Ker ima nekatere lastnosti, podobne lastnostim kave, lahko to sestavino dodamo našemu napitku. Tako pripravimo okusno skodelico kave, poleg tega pa pozitivno vpliva na zdravje srca.
Espresso za zagon in začetek dneva, kapučino za počasno jutro ali ledena kava latte za spodbudo ... Kava je sestavni del jutranje rutine mnogih ljudi.
Kava je povezana z visokim krvnim tlakom, razbijanjem srca, tahikardijo... in je podedovala oznako "škodljiva za srce". Vendar študija, predstavljena na letnem kongresu Evropskega kardiološkega združenja, pojasnjuje, da pitje do treh skodelic kave (brez dodanega sladkorja) med drugim pomaga zmanjšati tveganje za smrt zaradi bolezni srca in možganske kapi. Te rezultate je treba glede na naše zdravstveno stanje jemati z rezervo. Še več, to zmerno dnevno uživanje kave mora biti seveda del zdravega prehranjevalnega vzorca.
Preberite še:
- Jennifer Lopez nosila popoln vsakdanji jesenski videz za odmik od črne barve
- Če so vam kavbojke pretesne, preizkusite ta trik in spet se vam bodo prilegale kot ulite
Kako torej izkoristiti koristne učinke kave na srce in jo hkrati narediti okusno?
Sestavina, ki je zdrava za srce in jo dodajte kavi
Brez sladkorja ali sirupa za začinjanje kave. Strokovnjaki priporočajo dodajanje kakava. Obema zrnoma nista skupna le eksotičnost in barva, temveč imata tudi podobne koristi. „Tako kot kavna zrna tudi kakav v prahu vsebuje flavanole, ki delujejo protivnetno, sproščajo krvne žile in izboljšujejo nadzor nad krvnim sladkorjem,“ pravijo strokovnjaki.
Flavanoli so kemične spojine, ki jih najdemo v rastlinah in spadajo v družino antioksidantov, znanih kot flavonoidi. Med drugim izboljšujejo krvni obtok.
Ključ? Pozitiven vpliv na zdravje srca. Pri pitju kakavove kave imajo strokovnjaki nekaj priporočil: izbrani kakav v prahu naj bo surov in nesladkan. Posebno pozornost morate nameniti deležu, ki ga dodate v skodelico. Majhna količina je dovolj. Mešanico je treba uživati navadno, brez dodanega sladkorja ali mlečnih izdelkov z visoko vsebnostjo maščob. Izogibati se je treba umetnim sirupom in sladilom, ki pogosto delujejo pro-vnetno.