi organ, kjer nastajajo razni hormoni, od kortizola do moških spolnih hormonov. Lahko je prizadeta zaradi kroničnega stresa ali bolezni. Ko v krvi odkrijemo povišane moške hormone, značilne za nadledvično žlezo, moramo najprej izključiti druge bolezni, ki so lahko PCOS podobne. Za hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi nadledvičnice, je lahko kriva npr. neklasična kongenitalna hiperplazija. Lahko pa so v ozadju le pretirana zaskrbljenost, kronični stres in pomanjkanje spanja, ki vodijo v spremenjeno izločanje hormonov.   

Kaj je inzulinska rezistenca in kakšni so znaki?

Vedno, ko nekaj pojemo, se prebavljena hrana v obliki glukoze - sladkorja absorbira preko črevesja v kri z namenom, da se porabi v mišicah, možganih in drugih organih. Za prehod glukoze v mišične celice potrebujemo vstopno mesto v celični steni– receptor ter hormon inzulin, ki se sprošča iz trebušne slinavke, ko zazna glukozo v krvi. Receptorji za inzulin v mišičnih in drugih celicah žensk s PCOS ne reagirajo na povečano glukozo (rezistenca). Tako hrana-glukoza v celice ne pride. Ne more se porabiti ravno v organih, ki jo potrebujejo. V krvi ostane ves čas povišana, ravno tako tudi inzulin. 

Zato se začne neporabljena hrana kopičiti v telesu v obliki maščobe. Telesna teža začne naraščati. Poveča se maščevje na in v trebuhu ter okoli notranjih organov, razvija se tako imenovana centralna debelost. Bolnice se zelo zredijo, teža več kot 100 kilogramov ni izjema. Zaradi stalno povišanega inzulina imajo ženske napade lakote, željo po sladkem, slabše kontrolirajo apetit. Pri kroničnem poteku PCOS nastane pred diabetes, ki vodi v sladkorno bolezen tipa 2, mašobe v krvi so povišane, nastane visok pritisk. Vse to vodi v ogroženost s strani srca in ožilja, razvije se metabolni sindrom, debelost.

Zakaj moteno hormonsko neravnovesje?

Visok inzulin ima neposreden vpliv na delovanje jajčnikov. Povzroči, da se začne tvoriti preveč moških hormonov - androgenov. Tipični androgeni hormon je testosteron. Ta zavira pravilno tvorbo estrogena in progesterona. Tako nastane hudo hormonsko neravnovesje z moteno ali celo odsotno menstruacijo in neplodnostjo, poraščenostjo ter drugimi tipičnimi znaki PCOS.

Kakšni so tipični znaki PCOS?

Poleg centralne debelosti, napadov lakote, želje po sladkem, slabšega kontroliranja apetita, pri kroničnem poteku bolezni možnega razvoja sladkorne bolezni tipa 2, mašob v krvi, visokega pritiska je drugi tipičen znak bolezni moten menstrualni ciklus.

Menstruacije so zelo neredne, lahko se pojavijo le nekajkrat letno, stanje pripelje v resne motnje zanositve, neplodnost. Ženske zares premalo razumejo menstrualni cikel, tako zdrave kot nezdrave. Pravilna menstruacija je le tista, ki nastopi zaradi ovulacije, to pomeni, da je ženska s svojimi hormoni v ravnovesju. Letno jih mora biti več kot 10. Ogromno krvavitev pa je nepravilnih, običajno zaradi hormonskega neravnovesja. In ravno PCOS je hudo hormonsko neravnovesje. Govorimo o kronični anovulaciji - krvavitve brez ovulacij, ki so predpogoj, da ženska lahko naravno zanosi. Ženske s PCOS jih zmotno prepoznajo kot pravo menstruacijo. Vsaka, pa čeprav še tako neredna krvavitev jim je v tolažbo, saj si želijo zanositve. A zaradi povečanega testosterona in pomanjkanja progesterona zanositve ni. 

Ženske se ves čas počutijo napihnjene, imajo boleče dojke, PMS ter druge motnje razpoloženja. Navajajo bolečine v trebuhu ali križu ter slabosti. Večinoma imajo zamaščena jetra, ki slabše delujejo.

Povišan testosteron je kriv tudi za ostale tipične zunanje znake, kot so močna poraščenost (hirzutizem) v predelu brade in lic, po rokah, hrbtu, na prsih in po trebuhu. Še posebej mlada dekleta so zelo stigmatizirana. Marsikatera v torbici vedno nosi s seboj pinceto, da si na skrivaj spuli močne črne dlake na obrazu, ki se pojavijo vedno znova in znova.   

Lahko se pojavi izrazito izpadanje las v šopih, ki vodi v razvoj plešavosti po moškem tipu.

Koža je mastna in se hitro začne svetiti. Nastajo zmerne do hude akne, ki jih ne moremo nadzorovati samo z nego obraza, saj je vzrok hormonski. Po koži so vidne tudi temne pigmentacije – acantosis nigricans, ki so posledica kronične inzulinske rezistence ter številni drobni pecljati polipi.

Pogosti so glavoboli in migrene

Pojavljajo se nihanja v razpoloženju, napadi tesnobe, lahko se razvije depresija. Obstaja 5 krat večje tveganje, da razvijejo motnje hranjenja. 

Spanec je moten. Pojavljajo se nočne apneje, to pomeni kratka obdobja brez dihanja s slabšo prekrvavitvijo možganov, ki so lahko nevarna. Zato so kronično utrujene. Opisujejo slabšo koncentracijo, iniciativnost, fokusiranje, upočasnjenost mišljenja. Kot nekakšen “brain fog”. Težje študirajo, v službi so lahko manj storilne.

Samopodoba je nizka, zaradi povečane teže jih družba hitro obsodi, da so lene, da se ne gibajo dovolj, da jedo preveč. So stigmatizirane po krivici, saj niso prepoznane kot resne bolnice, ki bi se morale zdraviti. In ravno to miselnost bi bilo potrebno spremeniti, družbo osvestiti, kaj je PCOS. Podobno kot pri bolnicah z endometriozo in bolečinami, ki jih ženske občutijo ves čas, a se prepogosto srečajo z dejstvom, da jim ne verjamemo.

PCOS in nosečnost – je to nevarno?

V nosečnosti se lahko razvije nosečnostna sladkorna bolezen, pojavi se visok krvni pritisk z zatekanjem, več je prezgodnjih porodov. Nosečnice so premalo poučene o pravilnem življenjskem slogu – hitrem sprehodu 30 minut neposredno po kosilu in večerji, dodajanju posebnih prehranskih dopolnil (mio–inozitol) za boljši nadzor glukoze v krvi in insulinske rezistence ter seveda ustrezne prehrane brez enostavnih sladkorjev.

Fenotip C in D - tipični znaki

Ženske s fenotipom C in D se po zunanjih znakih ločijo od fenotipa A in B.

Praviloma imajo normalno telesno težo, lahko so celo zelo suhe, brez ali z blagimi aknami. Povečana poraščenost je prisotna v majhnem odstotku.

A a v dobri tretjini imajo kljub normalni telesni teži inzulinsko rezistenco z moteno presnovo glukoze. Bolezen povzroča zamaščena jetra pri vseh fenotipih. Kadar je prisotna inzulinska rezistenca, ki lahko pripelje do razvoja sladkorne bolezni, moramo zdraviti obe skupini bolnic ne glede na razlike.

Tudi pri PCO ženskah fenotipa C in D je izraženo hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi nepravilnega delovanja ali jajčnikov ali nadledvičnice. Slednja lahko izloča povišane androgene-moške hormone. Posledično so tudi tu moteni testosteron, estrogen, progesteron. Prisotne so motnje menstrualnega cikla in posledična neplodnost. Krvavitve so lahko odsotne, podaljšane, lahko so močne ali zelo blage. Ovulacij ni. Zdravljenje potrebujejo, da lahko pride do zanositve.

Tudi pri teh ženskah so pogosto prisotne duševne težave, ki jih zmotno pripisujemo banalnim vzrokom in se nanje ne oziramo. Glavoboli, migrene, izpadanje las, napenjanje, vse to so znaki, ki se pojavljajo pri vseh fenotipih. 

Preiskave za postavitev diagnoze

Potreben je obisk zdravnika. Anamneza, ginekološki pregled, ultrazvočna preiskava jajčnikov, krvne preiskave za določitev spolnih hormonov, stanja jeter, krvi, ledvic, presnove sladkorja in maščob, ščitnice in drugih žlez so preiskave za postavitev diagnoze.

Še več o sindromu policističnih jajčnikov izveste TUKAJ.
Na pregled v Diagnostični center Srah se lahko naročite TUKAJ.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: PCOS se da obvladati: Z inovativno celostno obravnava sindroma policističnih jajčnikov v Diagnostičnem centru Strah – PCOS kliniki