Niso le okusen prigrizek, temveč tudi zdravilna rešitev. Tukaj je nekaj prostih načinov, kako jih vključiti v vsakodnevno prehrano.
Prehranske lastnosti bučnih semen so številne. Prav tako kot načini njihovega uživanja.
Buča je zelenjava s številnimi lastnostmi, ki jih vsi poznamo, protagonistka v kuhinji in tudi v pop kulturi. V Pepelki se je spremenila v kočijo, na predvečer vseh svetih pa v lampijon, ki je tako strašljiv kot smešen. Znana veriga kavarn pa ga uporablja za pripravo napitka, ki za mnoge pomeni začetek jeseni. V kuhinji navadno uporabljamo le pulpo, ki je odlična za juhe in tudi za sladice, in na koncu izločimo semena, ki pa so dobra ne le za okus, ampak tudi za zdravje.
Ne spreglejte:
- Nina Osenar Kontrec s čudovito belo opravo napovedala trend oblek, kakršne bomo največ nosile v poletju 2024
- Brez tega živila ne začne dneva, dolguje mu tudi sijočo in zdravo kožo: Ta hrana je bistveni del lepotne rutine Amal Clooney
- Kozmetičarka razkrila svojo skrivnost: Kako je Martha Stewart v svojem devetem desetletju videti tako dobro in mladostno?
Koristi bučnih semen
Najprej so odličen vir antioksidantov in mineralov, kot so magnezij, cink, kalij, kalcij in selen, ter vitamina E, nenasičenih maščobnih kislin in provitaminov. Glede na študije lahko buče in njihovi derivati pripomorejo k zmanjšanju ravni sladkorja v krvi in znižanju holesterola, kar je koristno za srce. Priporočajo jih tudi kot podporo za izboljšanje zdravja mehurja, v vseh primerih, ko je mehur prekomerno aktiven, in izboljšanje zdravja prostate. Tako kot vsa oljna semena imajo zelo veliko kalorij, zato je treba njihovo uživanje omejiti na približno eno čajno žličko na dan, kar je odmerek, ki omogoča, da se koristne snovi v zadostni meri absorbirajo.
Kako jih vključiti v prehrano: 3 preprosti načini
Zaradi njihove vsestranskosti in slastnega okusa jih lahko zelo enostavno vključimo v vsakodnevno prehrano.
- Kot prigrizek - zadostuje že peščica sredi dopoldneva.
- v jogurtu pri zajtrku - v kozarec jih dodajte 5-6
- za aperitiv - grizljajte namesto čipsa
- v juhe in enolončnice - za dodajanje okusa
- kot olje za solatne prelive - pa tudi za zelenjavo na splošno
- v obliki prehranskega dopolnila - za vsakodnevno jemanje
1. Uživanje praženih semen - odlično za dodajanje okusa jedem in polnjenje z dragocenimi hranilnimi snovmi
Ko očistimo buče, jih običajno na koncu zavržemo. Če želite pripraviti svoj zdrav prigrizek, ki je kot nalašč za aperitiv, morate le oprati bela semena v notranjosti sadeža, jih posušiti na zraku, popražiti in po okusu posoliti. Lahko jih dodate tudi jogurtu pri zajtrku ali celo zelenjavnim kremam, da dobijo okus in hrustljavost. Vključitev v obroke je idealen način za absorpcijo njihovih koristi, ne da bi se nujno zatekali k prehranskim dopolnilom v obliki tablet. Na trgu so na voljo bučna semena, ki so že očiščena in pripravljena za uporabo ter jih lahko v primeru potrebe hranite v shrambi.
2. Začinjanje jedi z bučnim oljem (ohranjanje holesterola)
Vedno je najbolje izbrati hladno stiskano različico, ki ni bila podvržena nobenemu kemičnemu postopku rafiniranja. Bučno olje lahko uporabljate surovo za pripravo solat ter mariniranje mesa in jajc. Je hipokalorično in nežnega okusa, ki spominja na lešnike, bogato z dragocenimi esencialnimi maščobnimi kislinami, kot je linolna kislina, ki po navedbah Evropske agencije za varnost hrane prispeva k vzdrževanju optimalne ravni holesterola v krvi. Pri nas je malo znana, zelo priljubljena pa je v Avstriji, natančneje na Štajerskem, kjer ima pridelava buč tradicionalne korenine. Zaradi temne barve semen je buča opredeljena kot črno zlato in zelo cenjena v kulinariki, Evropska unija pa jo je zaščitila z znakom ZGO (zaščitena geografska označba), zato velja za pravo živilsko odličnost.
3. Jemanje dodatkov iz bučnih semen, zaveznikov sečil
Dodatki na trgu so na voljo v dveh oblikah: v kapsulah, ki vsebujejo bučno olje, in v trdnih tabletah. Vse različice se običajno priporočajo kot podpora dobremu počutju mehurja, tako za odrasle, zlasti v primeru težav s prostato, kot tudi za otroke, če ponoči močijo posteljo. Zahvaljujoč cinku, ki je bistvenega pomena za dobro počutje moških, in fitosterolom, snovem, ki, kot je pojasnjeno zgoraj, niso le protivnetne, temveč naj bi tudi zniževale raven holesterola in blažile simptome pomanjkanja estrogena v obdobju po menopavzi.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Lahko pitje večje količine vode resnično spremeni kožo iz suhe in upadle v sijočo? To trdijo strokovnjaki
Priporočamo tudi: Teden mode v Milanu je gostoval smetano oblikovalske elite
Novo na Metroplay: “To ni starost, to je zrelost” | LADEJA GODINA KOŠIR, ELLE ZELENO 2024