To je pravilo, ki ga priporočajo strokovnjaki za (hitro) znižanje stresnega hormona in boljše psihično počutje (potrebujete zgolj 8 sekund)

15. 5. 2024
Zmanjšanje ravni tega hormona je veliko lažje in bolj zadovoljivo, kot si morda mislite. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zmanjšanje ravni tega hormona je veliko lažje in bolj zadovoljivo, kot si morda mislite.

Olimpijski šprinter Usain Bolt je za tek na 100 metrov potreboval le devet sekund. Nogometaš Kylian Mbappé je za izenačenje rekorda za najhitrejši gol v zgodovini francoske lige potreboval sekundo manj, saj je leta 2022 za Paris Saint-Germain zadel po samo osmih sekundah. Nekateri pravijo, da je 8,2 sekunde čas, ki ga potrebujemo, da ugotovimo, ali nas nekdo privlači, za oblikovanje prvega vtisa o osebi pa potrebujemo le 7 sekund. Zdi se neverjetno, vendar se lahko v samo 8 sekundah zgodi veliko stvari. S to predpostavko in po mnenju strokovnjakov obstaja gesta, ki nam lahko v tem kratkem času pomaga (in to veliko) uravnavati hormon, ki ima vodilno vlogo v naših najbolj stresnih situacijah in tudi v 90 % pogovorov o skrbi zase v zadnjih mesecih: kortizol.

Objemanje (ali prejemanje), ki traja več kot 8 sekund, sproži sproščanje oksitocina. Ta hormon je odgovoren za zmanjšanje kortizola, kar pripomore k stanju miru in dobrega počutja ter skoraj v trenutku znatno zmanjša stres. Preprosta vsakdanja gesta, ki lahko veliko pripomore k našemu čustvenemu počutju in ki jo bomo poimenovali 'pravilo 8 sekund'.

Ne spreglejte:

Objem, ki traja več kot 8 sekund, sproži sproščanje oksitocina. Ta hormon je odgovoren za zmanjšanje kortizola, spodbuja stanje miru in dobrega počutja ter skoraj takoj znatno zmanjša stres.

Kaj je kortizol in kaj se zgodi, če ostane povišan? Strokovnjaki odgovarjajo

Toda kaj točno je ta hormon, o katerem smo v zadnjem času toliko slišali? Kortizol je hormon, ki ga proizvajajo nadledvične žleze, majhni organi, ki se nahajajo nad ledvicami. Splošno je znan kot 'stresni hormon', saj se sprošča kot odziv na fizični ali čustveni stres. Lahko bi rekli, da je pomemben del telesnega sistema 'boj ali beg', ki nam pomaga pri obvladovanju zahtevnih situacij. Kronično visoka raven kortizola ima lahko negativne učinke na naše zdravje, kot so povečanje telesne teže (povečan apetit in kopičenje maščobe v predelu trebuha), prebavne težave (zgaga, razjede in zaprtje), oslabitev imunskega sistema in motnje spanja ter nihanje razpoloženja, saj lahko poveča razdražljivost, tesnobo in povzroči depresijo.

Največ kortizola je običajno med 6. in 8. uro zjutraj, približno 30-45 minut po prebujanju. Zvečer je raven kortizola običajno nižja, med 22:00 in 24:00, kar nam pomaga, da se sprostimo in pripravimo na spanje.

Objemanje, najpreprostejša gesta za uravnavanje ravni kortizola

Pravilo 8 sekund je odgovor na bolj prozaično in manj idealistično znanstveno razlago: ko se objemamo, naše telo sprošča oksitocin, hormon, znan tudi kot 'hormon ljubezni', ki deluje pomirjujoče in sproščujoče ter tako zmanjšuje stres in spodbuja dobro počutje. Oksitocin lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in srčnega utripa. Poleg tega lahko na splošno tolažilni telesni stik pošlje možganom signale, ki zmanjšajo proizvodnjo kortizola. Preproste geste, kot so pogovor z nekom, ki ga gledamo v oči, poslušanje ali občutek, da ga poslušamo, lahko pomagajo zmanjšati. Seveda imajo pomembno vlogo tudi telesna vadba, tehnike sproščanja, kot je čuječnost, in psihološka podpora.

Toda če lahko osemsekundni objem zmanjša kortizol, kako vpliva na zaljubljenost? Tako zaljubljenost kot tudi razhod iz ljubezni imata lahko velik vpliv na hormon kortizol, čeprav je pomembno poudariti, da to daleč presega romantično ljubezen. Na splošno velja, da kadar drugo osebo dojemamo kot varen prostor, ki nam omogoča, da izpostavimo svojo ranljivost in okrepimo svoje vezi, se raven kortizola zmanjša, mi pa se počutimo bolj sproščeno in srečno - ne glede na to, ali gre za našega partnerja, bližnjega družinskega člana ali dobrega prijatelja. Kadar pa vez dojemamo kot grožnjo ali tveganje, se raven kortizola poveča, kar vodi do občutkov preobremenjenosti in nelagodja. In seveda obratno: razhod lahko začasno poveča raven kortizola, saj lahko čustveni stres, povezan z razhodom, aktivira sistem 'boj ali beg'.

In čeprav je stres navsezadnje normalen del našega življenja (dokler nas ne preplavi), ni nikoli odveč, če se poleg tehnike, ki nas zdaj skrbi, spomnimo tudi drugih tehnik za njegovo zmanjšanje. Strokovnjaki v zvezi s tem priporočajo tehnike globokega dihanja, redno telesno vadbo, meditacijo, preživljanje časa v naravi, poslušanje sproščujoče glasbe in zagotavljanje ustreznega in kakovostnega spanca. Vadba joge, ki združuje globoko dihanje, meditacijo in telesno gibanje, je lahko zelo dobra izbira.

Tolažilni telesni stik lahko možganom pošlje signale za zmanjšanje tvorbe kortizola.

Katera živila in vitamine moramo upoštevati za uravnavanje kortizola?

Omenili smo, da se kortizol aktivira kot odziv na stres, tako fizični (intenzivna vadba, bolezen, poškodba) kot duševni ali čustveni (delo, težave v odnosih, finančne težave), lahko pa se aktivira tudi zaradi pomanjkanja spanja ali prekomernega uživanja kofeina ali sladkorja. Glavni vitamini in minerali, ki pomagajo uravnavati raven kortizola, so vitamin C, magnezij in vitamini B. Upoštevati je treba živila, ki so bogata s temi hranili: agrumi, zelenolistna zelenjava, oreščki in ribe. Z drugimi besedami, na splošno so to živila, bogata z vlakninami, omega-3 in beljakovinami. Priporočljivo je tudi zmanjšati uživanje kofeina in sladkorja ter piti veliko vode.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Toliko korakov morate narediti na dan, če želite shujšati: Številke vas lahko presenetijo

Priporočamo tudi: Datlji so superživilo, ki ga obožujejo zvezdniki in jih lahko uživamo vse leto, vendar je treba paziti, da...

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk