"To je sporočilo mojemu telesu, da je obroka konec," je svoj nenavaden ritual pojasnila ameriška lepotica.
Sladkarijam se pogosto težko upremo, ko jih začnemo jesti, pa še težje nehamo.
Posledice dobro poznamo: povišan krvni sladkor, debelost zaradi visokega vnosa kalorij in brez hranil, mastna koža in vrsta drugih težav, a obstaja ena poslastica, ki jo strokovnjaki pogosto priporočajo kot zaželeno v prehrani.
Ameriška supermanekenka Cindy Crawford je tudi ena izmed velikih občudovalk te hrane.
Preberite še:
- 60. let Bienala oblikovanja Ljubljana
- Ključni triki, ki ohranjajo vaš trebuh raven tudi po 50. letu: Izbirajte prave sestavine svojih obrokov in se poslovite od alkohola
Manekenka je že večkrat razkrila, da je to bonbonček, h kateremu se vrača vsak dan. "Na koncu kosila vedno vzamem majhen košček temne čokolade. To je sporočilo mojemu telesu, da je obroka konec".
Zakaj bi morali jesti temno čokolado?
In znanstvene raziskave so pokazale številne prednosti uživanja te sladice, ki ima velik delež kakava in zagotavlja obilo antioksidantov in mineralov.
Po podatkih ena tablica 100 gramov temne čokolade, ki ima 70-85 % kakava, vsebuje: 11 g vlaknin 66 % priporočenega dnevnega vnosa železa 57 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija 196 % priporočenega dnevnega vnosa bakra 85 % priporočenega dnevnega vnosa mangana.
Poleg tega je bogata s kalijem, fosforjem, cinkom in selenom.
Seveda ne boste pojedli 100 gramov vsak dan, ker ima tudi "zdrava" čokolada v tej količini veliko sladkorja in kalorij, je pa vedno bolj zdrava možnost kot navadne sladkarije. Na srečo ga niti največji sladkosned ne more pojesti veliko, saj je nasiten in malce grenak kot mlečna različica.
In tudi maščobe v temni čokoladi gredo z roko v roki, če ste pozorni na postavo in zdravje. V največji meri je oleinska kislina, ki dokazano blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja, sledita ji stearinska kislina, ki bolj nevtralno vpliva na holesterol, in palmitinska kislina. Tu so še polifenoli, flavanoli in katehini, nekatere raziskave pa so pokazale, da lahko antioksidanti iz temne čokolade pomagajo znižati nekatere oblike LDL ("slabega") holesterola v kombinaciji s kakavom in mandlji.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču