Zakaj je grški jogurt boljši od navadnega? Zmanjšuje potrebo po prigrizkih in je odlično sredstvo pri izgubi telesne teže, toda pazite, katerega izberete

6. 4. 2024
Deli
Zdravo, okusno ... To vsestransko, z beljakovinami bogato živilo pomaga telesu na več področjih. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravo, okusno ... To vsestransko, z beljakovinami bogato živilo pomaga telesu na več področjih.

Njegova kremasta tekstura spominja na sladoled, vendar kislost različice brez maščobe marsikoga nekoliko odbije, saj smo vajeni sladkobe kremnih in sladkih jogurtov. Veliko ljudi ga zato sovraži, deloma tudi zato, ker se ne zavedajo njegovih številnih vidikov. In to še ni vse: čeprav ga športniki pogosto uživajo zaradi visoke vrednosti beljakovin, je grški jogurt lahko tudi tisti okusen prigrizek, ki si ga privoščite med obroki.

Ne spreglejte:

Različne vrste grškega jogurta

Grški jogurt je v procesu predelave mleka v jogurt bolj fermentiran in filtriran kot navadni jogurt, zato je gostejši in bolj kremast. Za njegovo proizvodnjo je potrebno več mleka, vsebuje manj vode, vendar več hranilnih snovi. V svoji izvirni, manj filtrirani različici ima polnomastni grški jogurt največ maščob, saj jih vsebuje približno 9 gramov na 100, kar pomeni večji vnos kalorij, vendar tudi večji občutek sitosti (zaradi uravnoteženega razmerja med maščobami in beljakovinami) in bolj zaokrožen okus, ki se izgubi pri manj kalorični 5- ali 2-odstotni posnetki. Po drugi strani je najbolj priljubljen 0-odstotni grški jogurt zaradi odsotnosti maščobe očitno lažji, vendar ima posledično bolj okus po svežem siru kot po mehkem jogurtu.

Kakšne so prednosti grškega jogurta?

Koristni učinki grškega jogurta izhajajo predvsem iz visoke vsebnosti biološko dostopnih beljakovin, ki neposredno prispevajo k ohranjanju mišične mase, pa tudi iz nizke (če ne celo ničelne) vsebnosti sladkorja in laktoze, kar pomeni, da ga lahko uživajo tudi diabetiki in ljudje s preobčutljivostjo na mlečne izdelke.

Probiotiki (ali mlečnokislinske bakterije), ki jih vsebuje, prispevajo k ravnovesju črevesne flore, olajšajo absorpcijo vitaminov in mineralov v telesu, uravnovešajo presnovo in zmanjšujejo vnetja v trebuhu. Grški jogurt ima visoko koncentracijo mineralov, vključno s kalcijem, pa tudi vodotopnih vitaminov skupine B in vitamina A (retinol) ter aminokisline levcin, ki povečuje občutek sitosti in zmanjšuje potrebo po nenehnem prigrizku, zaradi česar je primeren za vključitev v diete za hujšanje, pa tudi za tiste, ki živijo naporno življenje in želijo dlje časa zadržati lakoto brez izgube energije.

@marykateschmidt_ Full recipe on my IG movementbymk - trust me you’ll be obsessed #greekyogurt #fage #greekyogurtbowls #proteinbreakfast #proteinbreakfastidea #proteinbreakfasts #breakfastrecipe #lasygirlmeals #lazygirlmeal #easyrecipe #easybreakfast #fyp #foryou ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) - Kate Bush

Zakaj uživanje grškega jogurta za zajtrk zmanjšuje potrebo po prigrizku

Zjutraj zaužita hrana zagotavlja beljakovine že na začetku dneva in ohranja raven sladkorja v krvi pod nadzorom. Ko za zajtrk jeste grški jogurt, se vaš metabolizem zažene drugače kot pri tradicionalnem italijanskem zajtrku s kapučinom in rogljičkom - navada, ki ne bi smela postati vsakdanja, če želite ohraniti svojo postavo. Slednji je bogat s kompleksnimi sladkorji, ki za prebavo telo utrujajo, kar vodi do upada energije in koncentracije. Grški jogurt pa je temelj uravnoteženega zajtrka, pri katerem se ni treba ničemur odreči, saj dobimo kremastost kapučina ali maslo rogljička, hkrati pa odpravimo sladkorje, ki po nočnem postu povzročijo glikemični višek.

Zanimivi recepti in kombinacije z grškim jogurtom, da bi mu odvzeli kislost.

Veliko ljudi grški jogurt prezira zaradi njegove domnevne kislosti. Kot smo videli zgoraj, se ta spreminja glede na količino maščobe v živilu: manj kot je maščobe, bližje je okusu svežega sira. Vendar se grški jogurt ni rodil kot kislo, temveč kot bogato in izjemno vsestransko živilo, zato ga je treba poznati, poskusiti in okušati v vseh različicah, da bi razumeli vse njegove kulinarične uporabe brez strahu, da bo našim jedem dodal kislost.

Grški jogurt v sladki različici lahko popolnoma cenite, če ga uživate po tradicionalnem receptu, okrašenega z medom in oreščki: "sladica" brez odvečnega sladkorja in z okusom, ki prepriča skoraj vsakogar. Če ga želite uživati v njegovi najslajši različici, ga lahko kombinirate z marmelado, čokolado in seveda s sadjem vseh vrst - od jagod ali jagodičevja do tropskega sadja, kot sta mango in papaja. Ali pa vse te elemente zmešajte v slasten smoothie.

Kar zadeva slane predloge, je grški jogurt odlična osnova za pripravo omak s svežimi ali pikantnimi začimbami, kot je znana bližnjevzhodna jogurtova omaka iz jogurta (tudi grškega), soli, mete, limone in olja. Dips, klasične omake za pomakanje, lahko pripravite tudi z mešanjem grškega jogurta, sesekljane špinače, česna, limone in žafrana, da pripravite neustavljivo predjed. Grški jogurt je odlična sestavina za dodajanje pečenim jedem, kot so omlete, da postanejo bolj beljakovinske in kremaste, pa tudi v sladko in slano testo, saj nadomesti del masla in jajc v mešanici za palačinke ali bagel, da pripravimo lažje alternative, ne da bi izgubili puhlost.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 4 okusni napitki, ki pomagajo zmanjšati trebušno maščobo med spanjem in vam povrnejo energijo (+ recepti)

Priporočamo tudi: 77-letna Cher je ob boku svojega 40 let mlajšega partnerja nagrado glasbene ikone sprejela v hlačah, ki jih nosi že 40 let

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc