Skyr je vsestransko uporaben za zajtrk, kosilo in večerjo, poleg tega pa ima tudi zanimivo zgodbo.
Približno v času, ko smo se začeli izobraževati o novi prehrani in ko smo odkrili prednosti grškega jogurta, smo spoznali skyr, jogurt ali bolje rečeno kremasto živilo - ki sploh ni videti kot sir - s starodavno zgodovino, ki nam je pomagala, da smo mu dali prednost kot nadomestku za slajše izdelke. Ta izbira nam, zlasti zjutraj, omogoči, da razbremenimo svoj trebuh, ki je vedno napet in razdražen zaradi smrtonosne kombinacije prehrane in stresa. Tako smo spoznali nov način hitrega sladkega (pa tudi slanega) zajtrka brez kakršne koli priprave.
Ne spreglejte:
- Jennifer Lopez v prvih elegantnih hlačah z žepi, ki odvrnejo pozornost od širših bokov, ne jih poudarijo (v ospredju je vitek pas)
- Kavbojke Amal Clooney so model, h kateremu se vrnemo, ko se naveličamo vseh drugih: Podaljšajo noge ter oblikujejo zadnjico
- V svojem sedmem desetletju s svojim videzom navdušuje ženske: Drzen videz, v katerem je Andie MacDowell povzročila pravo senzacijo na pariškem tednu mode
Kaj je skyr in njegove koristi za zdravje
Fermentirana hrana, ki so jo jedli že Vikingi - najzgodnejše sledi v zgodovini je mogoče najti v ostankih kmetij iz tistega obdobja - je kremast, visokobeljakovinski mlečni pripravek brez maščob, ki je dober za prebavo in bakterijsko floro. Uživanje skyra pomaga telesu pri zdravih kosteh, mišicah, živčnem sistemu in blokirani presnovi, saj izdelek vsebuje manj mlečnih encimov kot običajen jogurt, vendar je še vedno primerna alternativa za tiste, ki težko prenašajo mlečne izdelke. S svojo sestavo z visoko vsebnostjo beljakovin lahko skyr ohranja glikemični indeks in zagotavlja občutek sitosti, znižuje krvni sladkor in omejuje željo po sladkih dobrotah čez dan. Po organoleptičnih lastnostih je podoben svežemu siru, kot je kvarka, prav tako iz nordijskih držav, po okusu pa je bolj podoben svežemu siru.
Zaradi teh fermentov in prisotnosti mineralov, kot so kalij in kalcij ter vitamina D in B, predvsem vitamina B12, je skyr novo "superživilo" mlečne industrije tudi za vegetarijance.
Boljši skyr ali grški jogurt? Primerjava dveh živil
Zaradi vse večjega povpraševanja po beljakovinsko bogatem živilu brez naravnih maščob na evropskem trgu so se na prodajnih policah pojavile številne alternative, podobne skyru, kar je pri potrošnikih, ki pred hladilnim pultom ne vedo, zakaj naj namesto skyra izberejo grški jogurt, saj gre na videz za enak izdelek, vendar se bistveno razlikujeta, postavilo velik vprašaj. Grški jogurt je drugače pripravljen, izdelan je iz večje količine mleka in bolj zapletenega in filtriranega postopka strjevanja mleka, tj. cedenja, medtem ko je skyr manj filtriran jogurt in v bistvu mehak svež sir. Grški jogurt ima enak probiotični kompleks kot običajni jogurt in za fermentacijo mleka uporablja delovanje bakterij Streptococcus thermophilus in Lactobacillus delbrueckii spp. Bulgaricus, skyr pa manj. Morda je največja razlika med obema pripravkoma v okusu; skyr je bolj kiselkast in kompakten ter je primeren za slane jedi, medtem ko grški jogurt lahko nadomesti maskarpone in smetano v sladkih izdelkih. Živili sta torej različni in ni boljšega od drugega, njuna razlika je v učinku, ki ga imata na telo posameznega potrošnika.
Ideje za kuhanje in priprava skyra
V starih časih je bil skyr glavna jed, v sodobnem času pa se uporablja kot prigrizek ali sladica ob drugih živilih, kot so sadje, med, ovseni kosmiči ali pira, vendar je odličen kot osnova za slane in sladke krofe za osvežilne poletne aperitive.
Kot predlagajo strokovnjaki, se skyr odlično ujema s sladkim sadjem, kot so fige, morda z malo limonine lupine na vrhu, za sladko poslastico z visoko biorazpoložljivostjo in prebavljivostjo brez sladkorja. Skyr se lahko uporablja kot alternativa drugim sestavinam: v sladkih receptih, kot je priprava klasičnega cheesecaka, lahko nadomesti namazan sir, bogat z maščobami, lahko pa se uporablja tudi kot osnova za omake, s katerimi spremljamo hrano, kot je omako z meto in žafranom, ki jo je mogoče enostavno pripraviti z mešanjem začimb s soljo in poprom po okusu, skyrom in vodo ali mlekom.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Tako neformalne je še nismo videli! Tanja Fajon na ljubljanskem tednu mode osupnila v drzni usnjeni jakni z izstopajočim vzorcem, ki je daleč od klasike!
Priporočamo tudi: Pravijo, da ji svoboda dobro pristoji: Monaška princesa Charlene je zopet spremenila svoj videz in se vrnila k svojim blond "koreninam"
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?