Lastnosti rdečega radiča so lahko presenetljive: zaradi značilnega grenkega okusa, ki ga pogosto ne cenimo, se izkaže kot odlična pomoč za celoten organizem, proti staranju in za izboljšanje zdravja srca.
Najbolj znan je radič iz Trevisa, obstaja pa tudi radič iz Chioggie, Castelfranca in Verone. Zelenjava z izjemnimi zdravstvenimi lastnostmi, bogata z antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom ter upočasnjujejo pojav gub in znakov staranja. Da bi lahko v celoti uživali v številnih prednostih rdečega radiča, ki je koristen v boju proti staranju celic ter celo proti sladkorni bolezni, zaprtju in visokemu holesterolu, je treba preseči njegov značilen grenak okus in se naučiti, kako ga vključiti in uravnotežiti v kuhinji. Živilo, ki je primerno tudi za diete: zaradi nizke vsebnosti kalorij je radič idealen zaveznik za nadzorovanje telesne teže. Po drugi strani pa je vsestranska in okusna sestavina, zato lahko iz njega pripravite okusne recepte ali ga preprosto izberete kot okusno prilogo. Kontraindikacije? Nobenih (razen če imate alergije). Navsezadnje so radič in njegove lastnosti dobre za vse.
Ne spreglejte:
- Pozabite na pravilo "dva litra vode na dan": Toliko vode bi v resnici morali popiti na dan
- Vsi mislijo, da so zdrava, a ta živila so prave kalorične bombe: Polna so skritih maščob in sladkorja
- Mojstri prepričevanja: Ta 3 horoskopska znamenja so najboljši lažnjivci!
1. Prehranske lastnosti radiča
Radič ima odlične prehranske lastnosti, nizko vsebnost lipidov, predvsem pa ne vsebuje holesterola. Poleg tega, da je bogato z vodo in beljakovinami, vsebuje tudi veliko vitamina B ter vitaminov A in C. Prisotnost mineralnih soli, kot so natrij, kalij, železo, kalcij in fosfor, se ne sme podcenjevati. Poleg tega je v 100 gramih radiča 1,4 grama beljakovin in približno 3 grame vlaknin. Preseneča prisotnost sladkorjev in ogljikovih hidratov, ki jih je v 100 gramih radiča približno 1,6 grama.
2. Pomoč pri prehrani
Zaradi zelo nizke vsebnosti kalorij (le 13 na 100 gramov) je rdeči radič odličen pripomoček pri prehrani. Če ga uživamo surovega, je diuretik in depurativ, kar poveča občutek sitosti in pomaga izpolniti zahteve vsakega prehranskega načrta. Je tudi odlična pomoč za tiste, ki težko prebavljajo: snovi, ki dajejo radiču značilen grenak okus, namreč spodbujajo želodčne sokove in tako pomagajo zmanjšati občutek teže po jedi. Ne smemo podcenjevati razstrupljevalnih lastnosti radiča, ki lahko pomagajo pri razstrupljanju telesa. Prisotnost vode in vlaknin prav tako pomaga, da se znebimo odvečne tekočine.
3. Antioksidativne lastnosti proti staranju
Radič, bogat z vitaminom C, je znan po svojih antioksidativnih lastnostih, ki preprečujejo delovanje prostih radikalov. To je dragocena pomoč proti staranju celic in za preprečevanje nastanka nekaterih vrst raka. Po raziskavah Univerze v Urbinu vsebuje radič večjo koncentracijo antioksidantov kot živila, kot so borovnice in rdeče sadje.
4. Minerali za zdravje
Zaradi prisotnosti mineralov radič pospešuje prebavo in je dragocen zaveznik jeter, ki jih s spodbujanjem nastajanja žolča pomaga ohranjati zdrava. Kalij, ki ga vsebuje, je zelo koristen tudi za pravilno delovanje srca in mišic, saj spodbuja prenos živčnih impulzov in nadzoruje krvni tlak.
5. Radič: zdravju koristne lastnosti za srce
Če radič uživamo redno, je lahko odličen zaveznik za srce in srčno-žilni sistem. Za to so zaslužni antiocianini, ki so del družine flavonoidov, pa tudi vitamin K, ki pospešuje strjevanje krvi. Prisotnost esencialne aminokisline, kot je triptofan, prav tako pomaga proti nespečnosti in spodbuja splošno dobro počutje.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: To je šokanten odstotek oblačil v omari, ki jih povprečna Slovenka ne nosi! (Uganete, kolikšen je?)
Priporočamo tudi: Sredozemsko superživilo, ki ga nutricionisti redno vključujejo v svojo prehrano: Bori se proti virusom, ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter znižuje holesterol
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču