Ta najljubša zelenjava v sezoni viroz ima bogato hranilno sestavo, zato jo morate uživati vsak dan.
Vonj po pečeni rdeči papriki povezujemo z jesenjo, začetkom priprave na ozimnico ter slastnim in okusnim prigrizkom, malo pa je znano, kako močna je ta zelenjava in kako uporabna je pravzaprav lahko v vseh letnih časih.
Ker je bogata s številnimi hranilnimi snovmi, je poleg tega, da je okusna, prava zakladnica zdravja, saj lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatera zdravstvena stanja, seveda v okviru uravnotežene prehrane.
Ne spreglejte:
- Ponesrečeni videzi z rdeče preproge Critics Choice Awards 2024: Zvezda serije Pisarna obračala glave iz vseh napačnih razlogov
- Osupljiv videz Andie MacDowell v bleščeči obleki, ki slavi lepoto ženskega telesa
- 12-minutna vadba, ki jo že celo življenje izvaja Helen Mirren: Enostavne vaje, ki ženske nad 50 let spravijo v dobro formo
Rdeča paprika – hranilna vrednost
Ena skodelica sesekljane, surove paprike ima približno 150 gramov in vsebuje:
- 163 kJ (39 kcal)
- 1,5 g beljakovin
- 9 g ogljikovih hidratov, od tega 6,3 g sladkorja
- 0,5 g maščobe
- 190 mg vitamina C
- 314,4 mg kalija
- 233,9 mg vitamina A
- 2,4 mg vitamina E
- 7,3 mg vitamina K
In to je le del bogate prehranske sestave te zelenjave. Pomembno je upoštevati, da so ogljikovi hidrati v rdeči papriki, ki niso vlaknine, večinoma glukoza in fruktoza, zelena paprika pa vsebuje manj vlaknin in ogljikovih hidratov.
Ko govorimo o rdeči papriki, je še posebej pomemben delež vitamina C v njej, saj ga vsebuje več kot citrusi, ki so znani po tem antioksidantu. Verjeli ali ne, limona, sinonim za vitamin C, vsebuje okoli 53 miligramov tega vitamina v 100 gramih – kar je veliko, a platforma FoodCentral Data ameriškega ministrstva za kmetijstvo piše, da rdeča paprika zagotavlja 80,4 miligrama vitamina C za isto težo.
Poleg tega ta zelenjava vsebuje več kot 30 hranil iz skupine karotenoidov ter likopen.
Zakaj bi morali jesti rdečo papriko?
Mesnata rdeča paprika ima zaradi vitaminov, mineralov in antioksidantov številne zdravstvene koristi, zato zagotavlja zaščitno vlogo v telesu, saj pomaga preprečevati ali upočasnjevati določene zdravstvene težave.
Lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka
Študija, objavljena leta 2014 v medicinski reviji Nutrients, je poročala, da so raziskovalci povezali manjše tveganje za raka z uživanjem živil, bogatih s karotenoidi, kot je rdeča paprika.
Lahko pomaga izboljšati zdravje srca
Zdi se, da rdeča paprika zmanjšuje tveganje za zdravje srca in ožilja zaradi svojih antioksidantov, tako da ublaži aktivnost prostih radikalov, ki so neposredno vpleteni v razvoj številnih bolezni.
Strokovnjaki poudarjajo, da se antioksidanti v rdeči papriki aktivirajo pri različnih temperaturah: pri 35 stopinjah Celzija lahko fenoli in flavonoidi razorožijo proste radikale, povezane s srčno-žilnimi boleznimi, pri 50 stopinjah isti antioksidanti "ciljajo" proste radikale, povezane z nekaterimi vrstami raka, pri 65 pa so koncentracije fenolov flavonoidov najvišje.
Lahko pomaga zaščititi vid
Makularna degeneracija je vodilni vzrok za izgubo vida na svetu in ker je makula v glavnem sestavljena iz zeaksantina, znanega karotenoida, raziskave kažejo, da lahko prehrana, bogata s to snovjo, ohranja zdravje makule.
Lahko pomaga ohranjati zdravje kosti
Visoka vsebnost mangana prav tako pomaga preprečevati izgubo kostne mase, saj so elementi v sledovih, kot so mangan, baker in cink, pri ljudeh s to težavo značilno nizki.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: 5 razlogov, zakaj je slan zajtrk boljši od sladkega in zakaj bi ta moral biti na mizi vsaj nekaj dni na teden (ne pozabite prepisati receptov)
Priporočamo tudi: Skrivnost nedotaknjene pričeske Lady Diane končno razkrita: To je sestavina, zaradi katere so bili lasje princese vedno videti urejeni
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc