Victoria Beckham vsako jutro spije žlico jabolčnega kisa: Uravnava holesterol in telesno težo, vpliva na apetit ter skrbi za zdravje srca

16. 3. 2024
To je trend na področju dobrega počutja, vendar morate o tej sestavini vedeti nekaj podrobnosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

To je trend na področju dobrega počutja, vendar morate o tej sestavini vedeti nekaj podrobnosti.

Od kolagenskih dodatkov do adaptogenov, ki blažijo stres, svet dobrega počutja nikoli ne preneha izkoriščati modnih sestavin. Trenutno na internetu prevladuje jabolčni kis (ACV), za kar se je delno zahvalil Netflixovemu dokumentarcu o Beckhamu. Čeprav v seriji ni bilo nikjer omenjeno, kako Victoria Beckham skrbi za zdravje in telesno pripravljenost, se je po premieri serije presenetljivo znatno povečalo število iskanj na Googlu za "dieto Victorie Beckham".

Ne spreglejte:

Leta 2017 je Victoria Beckham na Instagramu objavila zgodbo z jabolčnim kisom Braggs in pojasnila, da zjutraj na prazen želodec zaužije dve jedilni žlici. Čeprav razlogov za to prakso ni pojasnila, so družbeni mediji polni anekdotičnih zgodb, ki kažejo na učinke ACV na zdravje črevesja in raven sladkorja v krvi.

Toda preden začnete vsako jutro popivati ACV, je pomembno vedeti, kako v resnici vpliva na telo. To so prednosti in slabosti uživanja jabolčnega kisa.

Kaj je jabolčni kis?

Kot pove že ime, je jabolčni kis proizveden s postopkom fermentacije jabolčnega soka. V njem je običajno 95 odstotkov vode in pet do šest odstotkov ocetne kisline, ki je aktivna spojina v jabolčnem kisu. Čeprav nima drugih pomembnih hranilnih snovi, vsebuje nekaj encimov in probiotičnih bakterij. ACV, namenjen za uživanje, je običajno moten, saj vsebuje "matico", ki je v bistvu dodani sevi dobrih bakterij.

Kakšne so prednosti jabolčnega kisa?

Kljub priljubljenosti jabolčnega kisika so klinični dokazi o njegovih koristih za zdravje še vedno v začetni fazi. Klinično preskušanje iz leta 2019 je pokazalo, da lahko ACV zmanjša odziv sladkorja v krvi na ogljikove hidrate in potencialno izboljša občutljivost telesa na inzulin. Novejši sistematični pregled dokazov iz leta 2021 je nakazal enako, vendar je opozoril, da so potrebne večje študije.

Po podatkih strokovjakov obstaja le malo dokazov, da lahko ACV pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola, čeprav je potrebnih še več raziskav.

Kratkotrajne študije so pokazale, da lahko ACV povzroči, da se po obroku dlje časa počutite bolj polni, čeprav dolgoročne študije tega niso potrdile.

Nepotrjena poročila poudarjajo tudi koristi uživanja ACV za zdravje črevesja. Znano je, da ima jabolčni kis protimikrobne lastnosti in lahko pomaga spodbujati zdravo prebavo z uravnoteženjem črevesnih bakterij. Lahko pomaga tudi pri lajšanju simptomov slabe prebave ali refluksa kisline, vendar je potrebnih več raziskav.

Kakšen je najboljši način za uživanje jabolčnega kisa?

Zaradi visoke vsebnosti kisline strokovnjaki svarijo pred uživanjem jabolčnega kisika v nerazredčenih odmerkih. Jabolčni kis pred uživanjem razredčite, saj lahko kisla vsebnost povzroči erozijo zobne sklenine ali draženje prebavnega trakta.

Strokovnjaki priporočajo, da ACV zaužijete kot del obroka in se izogibate ščetkanju zob neposredno po njem, da preprečite erozijo zobne sklenine.

Erozija zobne sklenine je razpad zaščitne plasti vaših zob. Brez te zaščitne plasti so vaši zobje bolj dovzetni za obrabo, karies in madeže. Z zobozdravstvenega vidika še zdaleč ni idealna izbira. Poskusite ga kot del solatnega preliva ali pa ga razredčite v topli vodi z žlico medu, da ublažite kislost. 

Ali deluje jabolčni kis?

Ko dodatek postane priljubljen, obstaja velika verjetnost, da ga lahko jemljete v obliki bonbonov. To je okusno, enostavno in da... morda bolj okusno kot katera koli druga oblika. Kljub temu imajo žvečilni gumiji običajno dodane sladkorje in nepotrebne dodatke, zato je uživanje ACV v topli vodi ali na solati bistveno boljše.

Katere so slabosti pitja jabolčnega kisa?

Poleg tega, da lahko ob nepravilnem uživanju poškoduje zobno sklenino, lahko kisla narava jabolčnega kisa vpliva na občutljiva tkiva grla in požiralnika, ki običajno niso redno izpostavljena tako nizkemu pH, navaja Medlin. Ljudje, ki že imajo težave z zobno sklenino ali ki že imajo kisli refluks, ne bi smeli uporabljati ACV, zlasti kot napitek.

Ali bi torej morali uživati jabolčni kis?

Velikokrat zasledimo sporočila o tem, da jabolčni kis pomaga pri kislinsko-bazičnem ravnovesju v telesu kot del gibanja za alkalno prehrano. Resnično pomembno je, da si zapomnite, da nič, kar jeste ali pijete, ne vpliva na kislost ali bazičnost vaše krvi ali telesa. To zelo strogo uravnavajo zapleteni sistemi v telesu, saj je že majhna sprememba pH krvi lahko usodna.

Če se pravilno uživa kot del uravnotežene, zdrave prehrane, ni nič narobe, če preizkusite ACV in preverite, ali se vaše telo nanj dobro odziva. Začnite z žlico v hrani ali razredčeno v vodi enkrat na dan in pazite, da jo vzamete pred prvim obrokom, če ste nagnjeni k bolečinam v želodcu.

Vendar ne pozabite, da pri skrbi za zdravje nič ne more nadomestiti pravilne, polnovredne prehrane in kakovostnega spanca. Kadar ste v dvomih, se je vedno dobro posvetovati z zdravnikom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Te elegantne črne hlače Meghan Markle s širokimi hlačnicami so kos, kjer bi se morala začeti kapsulna garderoba vsake ženske, saj pristajajo vsem postavam in celo letom!

Priporočamo tudi: Mnoge zvezdnice so s pomočjo te diete svoje telo popeljale do popolnosti: V samo 7 dneh prečistite telo in shujšajte (+ jedilnik)